Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.6.17

Γ. Τσιρώνης: Θα έχουμε αυτό που μας αξίζει στις ξένες αγορές

Γ. Τσιρώνης: Θα έχουμε αυτό που μας αξίζει στις ξένες αγορές, αφού κερδίσουμε τη μάχη των ελληνοποιήσεων


«Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο διατροφικός τομέας, δεν είναι μονάχα ? μαζί με τον τουρισμό - οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά είναι ο πυλώνας και η προϋπόθεση για τον τουρισμό, ο οποίος πατάει πάνω στον πρωτογενή τομέα και δίνει μία πολλαπλασιαστική αξία, αρκεί βέβαια να έχουμε αειφορική αντίληψη και για τον τουρισμό και για την διατροφή μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Καλαμάτα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κορώνη για το 4ο φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής, αλλά και τις συναντήσεις που είχε με παραγωγούς.
Σχετικά με το θέμα της μεσογειακής διατροφής, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «αυτό που συζητήσαμε με τους παραγωγούς, είναι πως τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής είναι για μας το διαβατήριο για να μπούμε στις μεγάλες αγορές, αλλά δυστυχώς υστερούμε σε οργάνωση, και αυτό είναι μία πραγματικότητα που τη γνωρίζουν οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, καθώς δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε πολλά αναγνωρίσιμα προϊόντα».
Όμως, όπως πρόσθεσε, «βρίσκομαι σε μία περιοχή που έχουμε τη ναυαρχίδα της φυτικής παραγωγής, την ελληνική ελιά Καλαμάτας και το περίφημο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της κορωνέικης ποικιλίας».
Όσον αφορά στα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε πως «όλες και όλοι ξέρουμε ότι τα προϊόντα της Ελλάδας είναι απαράμιλλα και ασυναγώνιστα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να τα περάσουμε με μία καλή τιμή στη διεθνή αγορά»
Όπως εξήγησε, «ένα κρίσιμο ζήτημα για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να μειώσουμε το κόστος των εισροών, να κατοχυρώσουμε ποσότητες για να παίρνουμε καλές τιμές σε εκροές και το σπουδαιότερο να χτυπήσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων». Αυτό, όπως είπε, «δεν είναι μονάχα ένα καρκίνωμα για την ελληνική παραγωγή, αλλά μειώνει τη δυνατότητα να διεισδύσουν τα γνήσια προϊόντα στις διεθνείς αγορές». Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχω δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να γίνονται συχνοί και αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εστίασης, ώστε να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει ο κατάλογος "φέτα" να είναι φέτα - και από κει και πέρα, αφού κερδίσουμε τη μάχη των ελληνοποιήσεων, νομίζω μπορούμε να έχουμε αυτό που μας αξίζει στις ξένες αγορές, αν οργανώσουμε λίγο καλύτερα τον χώρο των πωλήσεων».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης