Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.7.18

Πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκτός των υπόλοιπων θεμάτων που θα συζητήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και τις συναντήσεις του ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «που θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον ΣΕΒ που «υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης», για να σημειώσει ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κ. Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κ. Μητσοτάκη».
Αναφορικά με τη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο και στην οποία η Ελλάδα προσκλήθηκε φέτος για πρώτη φορά και πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος, σχολίασε πως αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στα Βαλκάνια και αναδεικνύεται ως πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας λύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, «θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας».

Συγκεκριμένα, είπε:
- Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής αλλά και με δυνατότητα έκπτωσης προστίμου μόνο εφόσον προσληφθεί άμεσα ο εργαζόμενος σε θέση πλήρους απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση του προστίμου είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας της επιχείρησης.
- Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση που διευρύνει την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι για υπεργολάβους μπορούν πλέον να στραφούν και κατά της αναθέτουσας αρχής ή του εργολάβου για την καταβολή οφειλομένων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων απαιτήσεων τους.
- Το νομοσχέδιο αυτό που εμπεριέχει και ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση και μαθητεία αλλά και για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων αλλά και ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων έρχεται σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

Απ΄ το 20% το ΄15, η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί στο 12% σήμερα
Αναφερθείς σε αυτές παρεμβάσεις, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου του 2017 με το οποίο τέθηκαν αυστηροί κανόνες για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και στα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχει φέρει η ανασυγκρότηση των συναφών ελεγκτικών μηχανισμών. «Η αδήλωτη εργασία από το θεόρατο 20% που βρισκόταν στις αρχές του 2015 έχει μειωθεί στο 12% σήμερα, ενώ μέσα στην τριετία έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Μόνο για τον Ιούνιο στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο 33..620 θέσεων εργασίας που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το μήνα Ιούνιο από το 2001», επισήμανε.

Πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010- 2014».

Κριτική σε Μητσοτάκη και ΣΕΒ
Σχολίασε ότι «σε αυτή την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κ. Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο, αλλά και το ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου το 2020». Και προσέθεσε ότι «τα πολιτικά κίνητρα του ΣΕΒ αναδείχθηκαν έτι περαιτέρω μετά την προ ολίγου δήλωση του κ. Φέσσα που για άλλη μια φορά θέλησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τον ΣΕΒ ότι «υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης», για να σημειώσει ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κ. Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κ. Μητσοτάκη».

Πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού στο ΝΑΤΟ το ζήτημα των 2 στρατιωτικών
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως σε ό,τι αφορά τώρα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός -που θα μεταβεί εκεί συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και του ΥπΕΘΑ κ. Καμμένου- «εκτός των υπολοίπων θεμάτων που θα συζητήσει έχει ως πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες». Προανήγγειλε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

"Το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η κίνηση της κ. Μπακογιάννη"
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι με δεδομένη την εκκρεμή αυτή διαφορά με την γείτονα «είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών».
«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε, «οφείλω να πω ότι αυτές οι προσωπικές πρωτοβουλίες έχουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων και καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, η οποία δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τις προσωπικές ιδιοτέλειες και την οίηση του καθενός». «Θα περιμέναμε λοιπόν από τη ΝΔ, που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες, να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία», σχολίασε.


Η Διαδικασία του Βερολίνου
Ως προς τη συνεδρίαση της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπου συμμετέχει σήμερα στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στην πρωτοβουλία αυτή εκτός από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων συμμετέχουν κράτη- μέλη της ΕΕ με ισχυρή παρουσία και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία.
Η Διαδικασία του Βερολίνου εκκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμναίδας καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόδειξη της ισχυροποίησης της Ελλάδας στα Βαλκάνια
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε φέτος για πρώτη φορά και πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου «από την οποία ήταν μέχρι σήμερα αποκλεισμένη εξαιτίας της κοντόφθαλμης και αποτυχημένης πολιτικής Σαμαρά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής». Σημείωσε ότι «αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στα Βαλκάνια και να αναδεικνύεται ως πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας λύσεων στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία τριάμισι χρόνια και ανοίγει άλλον έναν δρόμο ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για την προώθηση της στρατηγικής της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια».
«Εκεί είναι λοιπόν που κρίνεται η επιτυχία των πρωτοβουλιών της κ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης