Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.6.17

Κώστας Πουλάκης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα:

Τοποθετήσεις του ΓΓ του ΥΠΕΣ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Κώστας Πουλάκης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα:

· «Η καθαριότητα ανήκει στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.
· Η πολιτική άποψη της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό»
Στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ (Οικονόμου, Λυριτζής) μίλησε για το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης.
Ο Κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι «η καθαριότητα ανήκει στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων, και συνταγματικά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με διαφορετικές προσεγγίσεις που ακούγονται», αποκλείοντας εμμέσως την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της σχετικής υπηρεσίας, που προτείνεται από ορισμένες πλευρές.
Όπως εξήγησε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, «η φιλοσοφία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι οι παρατάσεις που έγιναν στα οκτάμηνα αποδεικνύουν ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άρα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους», γεγονός που συμβαδίζει και με τη βασική πολιτική άποψη της κυβέρνησης.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον Φεβρουάριο του 2016 το νόμο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με το άρθρο 7 του οποίου απελευθερώθηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, τις οποίες είχαν απαγορεύσει πλήρως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δημιουργώντας την ανάγκη πρόσληψης συμβασιούχων. Σε σχέση δε με το ερώτημα αν οι προσλήψεις αυτές εντάσσονται στη ρήτρα της μίας πρόσληψης για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις, ξεκαθάρισε : «Είμαι από την πρώτη μέρα στο Υπουργείο Εσωτερικών και είχα την ευθύνη της διαπραγμάτευσης των άρθρων του “παράλληλου προγράμματος”. Τα στοιχεία που έχω από όλη τη διαδικασία είναι ότι οι προσλήψεις στα ανταποδοτικά είναι εκτός των περιορισμών».
Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη που ακολουθεί το ΥΠΕΣ, ο Κ. Πουλάκης τόνισε :
«Ζητήσαμε από τους Δήμους τις ανάγκες τους σε μόνιμο προσωπικό με βάση την ψηφισμένη διάταξη που έχουμε και ήρθαν 2.500 αιτήματα. Ο Υπουργός υπέγραψε αυτές τις 2.500. Στη συνάντηση με τη ΚΕΔΕ είπαμε ότι επειδή αυτές οι 2.500 θέσεις δεν είναι επαρκείς, αναμορφώστε άμεσα τους οργανισμούς σας, για να μας στείλετε τις επιπλέον αναγκαίες θέσεις που έχετε, ούτως ώστε να προχωρήσουνε κι αυτές.
Και επειδή πάμε για μόνιμο προσωπικό, το οποίο χρειάζεται μία χρονοβόρα διαδικασία – και στη ρύθμιση που σχεδιάζουμε επιταχύνουμε τα πράγματα – εμείς επεξεργαζόμαστε ρύθμιση η οποία συνταγματικά και νομικά θα καλύπτει τους συμβασιούχους που εργάζονται ήδη και θα ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό που είχανε κάνει για τις οικογένειές τους ως 31/12/2017».
Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα τα οποία ακολούθησαν την ανωτέρω τοποθέτηση του ΓΓ του ΥΠΕΣ, βάσει των οποίων δήθεν ανακοίνωσε πως οι συμβασιούχοι δεν θα μονιμοποιηθούν, και προς αποφυγή δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων και ανησυχίας στους εργαζόμενους, τονίζονται τα εξής, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι οι συμβασιούχοι θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στο διαγωνισμό για μόνιμο προσωπικό και ότι η ρύθμιση που επεξεργάζεται το Υπουργείο δεν θα αφορά κάποιου είδους «αυτόματη» μονιμοποίηση, η οποία εξάλλου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης