Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.6.17

Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία


Την πολυσχιδή δραστηριότητα της Βουλής προκειμένου να αναπτύξει τους δεσμούς της με την κοινωνία ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσω του Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, ανέπτυξε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος καθ. Παύλου Σούρλα και του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιδρύματος καθ. Ιστορίας κ. Νίκης Μαρωνίτη.
Ο κ. Βούτσης τόνισε τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, που είχε εδώ και χρόνια μια αξιοπρόσεκτη και πολυεπίπεδη δραστηριότητα, να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποκεντρώσει κατά το δυνατό τις εκδηλώσεις του, όπως συμβαίνει τελευταίως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπογράμμισε τις συνέργειες που υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, περιφέρειες και δήμους, και αποτυπώνονται σε έρευνες, συνέδρια, εκδόσεις και εκθέσεις, και μετέφερε τις δράσεις του Ιδρύματος σε αριθμούς, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνον το 2016 περί τους 93.000 μαθητές και πολίτες ξεναγήθηκαν στη Βουλή. Η ξενάγηση αυτή μάλιστα –σημείωσε– εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο έτσι ώστε, πέραν της αισθητικής απόλαυσης ή της ιστορικής γνώσης, ν’ αποτελεί και κίνητρο συζήτησης των εργασιών της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στο σημείο αυτό δήλωσε: «Έχω την πλήρη συναίσθηση και συνείδηση ότι αυτή η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Ίδρυμα της Βουλής, τη Βιβλιοθήκη, το Κανάλι και πολλές ακόμα υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, καθώς και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται μέσα στη Βουλή με ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορούν να συμψηφισθούν στη συνείδηση του κόσμου και να εξισορροπήσουν τον προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη, κυρίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής σε κοινοβουλευτικό-νομοθετικό επίπεδο, καθώς έρχονται και ψηφίζονται νομοσχέδια τα οποία αποτελούν συμφωνίες διακρατικές, μνημόνια, με έναν τρόπο και με μια υποχρεωτικότητα που όλους μας εγκλωβίζουν πέραν των ορίων που θα θέλαμε να λειτουργεί δημοκρατικά η Βουλή». Και συνέχισε: «Υπάρχει μια τέτοια εντύπωση στην κοινή γνώμη, η οποία ευλόγως δημιουργείται από την παραγωγή κάποιων νομοθετημάτων που έχουν οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες, ωστόσο ελπίζουμε πολύ σύντομα να φύγουμε από αυτόν τον κύκλο ως χώρα και επομένως ως Βουλή. Πλην όμως, αυτή η προσπάθεια δημιουργίας και εξωστρέφειας εξισορροπεί σε ένα βαθμό στην κοινή γνώμη τη σημασία του Κοινοβουλίου ως πρωτεύουσας κεντρικής δομής για τη Δημοκρατία και για τη σχέση με την κοινωνία».
Ανάμεσα στις προγραμματισμένες για το 2017 δράσεις του Ιδρύματος, ο κ. Βούτσης επισήμανε το Συνέδριο «Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές», την έναρξη του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα κορυφωθεί το 2021, τις συνεργασίες με το ΕΚΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, όπως έγιναν για την Έλλη Λαμπρίδη και την Αμαλία Φλέμινγκ και θα γίνουν για τον Νίκο Βέη, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Κώστα Κάππο.

· Επισυνάπτονται σε ηλεκτρονικά αρχεία οι δράσεις του Ιδρύματος για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Συνέντευξης Τύπου:
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σας καλωσορίζει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο και η δραστηριότητα του Ιδρύματος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής και τον παρακαλώ να πάρει τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας αυτήν την κάπως δύσκολη ημέρα, κυρίως λόγω της κλιματικής κατάστασης και της θερμοκρασίας.
Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια έτσι ώστε το Ίδρυμα της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, το οποίο είχε είτε έτσι είτε αλλιώς από χρόνια μια αξιοπρόσεκτη και σε πολλά επίπεδα δραστηριότητα και επαφή με την κοινωνία, να αποκτήσει μια όλο και μεγαλύτερη εξωστρέφεια και σχέση με την κοινωνία και τις σύγχρονες απαιτήσεις και να βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα, να υπάρχει μια, κατά το δυνατόν, αποκέντρωση εκδηλώσεων. Παραδείγματος χάριν σε συνέδρια, τα οποία ήδη έχουν γίνει, και αυτό προβλέπεται και για αυτήν τη χρονιά, να γίνονται προηγούμενα κάποια προσυνέδρια κατά κάποιον τρόπο σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και κυρίως εκεί που έχει πανεπιστήμια. Όπως, επίσης, να έχει και μια επαφή σε συνεργασία και με τη βιβλιοθήκη της Βουλής με το δίκτυο των βιβλιοθηκών πανελλαδικά και με τις προσπάθειες που γίνονται για δραστηριότητες στην περιφέρεια. Πριν από μία εβδομάδα ήμασταν στην Καρδίτσα, όπου έγινε η έκθεση για τον φιλελληνισμό, ήμασταν στο Αμύνταιο. Υπάρχουν πολλές συνεργασίες σε όλη τη χώρα. Να βγούμε και πιο πολύ προς τα έξω, δηλαδή είχαμε κάνει και τα εγκαίνια της έκθεσης των φωτογράφων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και έτυχε πολύ μεγάλης δημοσιότητας. Γίνεται, δηλαδή, μια ουσιαστική προσπάθεια να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκδόσεις, επισκέψεις, να εμπλουτίζεται το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να είμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο.
Έχετε τις έγχρωμες σελίδες με τις δράσεις σε αριθμούς για τη δωδεκαετία, χοντρικά, του Ιδρύματος και ιδιαίτερα για το 2016, όπου είναι εντυπωσιακό ότι ενενήντα τρεις χιλιάδες, περίπου, μαθητές και πολίτες ξεναγήθηκαν στη Βουλή. Η ξενάγηση εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με σενάρια τα οποία διαμορφώνουν οι υπεύθυνοι μέσα στο Ίδρυμα έτσι ώστε -πέραν της αισθητικής απόλαυσης ή της ιστορικής γνώσης για όσους συμμετέχουν σε αυτήν την ξενάγηση και πόσω μάλλον για τα παιδιά και τη γνώση που αποκτούν από τις κοινοβουλευτικές εργασίες- να αποτελεί το κίνητρο για να συζητιέται γενικότερα η Βουλή, οι εργασίες που γίνονται κ.λπ..
Θέλω να πω ευθέως, επειδή μέσα σε αυτόν τον χώρο κυρίως πολιτικά μιλούμε, ότι έχω την πλήρη συναίσθηση και συνείδηση ότι αυτή η εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Ίδρυμα της Βουλής αλλά και από τα γραφεία μας και από τη Βιβλιοθήκη και από πρωτοβουλίες που λαμβάνονται μέσα στη Βουλή, με ευρύτατη συναίνεση πάντοτε των πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν εδώ το Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να συμψηφιστεί στη συνείδηση του κόσμου και να εξισορροπήσει τον προβληματισμό που υπάρχει μέσα στην κοινή γνώμη, κυρίως τα τελευταία χρόνια δηλαδή της κρίσης, για την ίδια τη λειτουργία της Βουλής σε κοινοβουλευτικό νομοθετικό επίπεδο, με την έννοια ακριβώς που γνωρίζουμε ότι έρχονται και ψηφίζονται νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν διακρατικές συμφωνίες, μνημόνια, με έναν τρόπο και με μια υποχρεωτικότητα που μας εγκλωβίζουν όλους πέραν των ορίων που θα θέλαμε να λειτουργεί δημοκρατικά το Κοινοβούλιο. Υπάρχει μια τέτοια εντύπωση λοιπόν στην κοινή γνώμη, η οποία ευλόγως δημιουργείται από την παραγωγή κάποιων νομοθετημάτων τα οποία έχουν οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να φύγουμε από αυτόν τον κύκλο ως χώρα και άρα ως Κοινοβούλιο, πλην όμως αυτή η προσπάθεια που γίνεται από το Ίδρυμα, όπως επίσης αντίστοιχα και από το Κανάλι της Βουλής και από άλλες υπηρεσίες, σε έναν βαθμό εξισορροπεί μέσα στην κοινή γνώμη τη σημασία του Κοινοβουλίου ως πρωτεύουσας κεντρικής δομής για τη δημοκρατία και για τη σχέση με την κοινωνία. Γι’ αυτό γίνονται πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες.
Στον προγραμματισμό τον οποίον έχετε υπόψη σας, διότι έχει επίσης μοιραστεί, θέλω να εντοπίσω ιδιαίτερα την προσπάθεια που θα γίνει για το Συνέδριο «Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές», μέσα στο 2017, όπως επίσης και για την έναρξη της προσπάθειας για τον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θέμα για το οποίο πιο ιδιαίτερα η κ. Μαρωνίτη αμέσως μετά θα δώσει μερικές επεξηγήσεις, διότι είναι κεντρικό ζήτημα για όλη τη χώρα και δεν αφορά προφανώς και μόνο το Ίδρυμα της Βουλής. Θα υπάρξουν συνέργειες, όπως υπάρχουν και συνεργασίες με το ΕΚΠΑ και με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχουν γίνει ήδη συνέδρια και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, για την Έλλη Λαμπρίδη, για την Αμαλία Φλέμινγκ και για πρόσωπα πάλι μέσα στο 2017 σχεδιάζονται εκδηλώσεις για τον Νίκο Βέη, οπωσδήποτε για τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και για τον Κωνσταντίνο Κάππο.
Και βέβαια συνεχίζονται οι εκθέσεις. Καλό θα ήταν σήμερα, αλλά δεν νομίζω πως είναι δυνατόν, και λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας και γενικότερα λόγω της αρρυθμίας που υπάρχει και στις συγκοινωνίες λόγω των κινητοποιήσεων σήμερα, να είχατε ξεναγηθεί ή να ξεναγηθείτε, είτε και όλοι μαζί –αυτό θα το οργανώσουμε οπωσδήποτε ξανά- ή και κατά μόνας, στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που υπάρχει για το φεμινιστικό γυναικείο κίνημα της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά βεβαίως και για τις εκθέσεις που υπάρχουν εδώ μέσα, για τις «Μικρές Οδύσσειες» και για τον Καποδίστρια. Και θα υπάρξουν και άλλες εκθέσεις μέσα στο 2017.
Γίνονται συνεχείς προσπάθειες και για τη Βουλή των Εφήβων, προσπάθειες εκσυγχρονισμού και κάθε φορά μέσα από την εμπειρία που διαμορφώνεται και από την παιδαγωγική και επιστημονική εμπειρία του προσωπικού που διαμορφώνει αυτά τα σενάρια για τη Βουλή των Εφήβων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και στα θέλω, τις διαθέσεις, τα ερωτήματα των ίδιων των παιδιών, αλλά και της κοινωνίας σε σχέση με αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έχει ξεκινήσει από χρόνια και έχει τύχει και δημόσιας προβολής ιδιαίτερα, που τη γνωρίζετε πολύ καλά.
Υπάρχουν συνεργασίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αναφορά σε εκδηλώσεις. Παραδείγματος χάρη, είναι πάρα πολύ σημαντική, ίσως να το γνωρίζετε ήδη, η συνεργασία που υπάρχει και με ιστορικούς και με την ΕΡΤ και με άλλους φορείς και με τον Δήμο για τις εκδηλώσεις, που γίνονται πλέον κάθε χρόνο για αρκετές μέρες, με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου του 1944 και το «ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ». Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν το έναυσμα για να γίνουν και αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης -αν δεν κάνω λάθος, ήταν στις τριάντα του μήνα- και θα γίνεται κάθε χρόνο και εκεί.
Εκδόσεις πολλές και όχι πάντοτε και ούτε μόνο για το παρελθόν, αλλά σε σχέση με το παρόν και με θέματα τα οποία ανοίγουν μέσα απ’ αυτές τις εκδόσεις και εκδοτικά προγράμματα για τη σειρά, παραδείγματος χάρη, «Κείμενα Μνήμης ή Ανθολόγιο των Κλέφτικων Τραγουδιών», αλλά και εκδόσεις που κάνει η Βουλή και πέραν του Ιδρύματος, γι’ αυτό εγώ κάνω συνολικότερες αναφορές. Είδατε, παραδείγματος χάρη, για τα Τσιγγάνικα Παιδικά Παραμύθια ή σήμερα που θα παρουσιάσουμε ένα από τα πολλά βιβλία που έχει συγγράψει ο Μανώλης Γλέζος, ή άλλες τέτοιες προσπάθειες στον εκδοτικό τομέα, που πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερες και επιστημονικά τεκμηριωμένες και δίνουν υπόβαθρο σαν συνέχεια σε εξαιρετικές εκδόσεις που έχουν γίνει από το Ίδρυμα. Επίσης, ο κατάλογός τους είναι στη διάθεσή σας.
Ετοιμάζονται εκθέσεις και με τομίδια με τις ομιλίες για πρόσωπα άξια τιμής στη σειρά των προηγούμενων που σας είπα, μεταξύ των οποίων για τον Αριστόβουλο Μάνεση και τον Παύλο Μπακογιάννη. Συμμετέχει το Ίδρυμα σε όλες τις εκθέσεις βιβλίου που γίνονται και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και συνδράμουμε και προς τούτο κάθε χρόνο, έτσι ώστε -και ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της κρίσης- αυτοί οι θεσμοί να μείνουν όρθιοι και να αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για τον κόσμο ευρύτερα.
Αυτή η προσπάθεια αποτελεί οπωσδήποτε ένα ανοικτό πεδίο, το οποίο δεν έχει όρια –επιτρέψτε μου την έκφραση- διότι αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα πράγματα και μπορούν και στο μέλλον να γίνουν περισσότερα πράγματα ακριβώς επειδή πλέον έχουμε ανοιχτεί πλέον των ορίων των Αιθουσών της Βουλής ή των ορίων απλά μιας επισκεψιμότητας τυπικού χαρακτήρα.
Οι περιοδικές εκθέσεις, οι ψηφιακές εκθέσεις, οι μεταφορές εκθέσεων παντού, όπου πλέον –ας πούμε- υπάρχει μια ευρύτερη ζήτηση και οι μόνιμες εκθέσεις αποτελούν μαζί με τις εκδόσεις ένα υλικό, το οποίο τελικά διαμορφώνει γύρω και για τη Βουλή ένα status ενός Ιδρύματος πλέον με αναφορά πανελλαδική, με αναφορά σε σχέση με τις συνέργειες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε σχέση με όλες τις ζωντανές και δημιουργικές εστίες του λαού μας και της νεολαίας τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς, δεν το έχουμε πετύχει ακόμα, αλλά τα όρια είναι αυτά. Προσδιορίζονται πλέον, όχι από την υπόσταση της Βουλής και του μεγέθους του προϋπολογισμού της ή των αιθουσών της, αλλά από το μέγεθος και το ευρύτατο πλαίσιο των δημιουργικών εστιών σε όλη τη χώρα. Και αυτή είναι η προσπάθεια, να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αντιστοίχιση και ανταπόκριση με αυτές τις προσπάθειες και αυτές τις πρωτοβουλίες.
Αυτό το πνεύμα διακατέχει και σε πολύ μεγάλο βαθμό -σε άριστο βαθμό, θα έλεγα- εξυπηρετείται και από τους άριστους συνεργάτες που είναι στο Ίδρυμα -και από την Εκτελεστική Επιτροπή και από την Επιστημονική Επιτροπή και από τον κ. Σούρλα, αλλά και από όλους τους συνεργάτες του Ιδρύματος- και νομίζω ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση μπορούν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν περαιτέρω και πέραν αυτών, τα οποία βρίσκονται είτε έτσι είτε αλλιώς στη διάθεσή σας με τη στενή έννοια του αποφασισθέντος προγράμματος.
Τον λόγο θα δώσω τώρα στην Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Νίκη Μαρωνίτη.
ΝΙΚΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ (Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Καλησπέρα κι από μένα.
Να ξεκινήσω –δεν θα σας κουράσω- λέγοντας κάποια πράγματα σχετικά με το πρόγραμμα δράσεων που έχουμε δρομολογήσει σε τετραετές βάθος για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Θέλω να τονίσω, πρώτα απ’ όλα, ότι, όπως συμβαίνει συνήθως και ελπίζουμε σε επιτυχημένα εγχειρήματα, είναι προϊόντα συλλογικής προσπάθειας. Ξεκινάει από μια επιτροπή που αποτελείται από τον κ. Δημητρόπουλο, τον κ. Καραμανωλάκη, τον κ. Μπουκάλα και εμένα, σε συνδυασμό φυσικά και συνεργασία πάντοτε με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Σούρλα, αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή και επίσης σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Και βέβαια πάντοτε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την κυρία Έλλη Δρούλια.
Θέλω να πω ότι ο στόχος αυτού του τετραετούς προγράμματος είναι να ανοιχτεί σε ένα τρίπτυχο που το θεωρούμε σημαντικό, δηλαδή αρχεία, μνήμη και ιστορία, και επίσης να αναδείξει παράλληλα πώς αυτό το μείζον συμβάν έχει ιδιαίτερη και ουσιαστική σημασία, τόσο ως ελληνικό εθνικό συμβάν, αλλά κυρίως και ως ευρωπαϊκό παγκόσμιο συμβάν. Να μας δώσει, επίσης, την ευκαιρία να ξανασκεφθούμε και να ξανασυζητήσουμε, διακόσια χρόνια μετά, σε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση.
Το πρόγραμμα απλώνεται σε τρεις κυρίως άξονες, ερευνητικά προγράμματα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναδειχθεί, κυρίως, το αρχειακό υλικό που αφορά σε αυστριακά και οθωμανικά αρχεία, ένα αρχειακό υλικό που μέχρι τώρα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα «Τόποι μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση, 19ος -20ος αιώνας» και με επιστημονική υπεύθυνη τη κυρία Κουλούρη. Να πω ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικοί υπεύθυνοι θα είναι η κυρία Κατσιαρδή και ο κ. Κονόρτας. Τέλος, στο ερευνητικό κομμάτι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου θα υπάρξει η σχετική μελέτη με τους αντιπροσώπους των Εθνοσυνελεύσεων και του Βουλευτικού και στη μελέτη αυτή θα είναι η συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος, κυρίως, με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Ο δεύτερος άξονας είναι εκδοτικός και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχει μια σημασία. Υπάρχει ήδη ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό έργο από την πλευρά του Ιδρύματος που σχετίζεται με τον αγώνα χειραφέτησης του 1821 και εδώ θα προστεθούν κάποια κείμενα, κυρίως απομνημονεύματα και ιστοριογραφίες. Την επιμέλεια αυτών των εκδόσεων θα έχει ο κ. Μπουκάλας, που είναι ο συντονιστής της σειράς και επίσης την επιμέλεια την εκδοτική θα έχει ο Στρατής Μπουρνάζος.
Τέλος, ο τρίτος άξονας αυτού του προγράμματος έχει να κάνει με τρία συνέδρια που σκεφτόμαστε να δρομολογήσουμε. Το ένα είναι, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία μιας ιστορικής πηγής, κατ’ εξοχήν σημαντικής για το 1821, που είναι το Απομνημόνευμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το αρχειακό κομμάτι που έλεγα πριν, δηλαδή τα οθωμανικά και αυστριακά αρχεία, αλλά και γενικότερα πώς διαβάζουμε τώρα που διαθέτουμε πάρα πολλές και ποικίλες αρχειακές πηγές και, τέλος, το μεγαλύτερο συνέδριο που φιλοδοξούμε να οργανώσουμε έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία και τη σημασία για τη Δημοκρατία του 1821, μια συζήτηση η οποία φυσικά δεν εξαντλείται μόνο στον ελληνικό εθνικό χώρο.
Θέλω να πω και δύο λόγια για το συνέδριο σε σχέση με αυτό που ήδη ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης: «Τέχνη και Δημοκρατία». Νομίζω ότι είναι ένα συνέδριο που θα απλωθεί σε έναν χώρο που μέχρι τώρα το Ίδρυμα σε μικρότερο βαθμό έχει ασχοληθεί, αλλά πιστεύω ότι ανήκει κατ’ εξοχήν στον θεματικό πυρήνα του, δηλαδή στο πώς συνδυάζεται η δημοκρατία με τον πολιτισμό και πώς διαμορφώνεται μια κουλτούρα πολιτισμού και δημοκρατίας.
Να τονίσω εδώ κάτι, που ήδη ειπώθηκε βέβαια, ότι ο στόχος είναι να υπάρχει μια αποκεντρωτική λογική, να γίνουν δηλαδή μια σειρά από ημερίδες στα Χανιά, στον Βόλο, στο Ναύπλιο, στη Δράμα και να γίνει το κεντρικό συνέδριο στην Αθήνα με θεματικές που θα αγγίζουν μια ευρύτατη περίοδο, από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Εάν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, να μας γίνουν. Σας παρακαλώ εκ προοιμίου να δώσετε τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση στα μέσα στα οποία εργάζεστε σ’ αυτή την προσπάθεια, διότι πράγματι νομίζω ότι αξίζει πάρα πολύ, έχει δηλαδή πολύ σημαντικό περιεχόμενο και βάθος. Έτσι κι αλλιώς, όμως, και μέχρι τώρα έχει τύχει κάποιας αρκετά σημαντικής δημοσιότητας.
Κύριε Μπουρδάρα, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να αναφέρω ένα ζήτημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν, είναι προβληματικό και δεν βλέπω μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Αφορά την πτυχή της διαφάνειας για τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Από το παρελθόν έχει επισημανθεί και με δημοσιεύματα ότι είναι προβληματική η δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού και του απολογισμού. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα πρέπει κάθε χρόνο να προσαρτάται -μετά και από τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται- στον προϋπολογισμό της Βουλής ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του Ιδρύματος. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Επιπλέον, ως επιπρόσθετο στοιχείο θέλω να πω ότι υπάρχει μια ψαλίδα ανάμεσα στην επιχορήγηση που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βουλής κάθε χρόνο για το Ίδρυμα και στο εμφανιζόμενο ως προϋπολογισμό του Ιδρύματος ποσό, που είναι πολύ μεγαλύτερο. Αντιλαμβάνομαι και είναι προφανές και προβλέπεται ότι υπάρχουν και άλλα έσοδα πέραν της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό της Βουλής, ωστόσο δεν είναι ακόμα εμφανή ή τουλάχιστον δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου -και αν κάνω λάθος, συγχωρήστε με- ποιες είναι οι πηγές των άλλων εσόδων, ποια είναι τα ποσά και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα για το προσωπικό, πόσο είναι το προσωπικό. Γνωρίζουμε από τον προϋπολογισμό ποιο είναι το ποσό που καταβάλλεται για τις αποδοχές. Είναι τέτοια ζητήματα, δηλαδή, τα οποία είναι πολλά χρόνια που αιωρούνται και δεν έχουν απαντηθεί ακόμη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα δώσω τον λόγο στον κ. Αθανασίου ή στον κ. Σούρλα κατευθείαν. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω, πρώτον, ότι δεν έχω αντιληφθεί να αιωρείται οτιδήποτε -τη γνώμη μου λέω, για να είμαστε σαφείς- πόσω μάλλον να αιωρείται αρκετά χρόνια, διότι πάνω σ’ αυτό το θέμα γνωρίζετε ότι και η Διοίκηση του Ιδρύματος αποτελείται από τους Αρχηγούς ή τους εκπροσώπους των κομμάτων, όλους τους πρώην Προέδρους κλπ. Είναι ενδελεχείς οι προγραμματισμοί, οι απολογισμοί, υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δεν ξέρω να υπάρχει κάποια «τρύπα». Εάν υπάρχει όμως και την έχετε εντοπίσει, να μας το πείτε. Θα απαντήσει τώρα και ο κ. Σούρλας.
Για το θέμα των επιπλέον εσόδων το οποίο ρωτάτε, θέλω να πω ότι είναι πολύ λίγα, δηλαδή οι εισπράξεις από τις εκδόσεις κ.λπ.. Είναι πολύ λίγα, δεν υπάρχει κάτι εκεί. Καλά θα ήταν να υπήρχε. Το αντίστροφο υπάρχει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Βουλή έχει ένα εξαιρετικά πλούσιο χορηγικό πρόγραμμα σε πάρα πολλούς θεσμούς πανελλαδικά, ομάδες, ινστιτούτα, ιδρύματα, πρωτοβουλίες. Το αντίστροφο, λοιπόν, δεν θα ήταν και εύλογο.
Άρα, μιλάμε για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Ο κ. Σούρλας θα σας δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει πάνω στην ουσία του ερωτήματός σας.
Παρακαλώ, κύριε Σούρλα.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (Καθημερινή): Αν μου επιτρέπετε, συγγνώμη, για να σας διευκολύνω και να γίνει πιο σαφές, να φέρω ένα παράδειγμα. Ο προϋπολογισμός για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος της Βουλής, ανέρχεται στο 1.655.000 ευρώ. Το βλέπω από την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια». Στον κεντρικό προϋπολογισμό της Βουλής η επιχορήγηση για τον ίδιο χρόνο είναι 850.000 ευρώ. Δηλαδή, στη διαφορά αυτή αναφέρομαι. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα που ήθελα να δώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κύριε Σούρλα, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα πρώτα, πρέπει να πω γενικά ότι στο θέμα της διαφάνειας, κύριε Μπουρδάρα, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Κατά μεγάλο μέρος αυτά τα βήματα εξηγούνται από τη βελτίωση της τεχνολογίας και τη βελτίωση της νομοθεσίας. Δηλαδή, έχουμε πλέον και τον ηλεκτρονικό έλεγχο. Αναρτώνται όλα αυτά στο διαδίκτυο.
Δεύτερον, έχουμε και την υποχρέωση να αναρτάμε στο διαδίκτυο δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ. Όλες οι σοβαρές, οι σημαντικές δαπάνες, λοιπόν -όχι για τους καφέδες, αν έχουμε, που δεν έχουμε πολλά για τους καφέδες- αναρτώνται στο διαδίκτυο. Επομένως, ο καθένας είναι σε θέση, αν το ψάξει, να τα βρει όλα. Επίσης, αναρτώνται όλα: οι προϋπολογισμοί, οι απολογισμοί κ.λπ. Αναρτώνται όλα αναλυτικά.
Τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, πρόβλημα διαφάνειας δεν νομίζω να υπάρχει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (Καθημερινή): Με συγχωρείτε, δεν υπάρχει…
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Για παλαιότερα, ίσως να έχετε δίκιο. Παλαιότερα δεν υπήρχαν αυτά τα μέσα και δεν υπήρχαν και αυτές οι υποχρεώσεις να αναρτηθούν αυτά τα πράγματα. Όταν λέω «παλαιότερα», εννοώ και πριν την ανάληψη εκ μέρους μου των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω και πάρα πολλές λεπτομέρειες, γιατί δεν τις γνωρίζω και εγώ για παλαιότερα. Πάντως, όσο είμαι εγώ Γενικός Γραμματέας, έχουμε νομίζω τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.
Τώρα, το ποσό αυτό που λέτε για πέρυσι, για το 2016, ήταν 1.635.000 ευρώ. Κοιτάξτε, αυτός είναι ο αρχικός προϋπολογισμός. Δεν σημαίνει ότι αναλώθηκαν αυτά τα χρήματα. Αναλώθηκαν πολύ λιγότερα. Και αυτό οφείλεται στο ότι μερικά προγραμματισμένα έργα δεν κατορθώνεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρόνιά, επομένως τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί δεν αναλίσκονται. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και ξέρουμε όλοι μας, κάνουμε αιματηρές προσπάθειες οικονομίας και εξοικονομούμε χρήματα, συμπιέζοντας το κόστος δραστηριοτήτων. Το κόστος δραστηριοτήτων, οι οποίες τα παλαιότερα χρόνια κόστιζαν μπορώ να πω και διπλάσια πολλές φορές, το έχουμε συμπιέσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
Είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι έχουμε σιδηρά οικονομική πειθαρχία για το πώς θα συγκρατήσουμε το κόστος.
Για το θέμα του προσωπικού, που είπατε, κύριε Μπουρδάρα, το προσωπικό είναι είκοσι οκτώ άτομα. Είκοσι οκτώ άτομα και τρεις αποσπασμένοι από τη Βουλή -αν θέλετε τριάντα ένα άτομα- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτή τη στιγμή στο Ίδρυμα. Από αυτά, τα είκοσι οκτώ αμείβονται από τη Βουλή.
Για τις αμοιβές πρέπει να πω ότι ήδη εδώ και τρία χρόνια έχουμε προσαρμοστεί στον Υπαλληλικό Κώδικα και το υπαλληλικό μισθολόγιο. Επομένως, αμείβονται οι συνεργάτες μας όπως και κάθε άλλος δημόσιος υπάλληλος στη χώρα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία απόκλιση, παρότι εμείς είμαστε Ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Εφαρμόζουμε απολύτως και αυστηρά τους νόμους της Πολιτείας για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Δεν ξέρω αν ξεχνάω κάτι από αυτά που θέσατε. Πάντως, όλα θα σας δοθούν και υπάρχουν και αναρτημένα στο διαδίκτυο. Ακόμα δεν τα έχουμε ολοκληρώσει.
Είπε ο κύριος Πρόεδρος -και αυτό θέλω να τονίσω, αν και το τόνισε ήδη ο κύριος Πρόεδρος- πώς διοικείται το Ίδρυμα. Το Ίδρυμα έχει Πρόεδρό του τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής και έχει ως ανώτατο όργανο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αν σας πω τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πείτε ότι δεν υπάρχει άλλο όργανο τέτοιας υψηλής σύνθεσης στη χώρα μας. Αποτελείται από Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, από όλους τους πρώην Προέδρους της Βουλής, από όλους τους πρώην Πρωθυπουργούς οι οποίοι ήταν Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων ταυτόχρονα, ήταν κοινοβουλευτικοί πρωθυπουργοί, κομμάτων, από τους Προέδρους όλων των κομμάτων της Βουλής και δυο τρεις ακόμη, από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος και κάποια πρόσωπα από τον επιστημονικό κόσμο, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν οριστεί.
Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε χρόνο κάνει ενδελεχή έλεγχο. Πρέπει να σας πω ότι εκτός από τις δραστηριότητες και τις ιδέες που διατυπώνονται και εμπλουτίζουν το δικό μας προγραμματισμό -και είμαστε πάντα ευγνώμονες σε τέτοιες ιδέες-, η βασική συζήτηση εξελίσσεται γύρω από τα οικονομικά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Περνάνε, δηλαδή, από όσους είμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο, τριάντα ή σαράντα άτομα κάθε φορά, επί δύο, δηλαδή ογδόντα μάτια τα κοιτάνε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη διαφάνεια, σας βεβαιώνω για αυτό.
Σας ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρία Παναγιωτίδου, έχετε τον λόγο.
ΟΛΓΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ (ΑΝΤ1 – CNN GREECE): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πάω σε ένα θέμα της επικαιρότητας. Έφτασε πριν από λίγο στη Βουλή η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε λίγο θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Υπάρχει ένα αδιέξοδο. Ευθύνεται μόνο η Νέα Δημοκρατία για το αδιέξοδο αυτό; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση αυτή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν θέλω να μετατραπεί η σημερινή press conference σε γενική πολιτική συζήτηση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ευελπιστώ και ως πολίτης και ως Πρόεδρος της Βουλής και έχω και την εκτίμηση, όχι απλώς ευελπιστώ, ότι σήμερα θα έχει λυθεί το ζήτημα.
Κύριε Απέργη, έχετε τον λόγο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ (Ελεύθερος Τύπος): Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Υπήρχε ένα σχέδιο παλαιότερα, για να βγουν οι εκδόσεις του Ιδρύματος προς τα έξω, αξιοποίησης από το Ίδρυμα και από την Βουλή των χώρων όπου ήταν τα παλιά λουλουδάδικα και από όπου θα μπορούσαν να βγαίνουν και να βρίσκει κάποιος τις εκδόσεις. Ήταν ένα ουσιαστικό κέντρισμα για τους ανθρώπους της πόλης. Αυτό το σχέδιο εξακολουθεί να υπάρχει; Μπορεί να υλοποιηθεί; Διότι οι εκδόσεις είναι πολύ ωραίες, αλλά νομίζω ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση προκειμένου κάποιος να τις αποκτήσει.
Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο θα πάρει ο κ. Αθανασίου να σας απαντήσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων): Το θέμα των λουλουδάδικων είναι διαφορετικό και αρκετά περίπλοκο όσον αφορά το καθεστώς που υπάρχει.
Απλώς να σας πω για το θέμα της διαθεσιμότητας των εκδόσεων ότι πια δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Σας προσκαλούμε πραγματικά να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος. Είναι πολύ εύκολα προσπελάσιμος. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Σέκερη. Εκεί υπάρχουν εκθέσεις, υπάρχουν εκδόσεις, υπάρχουν τα πάντα. Άρα είναι εντελώς προσβάσιμα αυτά τα υλικά σε οποιονδήποτε θέλει. Και μάλιστα προσπαθούμε να το λέμε παντού, με κάθε τρόπο, ότι εκεί υπάρχει το υλικό του Ιδρύματος μαζί με τις εκθέσεις.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι επιπλέον τα βιβλία μας είναι διαθέσιμα μέσω των κοινών τρόπων που διατίθενται τα βιβλία στην ελληνική αγορά, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Επομένως δεν είναι κάπου που να μην φτάνουν στον κόσμο. Επιπλέον, το Ίδρυμα επειδή δεν έχει κύρια αποστολή του να βγάζει χρήματα από τα βιβλία -δεν είναι εκδοτικός οίκος προφανώς-, δωρίζει βιβλία. Ξέρετε πόσους τόμους έχουμε δωρίσει σε σχολικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, σε συλλόγους και σε πρόσωπα μεμονωμένα που μας κάνουν τη σχετική αίτηση και δικαιολογούν επαρκώς αυτήν την αίτησή τους;
Από την ίδρυσή του το 2004 ως σήμερα το Ίδρυμα εδώ και δεκατρία χρόνια έχει διαθέσει δωρεάν εκατόν εξήντα χιλιάδες τόνους βιβλίων. Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακός ο αριθμός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ.
Κυρία Στεργίου, έχετε τον λόγο.
ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Ύπαιθρος Χώρα): Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Είπατε προηγουμένως ότι υπάρχει ένας αυξημένος ρόλος, διότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το πρώτο μνημόνιο, ο κόσμος έχει απογοητευτεί πάρα πολύ.
Υπάρχει το θέμα της Βουλής των Εφήβων, που ήταν ένας θεσμός ο οποίος πραγματικά άλλαξε τα δεδομένα. Ήρθαν τα νέα παιδιά και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Πάντα υπάρχει το θέμα τού πώς θα συνδεθούν αυτές οι προτάσεις των νέων παιδιών μέσα στην κοινωνία, ώστε όχι απλώς και μόνο να μείνουν κενό γράμμα ή να γίνει μία κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά να ενσωματωθούν και μέσα στο πολιτικό σύστημα. Επίσης, ζητούμενο είναι πώς θα μπορούσε αυτό, μέσω του Ιδρύματος της Βουλής, να αλλάξει και τη νοοτροπία των νέων παιδιών για την πολιτική. Διότι βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και απομακρύνονται οι νέοι από την πολιτική και έχουμε όλο και μεγαλύτερη αποχή από τις εκλογές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Επί της ουσίας κάνατε έναν σχολιασμό, δεν είναι ερώτηση. Απλώς, επειδή έχει μία σημασία ο σχολιασμός που κάνατε, να πω ότι δεν θα συμφωνήσω πως οι νέοι αποσπώνται από την πολιτική, διότι δυστυχώς τα παιδιά μας -με την ευρεία έννοια το λέω- είναι ανάμεσα στις δύο με τρεις κοινωνικές κατηγορίες που έχουν υποστεί και υφίστανται άμεσες και δραματικές συνέπειες για το ίδιο το μέλλον τους από αυτή την οκταετή κρίση. Γνωρίζουμε ότι έφυγαν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες.
Ο προβληματισμός, λοιπόν, για την πολιτική με τη σωστή και ευρεία έννοια είναι διάχυτος μέσα στην κοινωνία και ο προβληματισμός για εναλλακτικές και ο προβληματισμός για τρόπους που οι ίδιοι, αγόρια και κορίτσια, μέσα στη σύγχρονη εποχή, καινοτομώντας, ψάχνοντας, συνεργαζόμενοι, με διάφορες μορφές, θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, πέραν της εξασφάλισης που υπήρχε στη δική μου πολύ παλιά γενιά, που τελειώναμε Πολυτεχνείο ή Πανεπιστήμιο και ξέραμε περίπου τι θα μας συμβεί τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια.
Είναι μία άλλη εποχή, είναι άκρως πολιτικό το ότι σκέπτονται, συσκέπτονται και παίρνουν πρωτοβουλίες οι νέοι και πιέζουν ή κινητοποιούνται, δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν σε κινήματα αλληλεγγύης, αλλά προσπαθούν και για τον εαυτό τους με αγωνία. Και αυτή η αγωνία πρέπει να ξέρουμε ότι έχει πολιτικό πρόσημο, με την έννοια ότι το προσωπικό είναι και πολιτικό. Έχει, λοιπόν, σαφές πολιτικό πρόσημο.
Σε σχέση με τη Βουλή των Εφήβων, θέλω επίσης να είμαι πάρα πολύ σαφής. Οι νέοι δεν έρχονται εδώ για να διαπαιδαγωγήσουν το Κοινοβούλιο, τους Βουλευτές ή την κοινωνία συμμετέχοντας στη Βουλή των Εφήβων. Έρχονται για να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να επικοινωνήσουν και να κοινωνήσουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη, έθιμα, παραδόσεις ενός από τα αρχαιότερα κοινοβούλια της Ευρώπης και με εξαιρετικές παραδόσεις, να αντιληφθούν και να χρησιμοποιήσουν τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, οι αγορεύσεις, οι απαντήσεις σε ερωτήσεις, να επικοινωνήσουν και να τσιγκλήσουν Υπουργούς ή και τον Πρωθυπουργό, που είχε έρθει πέρυσι και άλλοτε, με τα ερωτήματά τους για την τρέχουσα κατάσταση. Δεν έρχονται και οι ίδιοι ουδέποτε είχαν αυτή τη φιλοδοξία -δεν εκφράστηκε, θα ήταν λάθος όμως- να μας πουν ότι πρέπει να γίνονται διαφορετικά τα πράγματα εν συνόλω και κάπως έτσι να προχωρήσουμε.
Το τι συμβαίνει στη Βουλή σε σχέση με το στρίμωγμα που σας είπα προηγουμένως ότι έχουμε τα τελευταία χρόνια ως προς την ουσία κάποιων νομοθετημάτων, που συμπαρασύρει την ουσία της νομοθετικής διαδικασίας, με επείγοντα, κατεπείγοντα, μνημόνια κλπ, αυτό αφορά τη χώρα μας και την ιστορική φάση που έχει βρεθεί η χώρα μας και τον λαό, με την έννοια ότι εδώ εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία και οι δυνάμεις που με την ψήφο του λαού είναι εδώ μέσα βρίσκουν κάθε φορά τον πιο δόκιμο τρόπο να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Και αυτό είναι πάλι στην κρίση του λαού. Δεν είναι θέμα μίας τεχνικής ή μίας νοοτροπίας, που εάν αλλάξει θα είναι καλύτερα.
Από εκεί και πέρα, άλλα θέματα συμπεριφορών κλπ. είναι στην κρίση όλης της κοινωνίας. Μην πάμε σε τέτοια ζητήματα. Πάντως σας επαναλαμβάνω ότι τα παιδιά έρχονται για να διαπαιδαγωγηθούν και για να αφήσουν ταυτόχρονα το δικό τους αποτύπωμα, όχι για να μας πουν πώς θα ήταν καλή η Βουλή ενώ τώρα ενδεχομένως δεν είναι. Δεν μπαίνουν σε αυτήν την αντίστιξη.
Κύριε Αθανασίου, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων): Μια κουβέντα θα ήθελα να προσθέσω. Η Βουλή των Εφήβων δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας θεσμός παγωμένος μέσα στον χρόνο, ίδιος και απαράλλαχτος συνέχεια μέσα στην ιστορία. Η Βουλή των Εφήβων πρέπει να ακολουθεί τις όποιες αλλαγές συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να είναι σε μια ανταπόκριση, σε μια σχέση με αυτές.
Με αυτή την έννοια, θα έχετε παρατηρήσει ότι διαρκώς, κάθε χρονιά υπάρχουν πολλές αλλαγές στον θεσμό της Βουλής των Εφήβων, από το πώς γίνεται η επιλογή των μαθητών μέχρι το πώς γίνεται η ίδια η διαδικασία, πού δίνεται η έμφαση, αν δίνεται η έμφαση στα βιωματικά πριν ή στην Ολομέλεια και λοιπά.
Άρα, προσπαθούμε, ειδικά με τη δουλειά που κάνουν και οι συνάδελφοι, οι συνεργάτες του Ιδρύματος, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής των Εφήβων, να παρακολουθούμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, για την επόμενη χρονιά έχει έρθει μια πρόταση για πολύ ριζικές αλλαγές, οι οποίες θέλουν συζήτηση, συζητιούνται, πάλι σε αυτή τη λογική, να παρακολουθεί η Βουλή των Εφήβων τις όποιες αλλαγές γίνονται.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για αυτά. Είναι λίγο πρόωρο να τα πούμε. Για παράδειγμα, είπαμε πριν -σας είπε ο Πρόεδρος- ότι γίνεται μια προσπάθεια αυτού του τύπου η παρουσία της Βουλής να βγαίνει από την Αθήνα. Εξ ου και τα προσυνέδρια που γίνονται σε όλη την επαρχία, εκτός Αθηνών δηλαδή, για το προηγούμενο συνέδριο και για αυτό.
Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για την προετοιμασία της Βουλής των Εφήβων. Είναι λίγο πρόωρο, αλλά θα έρθει η ώρα που θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά αναλυτικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ.
Υπάρχει άλλος ή άλλη που θα ήθελε τον λόγο;
Κύριε Μπολάκη, έχετε τον λόγο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, θα σας επαναφέρω στην επικαιρότητα. Μιας και μιλάμε για την αποτύπωση και τη διασύνδεση του Κοινοβουλίου με την κοινωνία, σήμερα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση των αστυνομικών στην Πλατεία Εξαρχείων. Αυτό, κατά τη γνώμη μου και κατά πολλών άλλων -νομίζω, έτσι όπως αφουγκράζομαι και εγώ, όσο μπορώ- ενέχει και λίγο ένα ζήτημα Δημοκρατίας και θεσμών. Πώς το κρίνετε εσείς; Δηλαδή, συμφωνείτε με αυτή την απαγόρευση; Θα μπορούσε να γίνει;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο, κύριε Μπολάκη, και ξέρετε ότι αυτό που σας λέω τώρα είναι θέση.
Θα ήθελε κάποιος άλλος ή άλλη τον λόγο, παρακαλώ; Απ’ ό,τι βλέπω, ουδείς.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ, όπως και τους εκλεκτούς ιστορικούς, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, συνεργάτες, για όλη τη βοήθεια και τη συναίνεση, όπως και τον κ. Τσιάρα που είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστούμε πολύ.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μόνο μια κουβέντα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ορίστε, έχετε τον λόγο, κύριε Σούρλα.
ΠΑΥΛΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων): Το είπατε ήδη, αλλά θέλω να το τονίσω: Θα ήθελα να απευθύνω μια θερμότατη ευχαριστία δημόσια, ενώπιον όλων, για τους συνεργάτες του Ιδρύματος, οι οποίοι έχουν κάνει πραγματικά μεγάλο έργο και μεγάλη προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε και δημόσια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης