Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.7.17

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον Κώστα Αρβανίτη

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον Κώστα Αρβανίτη

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον Κώστα Αρβανίτη
Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Τρίτη 11 Ιουλίου, συνέντευξη στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
- Σχετικά με τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια,
«Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης βιώνουν ματαίωση των σχεδίων τους ή των υποσχέσεων που τους είχαν δώσει οι διακινητές, που τους φέρνουν από τα απέναντι παράλια. Είναι λογικό να αντιδρούν και έτσι να δημιουργούνται εντάσεις. Αυτό που συνέβη είναι ότι, στη διάρκεια της μεταφοράς ενός μετανάστη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης δικαιώματος ασύλου, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, απορρίφθηκε το αίτημα και αποφασίστηκε η επιστροφή του. Αυτή ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα που οδήγησε στα χθεσινά γεγονότα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και επανήλθε η κανονική λειτουργία της δομής.
Ο κόσμος στη Μόρια, έχει μειωθεί αισθητά από άποψη αριθμού αλλά το τελευταίο διάστημα έχει μεταβληθεί η αναλογία προσφύγων-μεταναστών, έρχονται δηλαδή περισσότεροι μετανάστες, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο. Η διαδικασία για την απόδοση ασύλου, είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, εξονυχιστική και προσωποποιημένη που διέπεται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει, σύμφωνα με τα ισχύοντα, να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.
Οι συνθήκες στις δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν βελτιωθεί αισθητά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση των σχεδίων τους. Τους δημιουργούν, οι διακινητές, την ιδέα ότι θα μπορέσουν μέσω της χώρας μας να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τα σύνορα μας κλειστά.
Όσον αφορά τις ροές, έχουν μειωθεί σημαντικά. Η μεγάλη τομή έγινε πριν ένα χρόνο περίπου, τον Μάρτιο του 2016, όταν έγινε η Κοινή Δήλωση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Τότε οι ροές έπεσαν κατακόρυφα, έχουμε μερικές ημέρες ακόμα και μηδενικές ροές και ήταν έπος αυτό που καταφέραμε ως λαός και ως κυβέρνηση. Ως προς τις ροές η συμφωνία λειτουργεί, παρά τις παρατηρήσεις που μπορεί να έχουμε».
- Σχετικά με το θέμα που ανεβάζει η ΝΔ για το αν υπήρχε plan B την εποχή του δημοψηφίσματος και τι τελικά ισχύει,
«Όταν οι καταστάσεις είναι έκτακτες, είναι φυσικό να συζητάς πολλές δυνατότητες αλλά είναι άλλο τι επιδιώκεις, ποιος είναι ο αρχικός σου σχεδιασμός και πόσο επιμένεις σε αυτόν. Όπως έχω ξαναπεί, εκείνες τις ημέρες, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και κυρίως της ΑΥΓΗΣ, τις παραμονές του δημοψηφίσματος λέγαμε ότι θέλουμε την επικράτηση του «Όχι» για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε η χώρα να φύγει από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, γιατί οι συνέπειες στο οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο θα ήταν πολύ δυσάρεστες και υπεστήκαμε το τίμημα μιας δύσκολης συμφωνίας. Μετά από καιρό ο καθένας μπορεί να λέει διάφορα.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο μπορούν να συζητηθούν όλα, αλλά δεν βρίσκω το νόημα να επανέρχεται το θέμα μετά από 2 χρόνια, που τρέχει η τριετής συμφωνία και που στο τέλος της εγγυημένα, θα βγούμε στις αγορές. Έχουμε πολλά άλλα ζητήματα που τρέχουν, η χώρα προσπαθεί να περπατήσει σε μια κανονικότητα, υπάρχουν πολλά θετικά μέτρα που παίρνουμε και πρέπει να πολλαπλασιάσουμε, όπως για παράδειγμα η μείωση σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, των ασφαλιστικών εισφορών, από 480 περίπου σε 160 περίπου, ευρώ. Εσείς το γνωρίζετε αλλά οι περισσότεροι δεν το ξέρουν. Υπάρχει μια ανάσα μετά την δεύτερη αξιολόγηση και τη δόση. Χρήματα που θα πέσουν στην αγορά και στις επιχειρήσεις».
- Σχετικά με το ότι η ΝΔ και η αντιπολίτευση γενικότερα, προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο τι έγινε με το παράλληλο νόμισμα αλλά και στην αμφισβήτηση της δημοκρατικότητας της κυβέρνησης, ότι είναι απολυταρχική στην άσκηση της εξουσίας,
«Νομίζω ότι ακούγεται λίγο σαν ανέκδοτο, να μας κατηγορεί για κάτι τέτοιο ο κ. Μητσοτάκης, όταν τον τόνο του κόμματός του τον δίνει ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης με το πρόσφατο ακροδεξιό παρελθόν.
Θα πω κάτι. Δεν χρειάζεται οι πολιτικοί να κάνουν σχόλια για τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Αλλά δεν νομίζετε, μιλώντας γενικά, ότι κάποιες αποφάσεις ενοχλούν το περί δικαίου αίσθημα; Για παράδειγμα η απόφαση για τους συμβασιούχους που πήραν μια παράταση και μετά από 1,5 χρόνο έρχεται η απόφαση ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, να απολυθούν και να γυρίσουν πίσω τα δεδουλευμένα ή η απόφαση για την παραγραφή των υποθέσεων των λιστών. Κάποιες αποφάσεις ενοχλούν πολύ κόσμο. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Στο κάτω κάτω είναι νωπές οι μνήμες για τα παραδικαστικά. Μπορεί να χρειάζεται προσοχή στις εκφράσεις, αλλά κανείς δεν είναι «υπεράνω» του νόμου.
Η κα Θάνου μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Αρείου Πάγου, τελείωσε τη θητεία της, είναι μια ικανή γυναίκα που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα εργαστεί αμισθί και ούτως ή άλλως δεν προέρχεται παραδοσιακά από τον δικό μας χώρο, δεν είναι ένα από τα «δικά» μας παιδιά. Μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά στο κοινό καλό. Αξιοποιείται ένας άνθρωπος.
Η κυβέρνησή μας κάνει συστηματικές προσπάθειες για να καθαριστεί η «λαμογιά» των προηγούμενων χρόνων. Δείτε την περίπτωση της SIEMENS, της NOVARTIS, του Ντυνάν, γίνονται πολλά πράγματα αλλά όλα θα γίνουν με το γράμμα του νόμου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης