Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.12.17

Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ

Συνέντευξη ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ

«Οι καταναλωτές νυχτερινού ρεύματος θα ωφεληθούν σημαντικά από την τροποποίηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.) που καταθέσαμε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη χρέωση Υ.Κ.Ω των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh για το νυχτερινό ρεύμα στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης από 0 έως 1600 KWh, η οποία καλύπτει το 90% της νυχτερινής κατανάλωσης. Επιπλέον, η εξομάλυνση του τρόπου χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης συνεπάγεται συνολικά σημαντικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», απαντώντας σε χθεσινά ανυπόστατα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν «αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ που φέρνει η Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα».
Ο Υπουργός παρουσίασε στη συνέχεια, τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων Υ.Κ.Ω που εισηγείται με τροπολογία το ΥΠΕΝ και θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2018.
Με τον υφιστάμενο τρόπο χρέωσης, η υπερβάλλουσα κατανάλωση τιμολογείται βάσει της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης. Κάτι που προκάλεσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά συνήθως τους χειμερινούς μήνες, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Αυτό το αλλάζουμε: Τώρα πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης.
Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, χρέωνε το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, ενώ πλέον θα χρεώνεται βάσει της υψηλότερης μόνο για την μία επιπλέον μονάδα. Άρα, σημειώνεται μείωση έως και 60% για τις καταναλώσεις από 0 έως 3400 KWh, που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικιακής κατανάλωσης. Ένα τετραμελές νοικοκυριό που κατά κανόνα υπερέβαινε τις 1600 KWh θα έχει σημαντικό όφελος έως 50 ευρώ.
Ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι η αλλαγή των χρεώσεων Υ.Κ.Ω έπρεπε να γίνει και δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 360 εκατ. ευρώ του ελλείμματος χρεώσεων Υ.Κ.Ω. που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του 2012 έως και το 2016 που καλύπτεται από το κοινωνικό μέρισμα και πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις στις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. Ειδικότερα, η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 και η επόμενη το 2020. Η Κρήτη, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των χρεώσεων Υ.Κ.Ω., σχεδόν 50%, αναμένεται να διασυνδεθεί το 2020 και το 2023.
Επανέλαβε τέλος, ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπογράμμισε ακόμη, ότι οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα δικαιούνται κρατική αρωγή για την καταβολή των δόσεων του δανείου, ενώ για υψηλά εισοδήματα, προβλέπεται η υποχρέωση της τράπεζας να αναπροσαρμόζει τη δόση του δανείου λαμβάνοντας υπόψη, το ποσό που υπολογίζεται ως ελάχιστη οικογενειακή κατανάλωση, συν κάποιες προσαυξήσεις για ορισμένες κατηγορίες.

από το Γραφείο Τύπου

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης