Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.6.17

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή του Τ/Σ ΣΚΑΙ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή του Τ/Σ ΣΚΑΙ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά



ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.
ΑΥΤΙΑΣ: Χθες βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο φορούσατε γραβάτα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορούσε γραβάτα. Θα αργήσει η ώρα ή θα έρθει η στιγμή που θα τη βάλει τη γραβάτα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τη βάλει τη γραβάτα όταν θα πάρουμε το τελικό εξιτήριο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.
ΑΥΤΙΑΣ: Το 2018, το 2023, το 2060, πότε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Αύγουστο του 2018 ο στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε οδηγήσει τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση που θα μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, δηλαδή χωρίς δάνεια. Εννοώ χωρίς δάνεια από τον ESM.
ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να χρηματοδοτούμαστε από τις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος.
ΑΥΤΙΑΣ: Λέει, η κυβέρνηση: Εγώ θέλω μέχρι το 2018 να έχω καθαρίσει με όλη αυτή την υπόθεση των μνημονίων. Σωστό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θέλουμε να έχουμε τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα με επιτυχία και από εκεί και πέρα να αρχίσουμε να ανακτάμε βαθμούς δημοσιονομικής, οικονομικής αλλά και πολιτικής ελευθερίας. Γιατί, ξέρετε, ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν έτσι και μια φύση πολιτικής επιβολής.
ΑΥΤΙΑΣ: Το θέλουμε από το μπορούμε απέχει παρασάγγας. Το μπορείτε ή το θέλετε; Ένα από τα δύο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θέλουμε και μπορούμε και είμαστε σε αυτή την πορεία. Nομίζω ότι η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα καθοριστικό σήμα ότι η πορεία αυτή συνεχίζεται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Έχω την πεποίθηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά, που θα γίνει πλέον σε όλους σαφές ότι τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε καταφέρει να βγούμε από τα μνημόνια.
ΑΥΤΙΑΣ: Χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πάνε στη Βουλή να κουβεντιάσουν γι’ αυτή τη συμφωνία. Γίνεται αποδεκτό το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν ένα κόμμα, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε οποιοσδήποτε άλλος αιτείται μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, από τη δική μας μεριά και από την μεριά του σημερινού Προεδρείου του Κοινοβουλίου, τα αιτήματα αυτά γίνονται αποδεκτά. Και αυτό, ίσως, θα έπρεπε να ανησυχεί λίγο τον κ. Μητσοτάκη αλλά εν πάση περιπτώσει…
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι ξέρετε εκεί, οι συγκρίσεις θα είναι αναγκαστικές. Εν πάση περιπτώσει, εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά τα οποία έκανε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όταν απέρριπτε διαρκώς αιτήματα που έκανε η τότε αντιπολίτευση, είτε εμείς, είτε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή.
ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής. Άρα, είναι η πρώτη είδηση της ημέρας φίλες και φίλοι, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό….
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όταν ένα πολιτικό κόμμα αιτείται να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με βάση τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Αυτού του είδους τις αντιθεσμικές συμπεριφορές τις είχε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνοι ελέγχανε το προεδρείο της προηγούμενης Βουλής.
ΑΥΤΙΑΣ: Άρα λοιπόν, η πρώτη είδηση της ημέρας ότι γίνεται αποδεκτό. Δεν θα μπορούσε ο Τσίπρας μετά την υπογραφή να πει: Ελάτε στη Βουλή τώρα, κέρδισα τη συμφωνία, ελάτε να δώσουμε και μια μάχη εκεί να δείτε τις λεπτομέρειες. Γιατί τον πρόλαβε ο Μητσοτάκης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει ένα κύκλο επαφών. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες, στη συνέχεια θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και θα γίνει και μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί η συμφωνία. Τώρα, να πάει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπραγμάτευση η οποία έχει κλείσει και η οποία είναι σε όλους γνωστό το περιεχόμενό της, δεν ξέρω αν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτή τη συζήτηση, εμείς με πολύ χαρά θα αποδεχθούμε.
ΑΥΤΙΑΣ: Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα «Ειδήσεις» ότι ενδέχεται να έχουμε ανασχηματισμό. Θα δει μερικούς υπουργούς για τελευταία φορά, θα αλλάξουν υπουργοί για να πάρει λίγο μπρος η μηχανή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε το κλισέ, ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα, προνομία εκ του Συντάγματος, του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να γνωρίζει τι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΑΥΤΙΑΣ: Είστε το μάτι και το αυτί του Τσίπρα. Κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω κ. Αυτιά είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένας λόγος και καμία σκέψη για ανασχηματισμό, κατά την εκτίμησή μου.
ΑΥΤΙΑΣ: Κατά τη δική σας εκτίμηση. Κατά τας βουλάς του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τη σκέψη του Πρωθυπουργού, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο, μπορεί και να μην υπάρχει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανασχηματισμού.
ΑΥΤΙΑΣ: Πάντως να ξέρετε κάτι, ότι όταν υπάρχει υπογραφή Χατζηνικολάου σε ένα τέτοιο θέμα, είχε γράψει ότι θα δει και τους πολιτικούς αρχηγούς για το χρέος και τους βλέπει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί κανέναν μια συζήτηση περί ανασχηματισμού. Αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός είναι ότι πρώτος και κύριος στόχος του είναι μέσα στο καλοκαίρι να τρέξει μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι.
ΑΥΤΙΑΣ: Στην καθημερινότητα έχετε ένα σοβαρό θέμα και το ξέρετε. Πολύ μεγάλο θέμα. Να πω για φόρους, για χίλια δυο πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει έναν αποδιαρθρωμένο δημόσιο τομέα εξαιτίας των πολιτικών του παρελθόντος, είναι προφανές ότι θα έχει μια σειρά από προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη δημόσια διοίκηση ….
ΑΥΤΙΑΣ: Είστε και 2,5 χρόνια στην κυβέρνηση. Δεν κάνατε τίποτα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε λύσει πάρα πολλά κ. Αυτιά. Να σκεφτείτε ότι όταν εμείς ήρθαμε στην κυβέρνηση, 2,5 εκ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι μια μικρή πολιτική πρωτοβουλία.
ΑΥΤΙΑΣ: Βάλατε φόρο 6% στις συντάξεις, για να έχουν πρόσβαση, επειδή καταργήσατε το τάλιρο. Δηλαδή αφαιρέσατε τα 5 ευρώ και βάλατε τον φόρο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία του Αυγούστου του 2015 έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Από την άλλη μεριά, πάρθηκε μια πολιτική πρωτοβουλία για αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγεί στο αποτέλεσμα να έχουν 2,5 εκ. άνθρωποι πρόσβαση, πλέον, στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί ξέρετε τι γινόταν πριν, κ. Αυτιά; Πήγαιναν να κάνουν εξετάσεις και όταν τους ζητούσαν το ΑΦΜ τους, έφευγαν από τα νοσοκομεία. Νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλά.
ΑΥΤΙΑΣ: Τα εισέπραττε η εφορία τα χρήματα. Εντάξει, είναι τεράστιο το θέμα αυτό. Πριν πάμε στην ουσία της συμφωνίας και θέλω να σας ακούσω με προσοχή, πέστε μου τι έχει πάθει ο Σόιμπλε με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο; Τι συμβαίνει; Παραμονή της συμφωνίας τα βάζει και με τον Πρωθυπουργό και βάζει και τορπίλη εναντίον του κ. Τσακαλώτου, λέγοντας είναι καλός ο υπουργός αλλά δεν τον εμπιστεύεται ο Τσίπρας. Δηλαδή, αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα μέρος του κόσμου. Τι να πω, σε όποιο κόμμα κι αν είσαι και το ακούσεις για τον πρωθυπουργό σου, τρελαίνεσαι. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Τι συνέβη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, επρόκειτο για μια πολιτική απρέπεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προφανώς ήθελε να εξάγει την πολιτική κρίση που πιθανόν σοβεί στο δικό του κόμμα, στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε από την πλευρά μας, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία, η ελληνική κυβέρνηση είναι συμπαγής. Και αποδείχτηκε ότι όλο αυτό το σκηνικό των αλλεπάλληλων δηλώσεων έγινε για να δικαιολογήσει ο Γερμανός υπουργός μια σειρά από υποχωρήσεις που έκανε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, αλλά εγώ ακούω τώρα τους καθηγητές που λένε «πέρασε του Σόιμπλε». Θα το δούμε μετά. Άρα θέμα Τσακαλώτου δεν μπαίνει στην κυβέρνηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι καθηγητές τι έχουν; Έχουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, και της ορθότητας της πολιτικής άποψης;
ΑΥΤΙΑΣ: Θέλω να κλείσουμε το θέμα Τσακαλώτου, σήμερα θα τα κλείσουμε όλα. Υπάρχει θέμα Τσακαλώτου στην κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να πάρει μια καλή συμφωνία, η οποία –νομίζω- ότι δείχνει τον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Επομένως δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αναπαράγουμε αυτή τη συζήτηση. Ο κ. Σόιμπλε, σας είπα, προσπάθησε να εξάγει στην Ελλάδα, την πολιτική κρίση που σοβεί στο δικό του κόμμα.
ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Πάμε τώρα στη συμφωνία. Έχω πάρα πολλά τηλεφωνήματα από το πρωί. Λέει ο κόσμος ότι πήραμε ένα κάρο μέτρα: μείωση συντάξεων – το ξέρετε- φόρους από το 2020, περικοπές επιδομάτων. Δεν θέλετε να μάθετε τι λέει ο κόσμος;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό Γιατί καμιά φορά είστε κλεισμένοι μέσα στα μέγαρα, μέσα στα υπουργεία..
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι είναι έτσι με αυτή την κυβέρνηση.
ΑΥΤΙΑΣ: Εν πάση περιπτώσει. Ο κόσμος λέει λοιπόν, έχω μείωση συντάξεων, έχω αύξηση φόρων, έχω μείωση μισθών λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, έχω κατασχέσεις, θα έχω πλειστηριασμούς το καλοκαίρι, μου κόβουν επιδόματα, έχω χαμηλούς μισθούς. Πήραμε ένα κάρο μέτρα, αλλά δεν είδαμε πότε θα μειωθεί το χρέος, δεν είδαμε πότε ο Ντράγκι επιτέλους θα αρχίσει να δίνει λεφτά, μας δώσανε μια δόση 8 δις και κάτι ψιλά και άντε έξω από την πόρτα. Τι απαντάμε σε αυτό στον κόσμο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Θα μου επιτρέψετε να είμαι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικός. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σχολιάσω, είναι ότι υπάρχει μια υποσχετική από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019 και το 2020, ότι θα αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και θα υπάρξουν εξοικονομήσεις 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από το φορολογικό με τη μείωση του ορίου του αφορολόγητου και από κει και πέρα θα υπάρξει και μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, κοινωνικής στήριξης τα οποία θα είναι ισόποσα. Ένα, λοιπόν, κρατούμενο είναι αυτό.
ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ υπάρχει μια ένσταση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η ένσταση;
ΑΥΤΙΑΣ: Άμα κόψω 600 ευρώ από τον Τζανακόπουλο, δεν θα του δώσω ισοδύναμα 600 ευρώ. Δεν θα πάνε στον Τζανακόπουλο, θα πάνε στον Αυτιά. Θα πάνε είτε για σάντουιτς για τον εγγονό του, είτε με επιδότηση ενοικίου – που είναι σωστό μέτρο- είτε με ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ 70 ευρώ, είτε κάτι άλλο. Δηλαδή, ο Τζανακόπουλος που θα φάει στο κεφάλι 600 ευρώ – θέλω να είμαστε δίκαιοι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για το 2020. Σας είπα ότι τα μέτρα, σε ό,τι αφορά το σύνολό τους, είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Από κει και πέρα, έγινε μια τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε τα μέτρα κοινωνικής στήριξης να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Το τι θα είναι 1 προς 1, δεν ήταν και τεχνικά εφικτό.
ΑΥΤΙΑΣ: Δεν είναι το 1 προς 1, όταν εμένα μου παίρνεις 500 και 600 ευρώ και τα δίνεις κάπου αλλού, γιατί εγώ τα δούλεψα. Αυτό λέει ο κόσμος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί έτσι ξέρω κι εγώ. Λέω στον Τζανακόπουλο βγάλε τη γραβάτα σου, θα την πάρω εγώ που δεν έχω κόκκινη γραβάτα. Αυτή είναι η ιστορία, σας λέω τι λέει ο κόσμος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και προσπαθώ να απαντήσω.
ΑΥΤΙΑΣ: Το πε και ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Είπε ότι δεν είμαστε δίκαιοι σε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι και τεχνικά εφικτό να είναι 1 προς 1. Δεν είναι τεχνικά εφικτό, διότι τα μέτρα κοινωνικής στήριξης δεν μπορούν να απευθύνονται ακριβώς 1 προς 1 στους ανθρώπους.
ΑΥΤΙΑΣ: Άρα δεν ισχύει «σου δίνω 1, σου παίρνω 1».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ως δημοσιονομικό αποτέλεσμα…
ΑΥΤΙΑΣ: Τι να το κάνω το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όταν εγώ χάνω κι έχω ενοίκιο, έχω ΔΕΗ, έχω χίλια πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μείωση του αφορολογήτου, θα υποστεί μια μείωση του εισοδήματός του, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
ΑΥΤΙΑΣ: Όπως το λέτε είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι – για να μην σας πω όλο το κομμάτι- θα πάει στους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ξέρετε πως λέγεται αυτό;
ΑΥΤΙΑΣ: Δώσε τους δουλειά, εργασία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πως λέγεται αυτό;
ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή με τις κάρτες σίτισης θα την βγάλουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες κάρτες σίτισης!
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι; Αυτό είναι τα μέτρα; Δηλαδή τα προγράμματα στήριξης εργασίας, η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όλα αυτά είναι τόσο μικρά μέτρα;
ΑΥΤΙΑΣ: Μεχρι70 ευρώ. Αλλά όταν παίρνεις 800 και δίνεις 70…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μια δέσμη μέτρων που απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και στο τέλος πολλές από αυτές, στον τελικό λογαριασμό, πιθανόν να βρίσκονται και σε καλύτερη θέση. Σας το ξαναλέω: Είναι μια μορφή αναδιανομής εισοδημάτων, από αυτούς που έχουν μια μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα και επιφάνεια προς εκείνους που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Στους νέους …
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό η κοινωνία δεν το αποδέχεται, αυτό θέλω να σας πω
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως αυτό που προσπαθώ να σας πω, είναι ότι πρέπει να σκεφτείτε και από πού ξεκίνησε η διαπραγμάτευση.
ΑΥΤΙΑΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο. Αλλά όταν τα στήθια του τα έχει φάει στα τσιμέντα ο οικοδόμος, ο ναυτικός στη θάλασσα και σου λέει για βάστα, εγώ κοίταξα να πάρω 10.500 ένσημα, να παίρνω 800, 900 ευρώ, τώρα μου παίρνεις 300 και το πας που;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση…
ΑΥΤΙΑΣ: Σας λέω ό,τι λέει η κοινωνία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί για να μειώσει και να αμβλύνει τις συνέπειες μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα και έχει δώσει έναν διαπραγματευτικό αγώνα που –σας υπενθυμίζω- ξεκίνησε από απαιτήσεις του ΔΝΤ που έλεγαν ότι θα πρέπει να πάρουμε 4,5 δις ευρώ επιπλέον μέτρα …
ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής σε αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και θυμάμαι τη ΝΔ τότε να λέει ότι κακώς δεν κλείνουμε την αξιολόγηση, κακώς δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση, τόσα κι άλλα τόσα μέτρα πρέπει να πάρουμε.
ΑΥΤΙΑΣ: Με τον Κικίλια αυτά μια μέρα. Σας μετέφερα λοιπόν ένα παράπονο της κοινωνίας, γιατί εγώ εδώ είμαι εκπρόσωπος της κοινωνίας, εσείς είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω για ποιο λόγο εσείς μπορείτε να εκπροσωπείτε την ελληνική κοινωνία...
ΑΥΤΙΑΣ: Σας λέω το παράπονό τους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν το κάνει;
ΑΥΤΙΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ. Εγώ ξέρετε τι ήθελα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θεωρείτε ότι εκπροσωπείτε αυθεντικά την ελληνική κοινωνία;
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί τόσα χρόνια είτε Δεξιά ήταν είτε Αριστερά, εγώ είμαι με τον κόσμο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η ελληνική κυβέρνηση είναι η εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί και γω θα μπορούσα να είμαι από τα 25 εκπρόσωπος και δεν ήμουνα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αλλά παρόλα αυτά, αυθεντικές εκπροσωπήσεις δεν υπάρχουν. Είναι προβληματικό να θεωρούμε ότι κάποιοι αυθεντικά εκπροσωπούν και κάποιοι άλλοι δεν εκπροσωπούν.
ΑΥΤΙΑΣ: Ακούστε, δεν μιλάμε για αυθεντική εκπροσώπηση, μιλάμε για τα τηλεφωνήματα. Και σου λέει ο κόσμος, ωραία θα μου κόψεις κάτι από το αφορολόγητο , δώσε μου βρε χριστιανέ κάτι άλλο, δώσε δουλειά στο παιδί μου!
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας;
ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως, χάρη στον τουρισμό και μακάρι να αυξηθεί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χάρη στον τουρισμό μόνο έγινε αυτό;
ΑΥΤΙΑΣ: Είναι το 90% των θέσεων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί ξέρετε, ο λόγος για τον οποίο, με σχεδόν στασιμότητα, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ποιος ακριβώς είναι; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Πως είναι δυνατόν με πολύ μικρή ανάπτυξη να έχουμε τέτοια αύξηση των θέσεων απασχόλησης;
ΑΥΤΙΑΣ: Και μισό μισθό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι δεν είναι με μισό μισθό.
ΑΥΤΙΑΣ: Από τα επίσημα στοιχεία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τον Απρίλιο για πρώτη φορά, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ξεπέρασαν σε ποσοστό τις θέσεις μερικής απασχόλησης.
ΑΥΤΙΑΣ: (δείχνει ένα σχεδιάγραμμα) Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης είναι αυτά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι επίσημο στοιχείο της κυβέρνησης;
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό. Να σας το δώσω;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι λέει; Απασχόληση το πρώτο 5μηνο του 2017. Πλήρης απασχόληση στο 50%, όπως βλέπετε. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά από 5 χρόνια.
ΑΥΤΙΑΣ: Διαφωνώ εγώ για αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω: Είναι η πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια που η πλήρης απασχόληση ξεπερνά τη μερική.
ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά αυτό μην το θεωρείτε επίτευγμα ότι δίνετε 350 ευρώ μισθό …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πλήρης απασχόληση, όπως ξέρετε, δεν είναι στα 350 ευρώ μισθό.
ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή (δεν ακούγεται) στα 500…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θ μου πείτε ότι χρειάζεται εργασία, μετά θα μου πείτε ότι …
ΑΥΤΙΑΣ: Σταθερή δουλειά και μεροκάματο θέλει ο κόσμος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα: Πλήρης απασχόληση στο 50% και τον Απρίλιο στο 55% με τάση αύξησης, τη στιγμή που έχουμε οικονομική στασιμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΑΥΤΙΑΣ: Μακάρι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συμβαίνει αυτό; Ξέρετε για τι συμβαίνει; Γιατί για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί..
ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι μπράβο
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει κάνει μια σειρά από ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις χτυπώντας την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία και αυτό οδηγεί σε αυτή την αύξηση των θέσεων απασχόλησης την οποία βλέπετε, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στο α’ 3μηνο ήταν στο 0,4 %.
ΑΥΤΙΑΣ: Δίνεις 350 ευρώ…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, πλήρης εργασία δεν είναι 350 ευρώ.
ΑΥΤΙΑΣ: 580 είναι. Όταν έχεις 400 ΔΕΗ, μπορείς να ζήσεις με 580, θα πει ο πολίτης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αμφιβάλλει κανείς κ. Αυτιά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε σχέση με αυτό;
ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό κ. Τζανακόπουλε. Δώστε θέσεις δουλειάς. Δεν σας εμπόδισε κανείς – και το είπε και ο Τσίπρας χτες, «ξεκινάμε έναν αγώνα να φύγουμε από τα μνημόνια»…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά.
ΑΥΤΙΑΣ: Και τόπε με απόλυτη σαφήνεια. Ακούστε κ. Τζανακόπουλε, εμένα ξέρετε τι με ενδιαφέρει περισσότερο; Να μην είναι επαίτες οι Έλληνες μιας κάρτας σίτισης. Αυτό με ενδιαφέρει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, όταν υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.
ΑΥΤΙΑΣ: Δώστε δουλειά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κρατάω δουλειές στα χέρια μου για να τις δώσω;
ΑΥΤΙΑΣ: Να τις κάνετε εσείς. Για αυτό σας ψήφισαν, για να τις κάνετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας –και σας είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας από τη στιγμή της εκλογής της και 90.000 νέες θέσεις εργασίας είχαμε τον Απρίλιο και άλλες 90.000 είχαμε τον Μάιο. Σας εξηγώ λοιπόν ότι η διαδικασία αυτή, είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται να εμπεδωθεί η ανάπτυξη. Και τι θα κάνουμε μέχρι τότε κ. Αυτιά, με τους ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη; Για ποιο λόγο τέτοια αλαζονεία απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει προβλήματα, το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης; Μετά βδελυγμίας απορρίπτετε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έρχεται για να επιλύσει το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που άλλοι δημιούργησαν. Επομένως, ας είμαστε λίγο λιγότερο αλαζονικοί με τους ανθρώπους αυτούς που είχαν πραγματικά πρόβλημα ως προς την καθημερινή τους επιβίωση.
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, λένε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι αυτό τον λόγο κάνουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αυτή τη στιγμή , το οποίο έχει ένα προϋπολογισμό περίπου στα 600 με 650 εκ. και μάλιστα χωρίς περικοπές επιδομάτων, όπως πριν από λίγο είπατε. Γιατί η μόνη περικοπή επιδόματος που υπάρχει εν όψει όλης αυτής της διαδικασίας, είναι 11 εκ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα σας λέω το εξής: Όλα τα κοινωνικά προγράμματα, άγια και άριστα. Μην στεκόμαστε εκεί να φύγουμε μπροστά. Είδατε τι είπατε για τον τουρισμό; Γιατί τον Μάιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας; Γιατί έρχεται ο τουρισμός. Μεγάλη υπόθεση ο τουρισμός, έχει γίνει τεράστια δουλειά και μακάρι και στους άλλους τομείς. Αυτό λέω κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και η κυβέρνηση και όλοι μας δίνουμε μία τεράστια μάχη για να εμπεδωθεί η σταθερότητα και για την δυναμική ανάκαμψη.
ΑΥΤΙΑΣ: ... δεν αμφιβάλει κανείς, αλλά δουλειά θέλει ο κόσμος...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:... ωστόσο σας ξαναλέω ότι βεβαίως η πρώτιστη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ωστόσο υπάρχει και ένας κόσμος, ο οποίος στην κυριολεξία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους επιβίωσης του και νομίζω ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια απέναντι σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού, το οποίο είναι το πρώτο θύμα των πολιτικών των μνημονίων και της πενταετίας 2010-2015.
ΑΥΤΙΑΣ: Έχεις ψηφίσει και εσύ δύο μνημόνια, μην ξεχνάς... Δύο-δύο...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι το δεύτερο μνημόνιο;
ΑΥΤΙΑΣ: Το 2015 και αυτό που ζούμε, έστω αυτό 2-1 και σκληρό...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ψηφίσει ένα. Είναι το χειρότερο από όλα μήπως;
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό πονάει πιο πολύ γιατί πιάνει και κάτω από τα 1000 ευρώ, στις συντάξεις...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... ενώ τα προηγούμενα μνημόνια δεν κόψανε...
ΑΥΤΙΑΣ: ...άστα, κόψανε 50% από τις συντάξεις. Κύριε Τζανακόπουλε ξέρετε πόσα χρόνια είμαι εγώ εδώ; Πολλά. Τα μνημόνια τσάκισαν τον Έλληνα και μάλιστα με έναν Ντράγκι και έναν Σόιμπλε σε μία ευθεία γραμμή κατά της χώρας. Και το λέω ευθέως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποιος μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση;
ΑΥΤΙΑΣ: Τα μνημόνια μας έφεραν και η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. κύριε Τζανακόπουλε παραβιάζεται ανοικτές θύρες. Πάμε σε διάλειμμα και κάτι ακόμα.
Δεν έβαλε ούτε ένα προαπαιτούμενο σε ερώτηση, ούτε ξέρεις Γιώργο ρώτησε με αυτό ή το άλλο. Μία ελεύθερη κουβέντα με ένα άνθρωπο με τον οποίο, σε επίπεδο γνώσης και ειλικρίνειας δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα.
Λοιπόν ο Μητσοτάκης λέει ότι πήρατε ένα σκασμό μέτρα, φλομώσαμε στα μέτρα, δεν πήρατε χρέος, δεν πήρατε χρηματοδότηση από τον Ντράγκι, πήρατε μία δόση που το 90% θα πάει σε αποπληρωμή και μετά; Αυτό λέει...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό, τι θέλει. Το θέμα είναι αν τα λέει από άγνοια ή από κακοπιστία. Διότι σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όλοι γνωρίζουν…
ΑΥΤΙΑΣ: ... τα λεφτά από τον Ντράγκι να το λέμε απλά, γιατί έτσι το έχει μάθει ο κόσμος, γιατί ακούγαμε από βουλευτές θα βρέχει λεφτά, θα έρθει το μάννα εξ ουρανού...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ...από ποιους λέγονταν αυτά;
ΑΥΤΙΑΣ:... να σου βάλω εγώ βίντεο... Για πάμε τώρα όμως για την πατρίδα...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.Μητσοτάκης ότι το Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου αυτό που μπορούσε να κάνει, το έκανε. Δηλαδή έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς όλους τους θεσμούς, αλλά και προς τους ιδιώτες επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο...
ΑΥΤΙΑΣ: ... πότε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, αφού θέλετε να πάμε αυτή την συζήτηση τόσο πολύ τεχνικά θα σας πω ότι στις 24 Μαΐου του 2016 αποφασίστηκε ότι κριτήριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι να μην πληρώνει η Ελλάδα περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγάζει κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της 15%, αλλά ότι θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί, και οι αναχρηματοδοτήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 15% του ΑΕΠ τον χρόνο. Για να γίνει αυτό, αποφασίστηκε λοιπόν στις 24 Μάη του 2016 ότι θα εφαρμοστούν μέτρα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο του 2018. Από τον Μάιο του 2016 λοιπόν, μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο συζητούσαμε ήταν μία περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση, ένας προσδιορισμός δηλαδή, αυτών των μέτρων που θα παρθούν το 2018. Για ποιο λόγο; Για να έχει την βεβαιότητα η ΕΚΤ, ο Ντράγκι που λέτε και εσείς, για να έχει την βεβαιότητα ο ESM, για να έχουν την βεβαιότητα το σύνολο των θεσμών, ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η δέσμευση αυτή υπάρχει, είναι δεδομένη και στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, έγινε περαιτέρω προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
ΑΥΤΙΑΣ: ... ωραία γιατί δεν βγήκε ένας από αυτούς εκεί-γιατί το Γιούρογκρουπ είναι σταθμάρχες δεν είναι τίποτε άλλο, μην φανταστείς- γιατί δεν βγήκε ένας και να πει 1η Ιουλίου του 2018 τελειώσαμε, χαίρετε...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι νομίζετε ότι λέει η απόφαση του Γιούρογκρουπ;
ΑΥΤΙΑΣ:.. πλήρης δέσμευση, αυτό λέει; Σε ποια σελίδα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέει. Οι τελευταίες προτάσεις της απόφασης του Γιούρογκρουπ, μπορείτε να τις διαβάσετε κιόλας είναι, ότι το Γιούρογκρουπ δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές με την λήξη του προγράμματος. Αυτό τι είναι;
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι εικασία, αυτό είναι ευχολόγιο...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είναι εικασία, είναι δέσμευση.
ΑΥΤΙΑΣ: εγώ ήθελα δέσμευση. Πρώτη Ιουλίου του 2018, Τσίπρα πάρτο, διότι πήρε ένα σκασμό μέτρα. Μισό λεπτό. Όταν ο Τσίπρας πήρε τόσα μέτρα όφειλαν να του το δώσουν. Ο Τσίπρας πήρε μέτρα και τους είπε, εδώ είναι, βλέπετε; Όφειλαν λοιπόν το 2018 αυτό. Με πλήρη δέσμευση, για να μπορεί να πει αυτό και αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πλήρης δέσμευση. Μα αυτό έγινε.
ΑΥΤΙΑΣ: ... επίσης ο Ντράγκι δεν έπρεπε να πει αυτό και αυτό; Δηλαδή και μέτρα πήραμε και δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, είναι ανακόλουθοι να το ξέρετε τα ίδια έκαναν και στον Σαμαρά, σας προλαμβάνω...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αυτιά θέλετε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση;
ΑΥΤΙΑΣ: ... ναι γιατί εγώ έχω νευριάσει με τους έξω...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Γιούρογκρουπ πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος, θα αλλάξει το προφίλ των αποπληρωμών του στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή έκανε αυτό το οποίο ήταν συμφωνημένο ότι έπρεπε να γίνει. Θα μπορούσε να πάει παραπέρα; Πιθανόν και θα μπορούσε. Ωστόσο, φαντάζομαι ότι επειδή διαβάζετε και τεχνικές αναλύσεις, ότι έχετε δει ότι πολλοί τεχνικοί αναλυτές από τεράστιους τραπεζικούς οίκους, λένε ότι με την συγκεκριμένη απόφαση του Γιούρογκρουπ, τεχνικά, η ΕΚΤ, έχει την δυνατότητα να αποφασίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΑΥΤΙΑΣ: ... εγώ δεν τον το άκουσα αυτό από τον Ντράγκι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... δεν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω την σκέψη μου. Είναι τεχνικά ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Ο Ντράγκι από μόνος του δεν μπορεί να βγει και να πάρει αυτήν την απόφαση, ούτε να την προεξοφλήσει.
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι μοναδικός αρμόδιος να το κάνει αυτό είναι το ΔΣ της ΕΚΤ, εφόσον έχει ολοκληρώσει την μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να παρθούν τόσο ισχυρές δεσμεύσεις, που να επιτρέψουν στο ΔΣ της ΕΚΤ στην συνέχεια, να πάρει την απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...
ΑΥΤΙΑΣ: ... αυτή είναι η απάντηση που δίνετε στον Μητσοτάκη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση που δίνω είναι η εξής: Η ανεξάρτητη ΕΚΤ, στο μέλλον, μέσα στον επόμενο καιρό, θα πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ και να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα. και σας λέω ότι υπάρχουν δεκάδες τεχνικοί αναλυτές, οι οποίοι λένε, ότι με την απόφαση αυτή του Γιούρογκρουπ, έχει την δυνατότητα η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση δεν έχει άποψη επί αυτού. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο, θα προχωρήσει στην ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και τότε θα δει με ποιόν τρόπο θα διευθετήσει το θέμα των ελληνικών ομολόγων. Επομένως μην σπεκουλάρουμε, μην δημιουργούμε και μία αίσθηση στον κόσμο, μέσα από μία φτηνή προπαγάνδα, η οποία σας λέω -αν δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας - είναι αποτέλεσμα κακοπιστίας, ότι το QE είναι μία χαμένη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση.
ΑΥΤΙΑΣ: Άρα για σας δεν χάθηκε τίποτα...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... περιμένουμε.
ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό το κρατώ. Κύριε Τζανακόπουλε το χρέος είναι εθνικό θέμα, θέλει γερή φανέλα Εθνικής Ελλάδας...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ...το χρέος είναι άλλο πράγμα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν δεσμεύσεις στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου ότι το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί και θα ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο.
ΑΥΤΙΑΣ: Μακάρι να γίνει αυτό. Εγώ δεν βλέπω συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν τις βλέπω, ξέρω να διαβάζω συμφωνίες...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... δεν τις βλέπετε δηλαδή.
ΑΥΤΙΑΣ: ... ο Σόιμπλε έκανε και κάτι άλλο, και θα το πούμε μετά. Σε πάει μέχρι το 2060 και σου λέει, θες δεν θες, θα έχεις πλεόνασμα 2% μέχρι τότε. Πόσο θα είσαι το 2060;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι 60 και ...
ΑΥΤΙΑΣ: ... εγώ θα σε βλέπω από τον ουρανό τότε, θα είσαι εκπρόσωπος τότε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... δεν νομίζω...
ΑΥΤΙΑΣ: ... ο Τσίπρας θα είναι 86 και ο Μητσοτάκης 92, τι θέλω να πω; Κύριε Τζανακόπουλε πιέστε όσο μπορείτε. Δείτε όποιους μπορείτε, δημιουργήστε ένα εθνικό πλαίσιο κουβέντας. Είναι εθνικό το θέμα κύριε Τζανακόπουλε...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι οι δεσμεύσεις μέχρι το 2060 αποτελούν ένα είδος τεχνικής άσκησης που γίνεται για τις μελέτες βιωσιμότητας του χρέους. κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, όχι το 2060, ούτε το 2025. Επομένως όλα αυτά εξαρτώνται από τους ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή από τον ρυθμό μεταβολής και αύξησης του ΑΕΠ, και από μία σειρά άλλα πράγματα, από μία σειρά από άλλους παράγοντες, επομένως το βασικό είναι ότι έχουμε επιτύχει μία συμφωνία, η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στην συνέχεια από το 2023 και μετά θα έχουμε την δυνατότητα να εξαιρούμαστε ακόμα και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα εξαιρείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
ΑΥΤΙΑΣ: Μία λέξη, δεν βρήκαν μία λέξη για τα capital control; Ανάπτυξη με κλειστές Τράπεζες δεν μπορεί να γίνει...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά τα capital controls έχουν χαλαρώσει νομίζω 18 φορές από την στιγμή που πάρθηκαν.
ΑΥΤΙΑΣ: ... σιγά παίρνεις ένα πενηντάρικο παραπάνω και σιγά τα αυτά αυτό λέει ο έλληνας...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένα πενηντάρικο, έχει να κάνει με τα εμβάσματα, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται χρήματα από την μία επιχείρηση στην άλλη...
ΑΥΤΙΑΣ: ... θα τελειώσει αυτή η ιστορία, δεν το θέλετε να τελειώσει αυτό; Πότε θα τελειώσουν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα capital controls χαλαρώνουν διαρκώς και πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία για την πλήρη απεμπλοκή του τραπεζικού συστήματος από τα capital controls είναι σε πορεία ολοκλήρωσης.
ΑΥΤΙΑΣ: Έχεις πάρει δύο γραβάτες στον Τσίπρα μαθαίνω, μία κόκκινη και μία μπλε; Μία με ελληνικά χρώματα και μία με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι θα τις διαλέξει μόνος του.
ΑΥΤΙΑΣ: Θα βάλει γραβάτα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.
ΑΥΤΙΑΣ: Τον έχω ρωτήσει στην τελευταία συνέντευξη, ένα πράγμα να πω. Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή το 2060 είναι 43 χρόνια από σήμερα, το παιδί που γεννιέται σήμερα, αυτήν την ώρα, μέχρι το 2060 θα πληρώνει για το χρέος της χώρας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα...
ΑΥΤΙΑΣ: ... όχι δεν αποδίδω καμία ευθύνη, μιλώ για την εθνική προσπάθεια...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... με συγχωρείτε που σας το λέω, αλλά θα προτιμούσατε δηλαδή να μην έχουμε πάρει τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων να πρέπει να πληρώσουμε 320 δις μέσα σε 10 χρόνια; Είναι αδύνατο αυτό...
ΑΥΤΙΑΣ: ... όχι άλλο θέλω να πω, είμαι σε άλλο μήκος κύματος, ας τα πάρει ο Σόιμπλε και γρήγορα. Είμαι στο εξής, είναι εθνικό το θέμα κύριε Τζανακόπουλε...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... βεβαίως και είναι...
ΑΥΤΙΑΣ: ... κομματικές μαγκιές δεν πιάνουνε, γιατί ούτε μπλε, ούτε πράσινη, ούτε ροζ κυβέρνηση, για να μην δυσαρεστείτε και το ΚΚΕ, δεν μπορεί να τα βγάλει εις πέρας. Θέλει εθνική προσπάθεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εθνική προσπάθεια με την Νέα Δημοκρατία, η οποία έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται κανένα μέτρο.
ΑΥΤΙΑΣ: ... από όλους κύριε Τζανακόπουλε, γιατί όλοι πληρώνουμε, και οι Συριζαίοι οι δικοί σου και του Μητσοτάκη και της Φώφης...
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... αφού δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την πολιτική γραμμή, δεν συμφωνούν. Μην ανάγετε την κοινωνία στις πολιτικές ηγεσίες. Σας λέω λοιπόν, βεβαίως, όλοι οι πολίτες πληρώνουν με τον έναν η με τον άλλο τρόπο, αυτό όμως το οποίο πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ΝΔ επί σειρά ετών έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι μια χαρά, το ρυθμίσαμε με το PSI, που κατέστρεψε Ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, διέλυσε τους μικροομολογιούχους, επομένως δεν χρειάζεται τίποτα τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι το αναγνωρίσουν οι έξω.
ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα θα τα δούμε στην Βουλή όλα αυτά, σε ευχαριστώ θερμά, θα επαναλάβω ότι δεν έβαλε κανένα προαπαιτούμενο, έτσι γίνονται οι κουβέντες μας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ώστε ο Τσίπρας θα διαλέξει γραβάτες; Από τις γραβάτες του Καμμένου θα βάλει ο Τσίπρας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα αυτό γιατί μου το ρωτάτε;
ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί έγινε θέμα, γι αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει νομίζω ότι έχει απαντήσει ο υπουργός.
ΑΥΤΙΑΣ: Έχει απαντήσει ο υπουργός έτσι; Δεν υπάρχει θέμα με αυτό, υπάρχει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω.
ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης