Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.4.18

Δ. Βίτσας: Αυτό που ζητάμε είναι μεγαλύτερη και σταθερή αλληλεγγύη από την Ευρώπη

Δ. Βίτσας: Αυτό που ζητάμε είναι μεγαλύτερη και σταθερή αλληλεγγύη από την Ευρώπη


«Τρεις τουλάχιστον φορές μέσα στα τελευταία χρόνια φάνηκε ότι η κατάσταση στη Συρία εκτονώνεται, και τελικά πάλι αναδεικνύεται σε πεδίο παγκόσμιων αντιπαραθέσεων που δυσκολεύει την περιοχή. Εμείς πρέπει να επιδιώξουμε τη σταθεροποίηση της περιοχής και την ειρήνη. Αυτή η κατάσταση έχει μεγάλη επίδραση στο προσφυγικό» επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του ΕΡΤ, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Ακόμη ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «μετά τη Σύνοδο της Βάρνας παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2017, που οφείλεται τόσο στον πόλεμο στα σύνορα της Συρίας όσο και στην αυξημένη δραστηριότητα των διακινητών». «Σήμερα το πρωί είχαμε μία εισροή 115 ανθρώπων. Όλα αυτά συμβαίνουν γύρω στις 6 με 9 το πρωί» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έρχονται πρόσφυγες έρχονται μετανάστες κι έχεις την ευθύνη σαν κράτος να τους προστατεύσεις. Συγχρόνως αυτό που ζητάμε είναι η μεγαλύτερη και σταθερή αλληλεγγύη από την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «δίνονται χρήματα στην Τουρκία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μένουν εκεί, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί, έχει υποδεχτεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Θα ήθελα να μηδενιστούν οι ροές. Συγχρόνως θα ήθελα να υπάρχουν και νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης κι αναγκαστικός καταμερισμός, ωστόσο η ένταση δεν διευκολύνει».
Ο κ. Βίτσας μιλώντας για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο κατά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξήγησε ότι απαιτούνται «πολλαπλά σχέδια. Υπάρχει το σχέδιο που έχει να κάνει με την πρώτη υποδοχή, υπάρχει το σχέδιο της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου».
Επιπλέον, ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου επισήμανε ότι «οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε συγχρόνως τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων όσο και τα δικαιώματα των ντόπιων. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία γραμμή συνεννόησης. Συνεννόηση δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, συνεννόηση είναι ότι αρχικά το συζητάμε». Απέκλεισε το ενδεχόμενο κατασκευής νέων δομών αλλά τόνισε την ανάγκη αναβάθμισής τους, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «θα προωθηθούν με τροπολογία οι αποζημιώσεις για το Χαλκειός στη Χίο και τη Μόρια στη Λέσβο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης