Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.1.18

Έ. Αχτσιόγλου: Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία

Έ. Αχτσιόγλου: Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία


"Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Η απόφαση για απεργία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων" τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και διευκρίνισε ότι το "50 συν 1" που προβλέπεται στην διάταξη,, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και όχι στην λήψη απόφασης για απεργία.
Η κ. Αχτσιόγλου, καταφέρθηκε εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, και με αιχμή το ίδιο επίμαχο θέμα, επιτέθηκε και στην ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι "ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών" αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία "50 συν 1" της ΓΣ εργαζόμενων ώστε να αποφασιστεί απεργία.
Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τι αλλάζει και κυρίως τί δεν αλλάζει στην διάταξη σε σχέση με την απαρτία στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για απεργία, καθώς - όπως είπε - "πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οξυδέρκεια μετράται με ντεσιμπέλ".
Όπως τόνισε, η ρύθμιση ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια Σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας δεν είναι ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης (δεν έχουν δηλαδή ένα κατάστημα σε μία πόλη και ένα άλλο σε άλλο δήμο) όταν συγκαλείται η ΓΣ για να λάβει απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το ένα δεύτερο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. "Προσοχή η ρύθμιση δεν λέει ότι τα μισά μέλη πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία, δεν είναι το "50 συν 1" να ψηφίσει υπέρ της απεργίας, η ρύθμιση λέει ότι θα πρέπει να παρίστανται απλώς στην ΓΣ, ώστε να έχει απαρτία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα Σωματεία πανελλαδικής έκτασης (δηλαδή σε Σωματεία σούπερ μάρκετ ή τράπεζες, που εκεί αποφασίζει το ΔΣ) ούτε στα Σωματεία ευρύτερης έκτασης, (όπως τα Σωματεία Αττικής, που την απόφαση λαμβάνει το ΔΣ)" εξήγησε.
Η κ. Αχτσιόγλου, επικαλέστηκε δε, το εξής παράδειγμα: Αν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένο, η διάταξη λέει ότι όταν θα γίνει ΓΣ για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και 10 ψηφίζουν "λευκό", θα γίνει απεργία διαρκείας. "Δηλαδή με την ψήφο των 20 θα γίνει απεργία διαρκείας στην επιχείρηση του παραδείγματος των 150 εργαζόμενων" εξήγησε.
Απευθυνόμενη, κατόπιν τούτου, στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε: "Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας; Να ξέρετε όμως, πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, όταν αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν".

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης