Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.6.17

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, Markku Markkula, παρουσία του Επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, Δημήτρη Καλογερόπουλου και συνεργατών τους
.

Ο κ. Markkula αναφέρθηκε εκτενώς στην εξελισσόμενη προσπάθεια της ΕτΠ σε όλη την Ευρώπη, για την ενθάρρυνση του διαλόγου με τους πολίτες, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σχετικά με τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και με σκοπό να ενισχυθεί στο μέλλον η αμφίδρομη επικοινωνία και η «οριζόντια» συμμετοχή των περιφερειών και των τοπικών Αρχών στη διαμόρφωση των ασκούμενων πολιτικών. Επεσήμανε ακόμη, ότι η Επιτροπή εξετάζει από τώρα το ζήτημα της μελλοντικής διάθεσης των πόρων, που σήμερα - και μέχρι το 2020 - τους διαχειρίζεται το Ταμείο Συνοχής.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών, προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή και η τοπική διευρωπαϊκή συνεργασία και να ακουστεί δυνατότερα η φωνή των πολιτών. Ενημερώνοντας τον κ. Markkula ότι αυτή την περίοδο συντελείται στην Ελλάδα μια νέα προσπάθεια αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το «κλειδί» για μια λειτουργική προσαρμογή με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι να λαμβάνονται υπόψη για τις τελικές αποφάσεις, οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως η νησιωτική ταυτότητα της Ελλάδας και οι ορεινοί όγκοι της.

Αναφορικά με την σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε την απομάκρυνση των κέντρων λήψης αποφάσεων από τους πολίτες, με σοβαρούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη αλληλεγγύη και μια ευρωπαϊκή αντίληψη από τις ηγεσίες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν συμμετέχουν στις αποφάσεις για το μέλλον.

Αντιτιθέμενος στην άποψη μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετικών «ταχυτήτων» ανάμεσα στα κράτη – μέλη, ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μια “επανεκκίνηση” προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνείδηση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της εθνικής αναδίπλωσης».

Τέλος, μιλώντας για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός στο πλαίσιο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει, σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα αυτές να αναγνωριστούν» από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης