Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.7.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5»

ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΛΟΡΔΟ ΑΧΜΑΝΤ ΤΟΥ ΓΟΥΙΜΠΛΕΤΟΝ

Το θέμα του BREXIT και των Ελλήνων που διαβιούν στη Βρετανία, ήταν το αντικείμενο συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» και τον δημοσιογράφο Χ. Λουκά.
Αφορμή η ιδιαίτερη συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ στη Βιέννη, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, με τον Βρετανό Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών και Κοινοπολιτείας Λόρδο Ahmad of Wimbledon.
Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Τέρενς Κουκ, είναι τα εξής:
«Οι συνομιλίες μου με τον Λόρδο Ahmad of Wimbledon, ήλθαν ως συνέχεια της συνάντησης που είχα την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπόρις Τζόνσον, όσο και με τους Έλληνες της Βρετανίας. Όλων των βαθμίδων. Φοιτητές, τραπεζικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, γιατρούς, ελεύθερους επαγγελματίες...
Καταρχήν δεν προβλέπεται καμία μεταβολή μέχρι 2019, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους φοιτητές μας. Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα όποια δίδακτρα ή τα όποια προνόμια (ως ευρωπαίοι πολίτες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν οι φοιτητές μας που σπουδάζουν στη Βρετανία, να εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά.
Βεβαίως πάντοτε έχουμε στο νου μας το τί θα γίνουν οι επιχειρούντες στη Βρετανία. Είτε είναι επιχειρηματίες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Και βεβαίως τι θα γίνει με εκείνους οι οποίοι έχουν ή τεκμηριώνουν το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής στην Αγγλία.
Όλα αυτά είναι ένα πακέτο, τα οποία τα κουβεντιάζουμε σε διμερές επίπεδο. Έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές συνομιλίες. Έχουμε και διυπουργικές επιτροπές. Δηλαδή ΥΠΕΞ με άλλα υπουργεία μας, για να μπορούμε να συντονιζόμαστε. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας, αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε το πως θα πάει η συζήτηση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν και άλλες χώρες ζητήματα με τους δικούς τους ανθρώπους στη Βρετανία.
Μία πρώτη συζήτηση για το Brexit είχε γίνει την άνοιξη από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά όταν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ κ.Boris Johnson.
Σε ό, τι αφορά τη δική μου συζήτηση με τον Λόρδο Ahmad, μου τόνισε ότι «Πέρα από το τι γίνεται με την Ευρώπη, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι με την Ελλάδα η Μ. Βρετανία είχε πάντοτε παραδοσιακές πολιτικές, διπλωματικές και φιλικές σχέσεις, πριν καν δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε παλαιοί σύμμαχοι, έχουμε κοινά συμφέροντα, άρα αυτά δεν μπορούμε εμείς να τα βγάλουμε από τη λογική μας, όταν θα έρθει η ώρα να δούμε θέματα για την μετά-brexit εποχή και σε σχέση με τον Ελληνισμό».
Χωρίς να βιάζομαι σε συμπεράσματα, θα μπορούσα να σχολιάσω, ότι οι Βρετανοί προσεγγίζουν το θέμα και σε ένα διμερές παραδοσιακό επίπεδο και αυτό πιστεύω, ότι έχει θετικές πλευρές. Πρέπει να υπογραμμίσω, ότι στην Βρετανία έχουμε περίπου 300.000 Κυπρίους και περίπου 100.000 Έλληνες. Οι Έλληνες ήταν 50.000, αλλά πολλαπλασιάστηκαν με το brain-drain, πολλαπλασιάστηκαν με το νέο μεταναστευτικό, λόγω της κρίσης, ρεύμα.
Μάλιστα, επεσήμανα στον Βρετανό Υπουργό ότι: «Εάν δεν πάρετε μέτρα να τιμήσετε αυτό το οποίο γίνεται χρόνια τώρα, δηλαδή ότι πηγαίνουν Έλληνες φοιτητές και σπουδάζουν στη Βρετανία, τα Πανεπιστήμιά σας θα αδειάσουν από Έλληνες και Κύπριους. Θα φύγουν όλοι. Τα Πανεπιστήμια θα πάθουν οικονομική ζημιά».
Ας μη γελιόμαστε, ότι δεν το γνωρίζουν οι Βρετανοί, πως οι Γερμανοί περιμένουν στην Φρανκφούρτη να τους πάρουν όλη τη δουλειά από τα οικονομικά του City. Μπορεί να χάσουν και τον εφοπλισμό και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά πρέπει να τα λάβουν υπ’ όψιν τους, όταν μπουν σε μία κουβέντα που έχει να κάνει με το μέλλον των δικών μας των παιδιών και των δικών μας επιχειρηματιών εκεί.
Τελικό συμπέρασμα της συνομιλίας μου με τον Βρετανό Υπουργό:
Ένας εξαιρετικός συνομιλητής, ο οποίος άκουγε με προσοχή τις αιτιάσεις μου και εμφανώς καθησυχαστικός στις απαντήσεις του, αν και τα λόγια του πιο πολύ καθόριζαν πλαίσιο παρά λεπτομέρειες.
Είπαμε να ξανασυναντηθούμε σε μία προσεχή ευκαιρία. Ασφαλώς και στο Λονδίνο, εάν προκύψει εκεί ένα επόμενο ταξίδι μου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης