Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.2.18

Δ. Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική Επιτροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τα αδικήματα

Δ. Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική Επιτροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τα αδικήματα


Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μοναδικό θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε".
Τη Δευτέρα η πρόταση Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει αυτή την πρόταση.
Για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες "κουκουλοφόρους" είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός και μόνο σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και παρατήρησε πως δεν κατανοεί για ποιο λόγο πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ζητούν να έχουν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Πρόσθεσε ότι η προστασία μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου.
Σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους σημείωσε ότι "η ελληνική δικαιοσύνη, όπως και όλα τα δικαστικά συστήματα, έχει μηχανισμούς ελέγχου της αξιοπιστίας των μαρτύρων".
Να πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν θεωρεί ότι υπάρχουν εισαγγελικοί λειτουργοί που στήνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί "σκευωρίας" ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που οργανώνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και σημείωσε: "Είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις μια κρίση σε μια απόφαση δικαστηρίου και είναι διαφορετικό πράγμα να κατηγορείς εισαγγελικούς λειτουργούς ότι παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και τους ποινικούς νόμους και στήνουν σκευωρίες σε συνεργασία με την κυβέρνηση".
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση. "Ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή εξαρτάται πλήρως από την εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς", είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι κατά της "ανθρωποφαγίας", δηλώνοντας ότι "το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ".
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα στοιχεία για να ζητήσει αποζημίωση από την φαρμακοβιομηχανία Novartis και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Στόχος να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των μνημονίων
Σε ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει η χώρα σε πρακτικές του παρελθόντος μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και δήλωσε: "Έτοιμη για πρακτικές του παρελθόντος αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ. Ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε τη χώρα στις πρακτικές της δεκαετίας ου 2000, οι οποίες οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν. Αντιθέτως, είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Έχουμε δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα διαπραγματευθούμε. Ο πρώτος αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ο δεύτερος το καθεστώς της εποπτείας της χώρας μετά το πρόγραμμα, που όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί θα είναι στο πλαίσιο των θεσμών και ρυθμίσεων που ήδη υπάρχουν".
Ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων
Για τις προκλήσεις στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, όταν εντείνεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και παρατήρησε: "Εμείς λέμε ότι ψύχραιμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, λέγοντας ότι από τη μια μεριά υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και από την άλλη επιδιώκουμε να μην κλείνουμε τους διπλωματικούς και πολιτικούς διαύλους συνεννόησης με τους γείτονες".

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης