Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.7.18

Δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο


Εξαντλητικό διάλογο στο κοινοβούλιο με αφορμή την τροπολογία 16 βουλετών του ΣΥΡΙΖΑ, για αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
      «Η βούληση της κυβέρνησης από την αρχή ήταν να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί πρόκειται για δυο διαφορετικά πολιτικά γεγονότα και για αυτό το λόγο κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να διενεργούνται την ίδια ημερομηνία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ωστόσο μετά τις δηλώσεις του κ. Πατούλη σύμφωνα με τις οποίες εκείνος θα προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές -καθώς σε αυτή τη φάση, εάν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνε τον Οκτώβρη, θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης- θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή νομική και συνταγματική συζήτηση».
      Η συζήτηση πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος θα πραγματοποιηθεί «με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για αποσύνδεση των δυο γεγονότων (σ.σ. των δυο εκλογικών αναμετρήσεων)».
      «Δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές, ωστόσο όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα δεν πρέπει να δημιουργούμε την οποιαδήποτε αμφιβολία» πρόσθεσε κατά την τοποθέτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προανήγγειλε εξαντλητικό διάλογο εντός του κοινοβουλίου τις επόμενες ημέρες.
      Ερωτηθείς για τις εθνικές εκλογές, επανέλαβε πως η κυβερνητική θητεία λήγει τον Σεπτέμβρη του 2019.
      Για τους Ρώσους διπλωμάτες
      «Η Ελλάδα, και το έχει αποδείξει στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη από εκεί και πέρα όλοι και όλα τα κράτη και οι αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό οποτεδήποτε έχει χρειαστεί έχουν παρθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» για απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών. Πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά επιμένει στο ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος» υπογράμμισε.
      Σε ερώτηση εάν υπήρξαν συμπεριφορές που παραβίασαν τις αρχές του ελληνικού κράτους είπε: «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα».
      Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
      Πρώτο και κύριο θέμα με το οποίο πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και 4 μήνες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν μπορούμε παρά να το θέσουμε στο υψηλότερο επίπεδο και με τη μέγιστη δυνατή ένταση καθώς πρέπει να εντείνουμε από τη δίκη μας πλευρά τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για να διευθετηθεί επιτέλους το ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και ζήτησε να σταματήσει η Τουρκία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
      Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει συμψηφισμό ανάμεσα στους 8 Τούρκους και τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε ή να συσχετίσουμε τα δυο ζητήματα» και πρόσθεσε πως «οι 8 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου η οποία έχει κριθεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, από την μεριά των ανεξάρτητων αρχών ασύλου και από εκεί και πέρα η υπόθεσή τους βρίσκεται στα ελληνικά δικαστήρια. Εδώ δεν έχουμε μια διαδικασία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επομένως από τη δίκη μας πλευρά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε συζήτηση περί ανταλλαγής μεταξύ των 8 και των 2» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οφείλει η Τουρκία να δώσει ένα τέλος σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί σε μόλις λίγες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
      Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε τις ηχηρές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, ζήτημα που θα τεθεί και σήμερα στο ΝΑΤΟ, και εκτίμησε πως η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία.
      Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αναμένεται να τεθούν μια σειρά ζητήματα όπως η παραβατικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο αλλά και η περιφερειακή ασφάλεια και η προσφυγική κρίση. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η συνάντηση των δυο ηγετών έρχεται σε μια στιγμή έντονης κλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος με αιχμή τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να ξαναβρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.
      Για την τελετή ορκωμοσίας και την ενόχληση που φέρετε να εξέφρασε η Άγκυρα από τη μη παρουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «η τελετή αφορά την τουρκική ηγεσία και μας απασχόλησε με αφορμή την παρουσία της κ. Μπακογιάννη, η οποία έγινε χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο μιας προσωπικής πρωτοβουλίας της, την οποία θεωρώ επιζήμια και προβληματική» τόνισε.
      Συμπλήρωσε πως η δεν υπήρξε ζήτημα ακύρωσης της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, παρά την απουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης από την τελετή ορκωμοσίας.
      Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τη στάση Καμμένου
      Με αφορμή τη θέση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημερινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως δεν θα συζητηθεί το θέμα της πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ.
      Μιλώντας για τη συμφωνία με αφορμή τη διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε «αυτή τη στιγμή έχουμε μια διαδικασία όπου αναμένουμε το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, αναμένουμε την τροποποίηση του Συντάγματος και από εκεί και πέρα στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής η συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την κυβερνητική συνοχή. Δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό θέμα που να δημιουργεί ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή».
      Εκτίμησε πως η συμφωνία (εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως τα βήματα από την ΠΓΔΜ) θα έρθει προς κύρωση στην παρούσα Βουλή και θα συγκεντρώσει μια ευρύτερη πλειοψηφία.
      Με αφορμή τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολίτες που προβληματίζονται και ακούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο στάθηκε σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας τα οποία, όπως είπε, «με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών λειτουργούν με ένα τρόπο που παραπέμπει σε μια λογική Ακροδεξιάς η οποία φλερτάρει ακόμα και με το φασισμό».
      Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως με τον πολιτικό της λόγο και την εθνικιστική της στροφή νομιμοποιεί τη βία και τις λεκτικές συνθηματικές εξάρσεις.
      Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λειτουργούν με άξονα το συμφέρον της χώρας «και σε αυτή τη φάση το συμφέρον της χώρας υπαγόρευε να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για καταλήξουμε σε μια συμφωνία» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως «είμαστε περήφανοι για την απόφαση που πήραμε».
      Καταλόγισε συνειδητή επιλογή στη ΝΔ να σταθεί με λογική σύγκρουσης απέναντι στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε πως είναι πρόφαση το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση ως προς την συμφωνία. Σημείωσε δε πως έχουν ακουστεί παρά πολλές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
      Για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά
      Τέλος για τις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Σκάι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αποτελεί κοινή απόφαση της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εκφράστηκε και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε για το ζήτημα των συντάξεων πως ήταν απαίτηση του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμούσε ότι δεν μπορούν να πιαστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονάσματατων, ωστόσο η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και τα πρωτογενή πλεονάσματα πιάνονται, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης