Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.5.18

Ο Στ. Κοντονής για τον ρόλο της Eurojust στους κόλπους της ΕΕ

Ο Στ. Κοντονής για τον ρόλο της Eurojust στους κόλπους της ΕΕ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, εξήρε σήμερα το ρόλο της Eurojust μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις εργασίες της ενημερωτικής συνάντησης της Eurojust που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με θέμα: «Ο ρόλος της Eurojust στη δικαστική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην ίδρυση της Eurojust πριν από 16 χρόνια τόνισε ότι κύρια αποστολή του ειδικού αυτού Ευρωπαϊκού οργάνου είναι η προώθηση και βελτίωση του συντονισμού και η ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών στον τομέα των ποινικών υποθέσεων.
«Πέραν τούτων, όμως, -τόνισε ο ο κ. Κοντονής- η Eurojust συμβάλλει εξίσου αποτελεσματικά στην εμπέδωση και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πεποίθησης ότι δεν είναι απροστάτευτοι έναντι των διασυνοριακών, οργανωμένων εγκλημάτων και ότι διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπεράσπισής τους».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εστίασε στο γεγονός ότι η Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του ρόλου της Eurojust στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη κατέστρωσε στο πλαίσιο της εναρμόνισης μια σειρά νομοθετημάτων, όπως ο νόμος 4489/2017 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, αλλά και ο πρόσφατος νόμος 4531/2018, που προβλέπονται αυξημένες αρμοδιότητες στα εθνικά μέλη της Eurojust, όπως λόγου χάρη την έκδοση και την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, την παραγγελία ερευνών και το συντονισμό παραδόσεων προσώπων.
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι ενίσχυσε το Ελληνικό γραφείο με δύο ακόμη εισαγγελικούς λειτουργούς, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις δικαστικής συνεργασίας, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της.
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην κατάρτιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρότασης κανονισμού, με τον οποίο προτείνονται μεταρρυθμίσεις προς την αύξηση της αποτελεσματικότητας και επιχειρησιακής αποδοτικότητας της Eurojust στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης.
«Η πρόταση της επιτροπής θεσπίζει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη δομή και τη διακυβέρνηση της, οι κυριότερες από τις οποίες αφορούν τη διάκριση μεταξύ επιχειρησιακών και διαχειριστικών καθηκόντων του συλλογικού οργάνου, τη σύσταση εκτελεστικού συμβουλίου, τον ετήσιο και πολυετή προγραμματισμό, την εκπροσώπηση της επιτροπής στο συλλογικό όργανο κατά τη λειτουργία του ως διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τη λεπτομερή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του διοικητικού διευθυντή», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι είναι «είναι σαφές ότι η Eurojust καλείται για μια ακόμα φορά να διαδραματίσει το σημαντικό της ρόλο, ακόμα πιο ενισχυμένη, με την ίδια συνέπεια και ετοιμότητα που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες. Μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή της την αποστολή, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης