Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.5.17

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠIOY ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠIOY ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

23.5.2017




Κυρίες και Κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για ν’αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην διαδρομή ενός εμβληματικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Χώρας: του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ενός Πανεπιστημίου που αποδεικνύει, ιδίως στις μέρες μας, ότι καμιά κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των ακαδημαϊκών ανθρώπων, διδασκοντων και διδασκομένων, που θέλουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Η επιτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η λάμψη του – για να το πω όπως ταιριάζει – δεν αφορά μόνο τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους στο Πανεπιστήμιο αυτό. Αφορά την Χώρα. Γι’αυτό βρίσκομαι εδώ, για να τονίοσω ότι ελάχιστη συμπαράσταση είναι αυτή η αναγνώριση και η δέσμευση όλων μας: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο των ανθρώπων που από εδώ και πέρα, και μέσα σ’αυτή τη νέα Πτέρυγα, θ’αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, η κοινωνία της και ιδίως η νέα γενιά.

Σε τρία χρόνια το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας, το 1920. Το 1903 δημιουργήθηκε η ιδέα, αλλά ας θυμηθούμε τι μεσολάβησε μεταξύ 1903 και 1920. Μόνο το 1920 η δωρεά Μαρασλή μετουσιώθηκε σε πράξη, σε έργο, μέσα από την τότε Εμπορική Ακαδημία Αθηνών, ΑΣΟΕΕ στη συνέχεια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο σήμερα. Αν πάρουμε όλη την ιστορία του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα δούμε ότι υπάρχει μία διήκουσα γραμμή, η οποία παραμένει σταθερή από την πρώτη μέρα, φυσικά σε διαφορετικό σταδιακώς επίπεδο. Είναι ο προσανατολισμός αυτού του Πανεπιστημίου στην πράξη, η στροφή στην κοινωνία. Και αν συλλογισθούμε ότι αυτό το Πανεπιστήμιο θεραπεύει μια επιστήμη που κατεξοχήν πρέπει να είναι στραμμένη στην κοινωνία, την Οικονομία, αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτού του είδους η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την πορεία της κοινωνίας μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Και σ’αυτήν οφείλεται κυρίως η καταξίωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Το βλέπουμε ακόμα και σήμερα.

Και τώρα, οι 3 Σχολές που το συνθέτουν, αυτό αποδεικνύουν. Η Σχολή Οικονομίας, πλαισιωμένη από τις 2 άλλες Σχολές, την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και την Σχολή Τεχνολογίας και Πληροφορικής τι άλλο δείχνουν παρά το γεγονός ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δημιουργεί ανθρώπους της οικονομίας, οι οποίοι όμως είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην πράξη. Εξού και η μεγάλη του επιτυχία και εδώ και διεθνώς. Ας συλλογισθούμε πόσοι από τους διδάσκοντες ξεκίνησαν από εδώ, και σήμερα έχουν καταξιωθεί σ’ολόκληρον τον Πλανήτη, και ιδίως στις Χώρες εκείνες όπου η οικονομική επιστήμη «ανθεί». Ας συλλογισθούμε επίσης πόσοι οικονομολόγοι οι οποίοι βγήκαν από εδώ υπήρξαν πρωτοπόροι στον χώρο του επιχειρείν, που συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι οικονομικές μονάδες για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Και δεν θέλω ν’αποσιωπήσω κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό. Πρέπει να θυμηθούμε πόσο συνεισέφερε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην δημόσια ζωή. Με ανθρώπους, από το διδακτικό του ιδίως προσωπικό, που είτε ευθέως κατέχοντας πολιτικούς θώκους - και έχουμε εδώ παραδείγματα μέσα σ’αυτή την αίθουσα - είτε εμμέσως, συμβουλεύοντας την εκάστοτε εξουσία, έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Και θεωρώ πως το γεγονός ότι εγκαινιάζουμε αυτή την Πτέρυγα είναι συμβολικό και ως προς το ότι αυτό το Πανεπιστήμιο, σ’αυτή την τεράστια προσπάθεια που είναι εθνική προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να συμβάλει. Και ξέρω ότι οι άνθρωποί του το κάνουν. Το ξέρω γιατί το ζω προσωπικώς μέσα από την άσκηση των δικών μου καθηκόντων.

Υποδειγματικό λοιπόν Δημόσιο Πανεπιστήμιο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που ξέρει πώς να συνδυάζει αρμονικά την προσφορά στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, Πανεπιστήμιο το οποίο – όπως είπα και πριν – δημιουργεί επιστήμονες οι οποίοι ξεπερνούν τα όρια της δικής μας Επικράτειας, τούτη την ώρα καλείται μέσα απ’αυτή την νέα Πτέρυγα όχι μόνο να κάνει μια νέα αρχή, αλλά και να επιβεβαιώσει την ιστορία του σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την Χώρα μας, ιδίως στον οικονομικό τομέα.

Κύριε Πρύτανη,
Κυρίες και Κύριοι που θα ζήσετε μέσα σ’αυτές τις αίθουσες τον παλμό της διδασκαλίας και της έρευνας, θέλω να συγχαρώ εσάς, τους προκατόχους σας, αυτούς που πρόκειται να έρθουν και να σας πω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να βρίσκεται κοντά σας. Τουλάχιστον να διευκολύνει το έργο σας, τουλάχιστον να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι θα λειτουργήσουν σ’αυτό το κτίριο να δημιουργήσουν με τους όρους εκείνους που ταιριάζουν στην έρευνα και την διδασκαλία. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη, καλή επιτυχία.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης