Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.9.17

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA CHANNEL και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA CHANNEL και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε χθες Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου KONTRA CHANNEL και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
- Σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό,
«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα ζήτημα που μπορείς να πεις ότι το βάζεις στην άκρη και δεν ασχολείσαι. Μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα οι σχέσεις της Μέρκελ με τον Ερντογάν, ίσως και λόγω γερμανικών εκλογών, κ.ά. Η «ρουτίνα» δηλαδή, μπορεί να διαταραχτεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
Υπάρχει μια αύξηση στις εισερχόμενες καθημερινές ροές, εκεί δηλαδή που ήταν περίπου 80 άτομα ημερησίως, έχουν πάει 120, αλλά παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη αυτή και είμαστε σε επιφυλακή.
Μιλάμε συνολικά για περίπου 55.000 ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, γύρω στις 13.000 στα νησιά και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από αυτούς ένας αριθμός φεύγει προς την Ευρώπη, με επανεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανενώσεις κ.ά. ενώ ένας αριθμός με βάση τους κανονισμούς που υπάρχουν, γύρω στις 25.000-30.000 θα παραμείνουν στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικογένειες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, άνθρωποι που θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι δεν έχουν ισχυρό προσφυγικό προφίλ.
Το γεγονός ότι συνολικά πέρασαν από τη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς να προκληθεί κάποιο πολύ μεγάλο πρόβλημα, κάποια επιδημία ή μεγάλη ένταση, ήταν ένα «έπος» στο οποίο βοήθησαν την κυβέρνηση ο λαός, οι εθελοντές, οι ΜΚΟ, ο στρατός η εκκλησία και πολλοί άλλοι. Έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων ενώ πλέον όλο και μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενείται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τις ΜΚΟ αρκετές από αυτές, τώρα που έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση αποχωρούν, ίσως κάποιες να δυσανασχετούν, σε γενικές γραμμές όμως έχουν προσφέρει πάρα πολλά.
Όσον αφορά την ένταξη. Η ένταξη στην αγορά εργασίας αλλοδαπών ανθρώπων σε καταστάσεις ανεργίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθούμε λοιπόν να στραφούν οι άνθρωποι αυτοί σε εποχικές γεωργικές εργασίες, που ούτως ή άλλως οι ενώσεις παραγωγών έκαναν αιτήσεις στο εξωτερικό για εργατικά χέρια, ώστε να υπάρχουν οφέλη και στις ενώσεις παραγωγών, αλλά και στην απασχόληση των προσφύγων-μεταναστών. Έτσι θα υπάρξει και μια καταγραφή των δεξιοτήτων τους. Στόχος μας είναι, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα ελληνικά δεδομένα, οι άνθρωποι που θα παραμείνουν στη χώρα μας, να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγουν τα δεδομένα των ελλήνων πολιτών. Ούτως ή άλλως η χώρα μας κατάφερε να ενσωματώσει τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια.
Υπάρχουν λοιπόν τρία χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν την ένταξη προσφύγων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα: Το πρώτο είναι η καταγραφή των δεξιοτήτων τους, το δεύτερο η εκμάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, αλλά και ιστορία, γεωγραφία της Ελλάδας, υποχρεώσεις και δικαιώματα, ενώ το τρίτο είναι η ένταξη σε εποχικές, αγροτικές εργασίες. Θα τρέξει και το πρόγραμμα για τα παιδιά που θα παρακολουθούν απογευματινό σχολείο.
Αποδείξαμε πάντως, ως χώρα ότι δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Οι τοπικές κοινωνίες, εκεί όπου υπάρχουν δομές και φιλοξενούνται πρόσφυγες, τους αντιμετωπίζουν πολύ ομαλά».
- Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και το θέμα με την Eldorado,
«Εμείς είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, που δεν είναι κρατικοδίαιτη. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, έχει κάνει επισκέψεις σε πολλές υγιείς επιχειρήσεις, τον τελευταίο καιρό.
Το θέμα της Eldorado θέλει να το χρησιμοποιήσει η ΝΔ για να αμαυρώσει την επίσκεψη Μακρόν και το τι είπε για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, αλλά και για να προετοιμάσει ο κ. Μητσοτάκης την παρουσία του στη ΔΕΘ. Υπάρχει λοιπόν, μια διαιτησία, μια θεσμική διαδικασία, για να κρίνει το ζήτημα της αδειοδότησης. Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Σταθάκης, η αδειοδότηση του έργου στην Ολυμπιάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα διευθετηθεί τις επόμενες 10 ημέρες, το υποέργο στις Σκουριές έχει αδειοδοτηθεί κατά 60% και θεωρούμε ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα με τη διαιτησία και θα συμφωνήσει και η εταιρεία.
Η εταιρεία αυτή για αρκετό καιρό δρούσε χωρίς να τηρεί τους όρους. Ο σκοπός είναι να γίνει η εργασία που πρέπει αλλά να μην ρημαχτεί το περιβάλλον και ο τόπος μας. Η κυβέρνηση, σε γνώση και της εταιρείας, οδήγησε τα πράγματα εκεί που έπρεπε να οδηγηθούν, στη διαιτησία. Η επένδυση μπορεί να προχωρήσει εάν τηρούνται κάποια πράγματα. Δυστυχώς δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρχει κέρδος και για την εταιρεία αλλά και κέρδος για τη χώρα μας.
Είναι σίγουρο πάντως, ότι η υπόθεση της Eldorado δεν πρόκειται να απωθήσει μελλοντικούς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας».
- Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας,
«Μπορώ να δεχθώ ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των δεικτών δεν έχει ακόμα εκφραστεί στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και στο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας. Οι θετικές αξιολογήσεις όμως, από τους διεθνείς οίκους, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η αύξηση των εξαγωγών, η κερδοφορία των τραπεζών, η αύξηση κατανάλωσης, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των καταθέσεων, άμεσες ξένες επενδύσεις για ένα επτάμηνο, όλα αυτά, είναι δεδομένα. Προσπαθούμε συνεχώς, να βελτιώνουμε την κατάσταση και να δίνουμε, όταν έχουμε περίσσευμα, στις ευπαθείς ομάδες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης