Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.6.17

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
κ. MANFRED WEBER
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2017




ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και θέλω να σας τονίσω τούτο: Ότι τα Κόμματα της Ελλάδας που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουν, στα βασικά ζητήματα –που αποτελούν και τις βασικές επιδιώξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- έχουν κοινή γραμμή. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι η Ελλάδα και οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις τέσσερις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή την ενίσχυση της ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τις στηρίζουν όλοι. Διότι είναι βασικές αρχές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που θέλω να επισημάνω –από πλευράς Ελλάδας- είναι ότι, επίσης όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Χώρας επιθυμούν πλέον -και είναι κοινός τόπος σε όλη την Ευρώπη- μια ισχυρή Ευρώπη. Αυτή η ισχυρή Ευρώπη προϋποθέτει από την μία πλευρά Ενοποίηση, δηλαδή την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, την στήριξη του κοινωνικού κράτους, που είναι βασικός πυλώνας της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και σε επίπεδο Ευρωζώνης, αυτό το οποίο πιστεύουμε, είναι ότι για να έχουμε ένα ισχυρό νόμισμα –όπως και πρέπει να έχουμε- πρέπει να προχωρήσουμε και στην οικονομική ενοποίηση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη ενοποίηση, δεν μπορεί να έχουμε όλοι απολύτως κοινές οικονομικές πολιτικές. Αλλά πάντως, θα πρέπει, όπως επιτάσσει η ίδια λογική της Ευρωζώνης, για να έχουμε -όπως είπα πριν- ισχυρό νόμισμα να φροντίσουμε, όσο γίνεται με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, και την κοινή οικονομική πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε και την οικονομική ένωση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει τα μέγιστα, στο μέτρο που της αναλογεί, στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ευρώπη και στην κατεύθυνση, επίσης, της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Και θέλω να ξέρετε ότι ο Ελληνικός Λαός απέδειξε την πίστη του στο Ευρωπαϊκό Όραμα με τόσες θυσίες. Το απέδειξε γιατί πιστεύει στο Ευρωπαϊκό Όραμα. Πιστεύω, και το είδαμε στην τελευταία αξιολόγηση, ότι αυτή η στάση της Ελλάδας να μείνει πιστή στον Ευρωπαϊκό της Προσανατολισμό, εκτιμήθηκε. Πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο στο μέλλον. Πάντως συγκρατήστε αυτό που είπα: Χωρίς να είμαστε αλαζόνες, χωρίς να υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας, θέλουμε ως Ελλάδα, πέρα από το ότι είμαστε Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμβάλλουμε και εμείς στο Ευρωπαϊκό Όραμα να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρώπη, όπως ταιριάζει στον προορισμό της και στην αποστολή της.

Μ. WEBER: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή, αλλά και για την τιμή που μου κάνατε, να μου παραχωρήσετε αυτή τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ επίσης για την πολύ ξεκάθαρη τοποθέτησή σας υπέρ των Ευρωπαϊκών θέσεων. Από τη σκοπιά των Βρυξελλών πρέπει να πω ότι ως θεσμικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ΕΛΚ, πάντοτε υποστηρίζαμε τις θέσεις του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την Ευρώπη ενωμένη, την Ευρωζώνη ενωμένη.

Και τα καταφέραμε νομίζω. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει ανάπτυξη, ανάπτυξη μεγαλύτερη από ότι των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει λοιπόν, μετά τις δυσκολίες, μέλλον για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς όλα τα κράτη-μέλη, ούτος ώστε να γίνουν επενδύσεις για το μέλλον, στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, αλλά επίσης και των υποδομών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΕΛΚ θέλουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Και τέλος, όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της παγκόσμιας εξέλιξης έχουμε τώρα μια νέα προσέγγιση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, έχουμε επίσης από τη Ρωσία και έχουμε και το γείτονά μας, την Τουρκία και τον Πρόεδρό της, όπως επίσης για πρώτη φορά μια χώρα να φεύγει, να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περίπτωση του Brexit. Ως εκ τούτου, χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο στην Ευρώπη. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, αφοσιωμένοι στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η φωνή της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι αποφασιστική. Πιστεύω ότι μπορείτε να βοηθήσετε στην εμβάθυνση και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης. Σας ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας, ακριβώς για να συζητήσουμε το θέμα αυτό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης