Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.6.18

Η συνεργασία για μια δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη και η ειρήνη, στις συνομιλίες Ν. Βούτση - Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες

Η συνεργασία για μια δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη και η ειρήνη, στις συνομιλίες Ν. Βούτση - Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες


Τιμητική υποδοχή επιφύλαξε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του, προέδρου της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες.
Ο κ. Βούτσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα , ενώ είχε σειρά συναντήσεων με τον ομόλογο του πρόεδρο του πορτογαλικού Κοινοβουλίου κ. Ροντρίγκες, τον υπουργό Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και τον υφυπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Πέντρο Νούνο Σάντος.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, που ενισχύθηκαν από τις πρόσφατες κοινές εμπειρίες τους, αφού «η Ελλάδα και η Πορτογαλία επελέγησαν μαζί με άλλες δυο-τρεις μικρές οικονομίες να αποτελέσουν ένα είδος πειραματόζωου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν μπορούσαν να θιγούν οι μεγάλες οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
«Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συμπληρώνοντας: «Το στοίχημα που βάλαμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, φαίνεται ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Διότι εκτός από τις δεσμεύσεις τις αντικοινωνικές που υπήρχαν στο πρόγραμμα του μνημονίου, επί τρία χρόνια έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά κοινωνικά, θετικά μέτρα, από την πολιτική την οποία ασκήσαμε. Παραδείγματος χάριν, δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουνε πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν επεκταθεί πάρα πολύ οι πολιτικές των επιδομάτων στις ευπαθείς κατηγορίες, ενώ έχουν γίνει και σημαντικές αλλαγές στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών με εκσυγχρονισμό του δικαιϊκού συστήματος της χώρας».
Αναφερόμενος εξάλλου ο κ. Βούτσης στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία των χωρών του Νότου υπογράμμισε ότι «έχουν τεθεί πια τα πολύ κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής σύγκλισης, της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών και της ειρήνης, από τα οποία θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ή αν θα κλείσει επώδυνα για τις κοινωνίες ο κύκλος αυτός».
Ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισήμανε επίσης το φλέγον πρόβλημα της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής, αλλά και άλλων περιοχών της ασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου, εξαιτίας πολέμων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών εκατομμυρίων προσφύγων και τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Σε αυτό το πρόβλημα - σημείωσε- πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη άμεσα, αλλιώς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε θάνατο και οι λαοί σε απόγνωση. Επίσης, εξέφρασε την αγωνία του για την αδυναμία επίλυσης τόσο του Παλαιστινιακού όσο και του Κυπριακού, δύο υπερώριμων ζητημάτων -όπως τα χαρακτήρισε- που θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από τον διεθνή ρόλο της ως πόλου ειρήνης.
Κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν, υπογραμμίσθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων τους διαπνέονται από αμοιβαιότητα και αδελφοσύνη, ενώ με έμφαση εκφράστηκε από την πορτογαλική πλευρά ο σεβασμός και ο θαυμασμός προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες και τους κόπους που κατέβαλε προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση, διαχειριζόμενος ταυτόχρονα με ανθρωπισμό τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρήκε την αλληλεγγύη που της άξιζε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης