Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.7.17

Παράδοση της ετήσιας Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής στην Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

Παράδοση της ετήσιας Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής
στην Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου


Η αποστολή της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ν’ αναδεικνύει τη στενή σύνδεση των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες, να ενημερώνει τους πολίτες και να παρέχει πολύπλευρη επιστημονική υποστήριξη στις συναφείς κρατικές πολιτικές, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ελένη Ρεθυμνιωτάκη. Η κ. Ρεθυμνιωτάκη παρέδωσε στην κ. Χριστοδουλοπούλου την ετήσια Έκθεση της νεοσύστατης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για το έτος 2016-17, συνοδευόμενη από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής και Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Ανδρέα Καραμπίνη.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νικόλαος Μανιός και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αντώνης Συρίγος.
Παραδίδοντας την έκθεση η κ. Ρεθυμνιωτάκη τόνισε: «Σας παραδίδουμε σήμερα την ετήσια Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής με την ελπίδα να έχουμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε και να τη συζητήσουμε και ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Ο νόμος μάς έχει βάλει δίπλα στον Πρωθυπουργό ακριβώς για να ευαισθητοποιούμε και να δίνουμε τη συνολική εικόνα και σε εκείνον και στους βουλευτές, για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και όσον αφορά την πρόοδο της υγείας και της επιστήμης αλλά και ως προς τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζονται σήμερα. Επομένως ο στόχος είναι διπλός: να συνδυαστούν και τα δύο, δηλαδή και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών και των πολιτών αλλά και η γενική πρόοδος. Από την έκθεση γίνεται επίσης φανερή η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας της Επιτροπής με τους θεσμούς».
Από την πλευρά της η κ. Χριστοδουλοπούλου παραλαμβάνοντας της Έκθεση επισήμανε: «Είναι πράγματι πολύτιμη η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής. Αργήσαμε ως χώρα ν’ ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις που έχει πια η Επιστήμη σε ένα σωρό πεδία, οπότε ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον αυτόν τον χαμένο χρόνο μπορούμε να τον κερδίσουμε ευαισθητοποιώντας την κοινωνία και συνεργαζόμενοι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε πραγματικά να έχουμε κατακτήσεις σε αυτό το επίπεδο.
Χρειάζεται βέβαια πάρα πολλή δουλειά και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί πρόκειται για ζητήματα που άπτονται και προκαταλήψεων και άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και το πόσο κάποιος αισθάνεται συναισθηματικά απόλυτα δεμένος στο να μπορεί να ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή - μιλάω για τα θέματα των μεταμοσχεύσεων. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή, θέματα που αποτελούν καινούργια πεδία τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί στο εξωτερικό η επιστημονική κοινότητα έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση προ πολλών ετών. Αντίθετα εδώ, στη χώρα μας, η συζήτηση δεν είναι ούτε καν, θα έλεγα, στην αρχή της, ώστε ν’ ακολουθήσει και η νομική επιστήμη με τις προβλέψεις της, να ταξινομήσει τα θέματα αυτά και να ξέρουμε ο καθένας τα όρια που υπάρχουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αισθάνομαι μεγάλη χαρά για το έργο της Επιτροπής. Τότε που συζητούσαμε για το Σύνταγμα, η Βιοηθική ήταν ένα ζήτημα το οποίο θέσατε και πράγματι μας άνοιξε ορίζοντες και ενδιαφέροντα, οπότε τώρα μπορούμε να το προσεγγίσουμε πιο πρακτικά και να συμβάλουμε όλοι σε πιο συγκεκριμένες κινήσεις και ως Βουλή και ως κοινωνία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης