Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.7.18

Γ. Μπαλάφας: Θετικό για τη χώρα μας το ισοζύγιο επιστροφές στην Ελλάδα/οικογενειακές επανενώσεις

Γ. Μπαλάφας: Θετικό για τη χώρα μας το ισοζύγιο επιστροφές στην Ελλάδα/οικογενειακές επανενώσεις


Η εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-Ισπανίας-Γερμανίας, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία κι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τα κύρια θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
«Μέχρι στιγμής οι ροές την καλοκαιρινή περίοδο είναι μειωμένες και ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στα νησιά είναι μικρότερος από αυτόν που φεύγει. Όσον αφορά την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Ισπανίας-Γερμανίας, η ανάγκη για επιμέρους συμφωνίες προκύπτει από τη μη ύπαρξη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ώστε να ρυθμίζονται κάποια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε: «Στη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να δεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Όμως ταυτόχρονα, η Γερμανία θα δεχθεί σταδιακά πρόσφυγες και μετανάστες από Ελλάδα και Ισπανία μέσω της επανένωσης οικογενειών. Δυστυχώς οι αντίπαλοι μας δεν παρουσιάζουν και τις δύο πλευρές της συμφωνίας. Είναι βέβαιο ότι το ισοζύγιο «επιστροφές στην Ελλάδα/οικογενειακές επανενώσεις από Ελλάδα προς Γερμανία» θα είναι θετικό για τη χώρα μας».
Ακόμη ο υφυπουργός τόνισε: "Όσον αφορά τα ΚΥΤ της Λέσβου και της Σάμου, όπου επικρατούν δύσκολες συνθήκες λόγω του υπερπληθυσμού, υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού για τη μείωση των διαμενόντων από 17.000 σε 10.000. Ο πληθυσμός θα μετακινηθεί προς την ενδοχώρα σε ανοικτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Όσον αφορά την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου ο κ. Μπαλάφας επισήμανε: «Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία ορίζει που κάνει κάποιος αίτημα για χορήγηση Ασύλου, πόσος χρόνος χρειάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ή ορίζει τις μετεγκαταστάσεις και τις επανενώσεις, έχει ξεπεραστεί. Η θέση των χωρών πρώτης υποδοχής και η θέση η δική μας είναι στην κατεύθυνση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες. Όσοι δεν θέλουμε να διαλυθεί η Ευρώπη πρέπει να επιμείνουμε».
Σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα- Ρωσία ο υφυπουργός σημείωσε: «Νομίζω ότι εάν κρίνει κανείς από τον τρόπο αντίδρασης του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αν μου επιτρέπεται μια προσωπική κρίση, η αντίδραση είναι τέτοια ώστε επιβεβαιώνεται ότι ο τρόπος που δράσαμε ήταν ορθός, δεν ήταν δηλαδή μια αυθαίρετη ενέργεια από μέρους μας. Κράτησαν και αυτοί από την πλευρά τους το θέμα σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ρωσία, όπως τις έχουμε παραδοσιακά. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η χώρα μας σε ζητήματα ενεργειών κρατάει πάντα μια στάση ιδιαίτερα φιλική σε σχέση με την Ρωσία».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία και η θέληση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα τέτοιο ζήτημα αξιοποιώντας τους συσχετισμούς και τη συγκυρία της αλλαγής της κυβέρνησης στη γειτονική μας χώρας υπό τον Ζάεφ, είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός. Ένα από τα επιχειρήματα μας είναι το ότι περιορίζονται οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία να «περικυκλώσει» την χώρα μας και από τα βόρεια σύνορά μας, μέσω της προώθησης πολιτιστικών, μορφωτικών και θρησκευτικών σχέσεων με την FYROM. Βελτιώνοντας τη σχέση μας με τους βόρειους γείτονες μας δεν αφήνουμε την Τουρκία να «αλωνίζει» στα βόρεια σύνορα μας και αυτό και μόνο πρέπει να μας προβληματίζει ώστε να βλέπουμε θετικά τη συμφωνία αυτή». Ακόμη, συμπλήρωσε: «Αυτά που λέγονται από την αντιπολίτευση ότι αναγνωρίζουμε «μακεδονικό έθνος» δεν έχει καμία βάση. Αυτό που θα αναγράφεται ως υπηκοότητα και που τώρα αναφέρεται ως Μακεδονική θα συμπληρωθεί και θα αναγράφονται πλέον οι πολίτες της, ως πολίτες της «Βόρειας Μακεδονίας». Όσον αφορά την γλώσσα αυτή έχει κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες από τον ΟΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας μας, μια εποχή που δεν είμαστε κυβέρνηση εμείς. Η ΝΔ δεν αναφέρεται πλέον στη σύνθετη ονομασία, διότι αυτήν την είχε υποστηρίξει η παράταξη της στο παρελθόν».
Καταλήγοντας ο υφυπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι τα επιχειρήματα αυτών που αντιδρούν είναι σαθρά, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τα οικονομικά και εθνικά οφέλη που θα έχουμε από τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης