Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.10.17

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στον Πάνο Παναγιωτόπουλο

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στον Πάνο Παναγιωτόπουλο

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας παραχώρησε συνέντευξη χθες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
- Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο της και εάν η διαφορά που θα προκύψει θα καλυφθεί με νέα μέτρα,
«Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε έξοδο από τα λεγόμενα μνημόνια και την σκληρή επιτροπεία, να βγούμε στις αγορές και να είμαστε μια χρεωμένη μεν χώρα, όπως και τόσες άλλες, αλλά εκτός μνημονίου. Στη θέση αυτή είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, χώρες που πέρασαν από τα μνημόνια. Η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης προχωράει συντεταγμένα στην τρίτη αξιολόγηση, με ούριο άνεμο. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην προεργασία διότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο 2017 αλλά μπορεί να υπάρξουν και κάποιες εκκρεμότητες.
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι βελτιωμένη η εικόνα στον κόσμο, έχει υπάρξει μια ανάσα. Μπορεί η καθημερινότητα του πολίτη να είναι δύσκολη αλλά το θέμα είναι εάν υπάρχουν δείγματα βελτίωσης ή πάμε πίσω, που νομίζω ότι υπάρχουν. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί.
Όλα ξεκινούν από το καλοκαίρι του 2015 που δεχθήκαμε μια δύσκολη συμφωνία στο δίλημμα που μας ετέθη, συμφωνία ή Grexit. Εκεί μπήκε, μεταξύ των άλλων και το ζήτημα της αύξησης των φόρων κατά 1%, πράγμα το οποίο επιβάρυνε αρκετά τα μεσαία στρώματα, ώστε να μοιραστεί η επιβάρυνση από τα κατώτερα στρώματα που συνήθως επιβαρύνονταν. Είναι μια υπόσχεση που επανέλαβε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, η φορολογική ελάφρυνση των στρωμάτων αυτών.
Όσον αφορά την πρόβλεψη του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει κάνει στο παρελθόν αντίστοιχες προβλέψεις όπως αυτή πριν από 1 χρόνο για -0,5% ανάπτυξη ενώ τελικά το ποσοστό ήταν 2%. Θέλω να πω ότι αυτές οι προβλέψεις είναι απλά προβλέψεις και είμαι σίγουρος ότι και αυτή την φορά δεν θα επιβεβαιωθούν. Δηλαδή, ενώ είχαμε μια αρνητική και μίζερη πρόβλεψη για το 2016, τελικά πήγαν όλα πολύ καλύτερα, είχαμε πλεόνασμα και δώσαμε μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους».
- Αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και τα σχόλια της αντιπολίτευσης ότι, όχι σε συνταγματικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ηθικό η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη με την έννοια της πολιτικής και ηθικής απονομιμοποίησης, μετά από τις διαφοροποιήσεις που προέκυψαν,
«Το 1976 έφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην τότε βουλή την ψήφιση νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου με χειρουργική επέμβαση, το οποίο και είχε ψηφιστεί ομόφωνα. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φορέας που υπάγεται στον ΟΗΕ, είπε ότι αυτό συνιστά βασανιστήριο και για αυτό οι χώρες θα πρέπει να δουν ξανά το ζήτημα, ώστε να μην χρειάζεται για την αλλαγή της ταυτότητας χειρουργική επέμβαση. Εμείς, σήμερα, δίνουμε αυτήν τη δυνατότητα με νομική παρέμβαση και με δήλωση των ανθρώπων αυτών να γίνεται η αλλαγή του φύλου. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ζήτημα με την ηλικία των 15 χρόνων και είναι ένα θέμα που μας έθεσαν οι ίδιοι οι γονείς, διότι η αλλαγή αυτή θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και με την σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, από ειδικούς παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους κλπ, η οποία θα επιλαμβάνεται το θέματος.
Είναι ένα ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων. Δεν νομίζω ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, έρχεται σε αντίθεση με την υπεράσπιση των κοινωνικών δεδομένων, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
Η υποκρισία βρίσκεται επίσης, στο ότι ο κ. Κώστας Καραγκούνης, εκπρόσωπος της ΝΔ, είχε πάει στην επιτροπή πριν την ολομέλεια, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και είχε πει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη ΝΔ και στη συνέχεια επικράτησε η ακροδεξιά γραμμή του κ. Άδωνη Γεωργιάδη και δεν ψηφίστηκε. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι φιλελευθερισμός».
- Αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και εάν έχουμε αύξηση των ροών τις τελευταίες εβδομάδες,
«Τα χρόνια που προηγήθηκαν περάσαμε μια πολύ μεγάλη κρίση και καταφέραμε η κατάσταση στην ενδοχώρα να είναι από καλή έως πολύ καλή. Γύρω στις 40.000 άνθρωποι βρίσκονται στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές ή σε διαμερίσματα, ενώ οι υπόλοιποι από τις 55.000 που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, βρίσκονται στα νησιά. Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο κυρίως στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Σάμο και στη Λέσβο. Είχαμε καταφέρει μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πέρσι τον Μάρτιο και για ενάμιση χρόνο περίπου, να έχουμε καθημερινές ροές από τα τουρκικά παράλια της τάξης των 90 ανθρώπων ημερησίως. Τους τελευταίους 2 μήνες, για διάφορες αιτίες, έχουμε όντως αυξημένες ροές της τάξης των 150-200 ημερησίως.
Που μπορεί να αποδοθεί η αύξηση αυτή; Ίσως στον καλό καιρό, αλλά κυρίως στο παιχνίδι μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Ο Ερντογάν ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα κατά το δοκούν για να πιέσει την ΕΕ και τη Γερμανία. Δυστυχώς, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να κλείσει εύκολα, ενώ έχεις δηλαδή τα πράγματα υπό έλεγχο, έρχονται «καραβιές» από την Τουρκία και μπλοκάρει ξανά η διαδικασία.
Όσον αφορά τις εκθέσεις των διεθνών οργανώσεων για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Κάνουμε συνεχώς ελέγχους επί τόπου και προφανώς στη Σάμο και τη Λέσβο, λόγω υπερπληθυσμού, έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργίας νέων hot spot, αυτά που αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης δείχνουν ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και γνώση της κατάστασης. Μπορούμε να βελτιώσουμε όμως λίγο τις συνθήκες, δηλαδή θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν οι δήμοι μας έδιναν λίγο χώρο ώστε να επεκτείνουμε προσωρινά τα ΚΥΤ και να χωρέσουν περισσότεροι οικίσκοι. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι, πρώτον να ενεργοποιήσουμε πιο συστηματικά τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, για να μείνουν οι άνθρωποι σε δομές ή διαμερίσματα. Δεύτερον, ενεργοποιούμε πιο εντατικά και επιταχύνουμε, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την επιστροφή των ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, στην Τουρκία. Από την πλευρά της Τουρκίας λειτουργεί η διαδικασία».
- Με βάση την είσοδο του AfD στη γερμανική βουλή, ενός ξενοφοβικού ρατσιστικού κόμματος, και τις επιθέσεις που κάνει στην κα Μέρκελ για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, φοβάστε την επιστροφή προσφύγων- μεταναστών που βρίσκονται στην Γερμάνια, στην Ελλάδα;
«Οι ισχύοντες κανόνες δεν αναφέρονται σε αυτούς που νομίμως φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στη Γερμανία, αλλά για αυτούς που βρίσκονται εκεί παράνομα. Ένα μέρος αυτών μπορεί να επιστραφεί στις χώρες εισόδου. Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει σε ισχύ αυτή η διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Εδώ, έχω να κάνω ένα σχόλιο. Όταν ένα κόμμα συντηρητικό υποχωρεί στην ατζέντα νεοναζιστικών, ξενοφοβικών κομμάτων, η ιστορία έχει δείξει ότι ο κόσμος θα πάει στο αυθεντικό.
Διαχρονικά η χώρα μας έχει αφομοιώσει μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και πιο πρόσφατα στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι περίπου 600.000 μετανάστες από τη δεκαετία του 1990 και μετά, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι και ενταγμένοι πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Το μεγάλο μας μέλημα όμως είναι, σε μια χώρα που περνάει πολύ δύσκολα, να διατηρήσουμε την ισορροπία, ανάμεσα στη φροντίδα του Έλληνα και την φροντίδα του μετανάστη».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης