Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.9.18

Ν. Κοτζιάς: Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία

Ν. Κοτζιάς: Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία


Ως μία συνάντηση πολύ παραγωγική εφ΄ όλης της ύλης, που σηματοδοτεί κοινή πλεύση σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκά και περιφερειακά μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ως αποτέλεσμα της σχεδόν πλήρους σύγκλισης απόψεων, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας».
Περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ώστε να στηρίξει, όπως επιθυμεί. η Γαλλία την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μία στιγμή ορόσημο για την χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Λε Ντριάν και κοινοί στόχοι σε μία προοπτική κοινών δράσεων, ήταν οι δύο βασικοί άξονες των συνομιλιών της συνάντησης των δύο ανδρών.
Ειδικότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Λε Ντριάν, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και για τη συζήτηση που είχαν για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Υπενθύμισε το παλιό σύνθημα "Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία" και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».
Παράλληλα ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Λε Ντριάν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Ερωτηθείς εάν ζήτησε συγκεκριμένα περισσότερα δείγματα αλληλεγγύης από την Γαλλία και ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό απάντησε ότι «από τη Γαλλία παίρνουμε χωρίς να ζητάμε αλληλεγγύη. Μας τη δίνει απλόχερα η ίδια. Αυτό που ζητάμε από τη Γαλλία πάντα είναι η συνεργασία». Και πρόσθεσε: «Έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε καταλήξει σε σειρά πρωτοβουλιών και για το μεταναστευτικό και θα συνεχίσουμε, είπαμε, τη συζήτησή μας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι σε λίγες μέρες».
Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την «ποιότητα των συνομιλιών» που είχε μαζί του τονίζοντας ότι η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Και όπως είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα θέλαμε και σήμερα σε αυτή την νέα φάση να σας διαβεβαιώσουμε για την υποστήριξή μας για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».
Παράλληλα τόνισε τη σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών που διαπιστώθηκε σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. «Διαπιστώσαμε ότι η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, θεωρεί ότι η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Υπάρχει το θέμα των νέων υδρογονανθράκων της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω πεδίο συνεργασίας. Και βεβαίως, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν για το θέμα αυτό. Και προτείνουμε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες κοινής δράσης».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις για θέματα ευρωπαϊκά.
Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, για το οποίο, όπως είπε, έγινε εκτενής συζήτηση, τόνισε τη μεγάλη σημασία του και επισήμανε ότι η Γαλλία συμμερίζεται «τη βούληση να υπάρξει μία ευρωπαϊκή, ισχυρή και αποτελεσματική και αλληλέγυα μεταναστευτική πολιτική» ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα μεταναστευτικά κύματα με τρόπο πιο αποτελεσματικό από ό,τι στο παρελθόν». Επ΄ αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση «και η πολιτική και η οικονομική υποστήριξη».
«Σε πολλά θέματα στην ευρεία πλειοψηφία των ευρωπαϊκών θεμάτων έχουμε πλήρη σύγκλιση απόψεων, όπως για την πολιτική ασφάλειας, για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και για τα διεθνή θέματα, για τη Λιβύη, για τη Συρία, για το Ιράν, για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Για όλα αυτά τα θέματα η θέση μας είναι σχεδόν κοινές» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Ο κ. Λε Ντριάν ερωτηθείς σχετικά με σημερινή δήλωση του αρχηγού του Στρατιωτικού Επιτελείου της Γαλλίας ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, η χώρα του θα παρέμβει στρατιωτικά είπε ότι «η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Το συζητήσαμε το θέμα αυτό, διότι υπάρχουν περισσότερο από 3 εκατομμύρια πληθυσμός, 700.000 πρόσφυγες, πολλές χιλιάδες μαχητές τρομοκρατικών ομάδων» εκφράζοντας την άποψη ότι «πρόκειται για μία βόμβα η οποία κάποια στιγμή θα εκραγεί, από ανθρωπιστικής και στρατιωτικής πλευράς. Κυρίως ένα εκρηκτικό πρόβλημα πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης».
Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να διευθετηθεί η κατάσταση αυτή» εξηγώντας ότι «αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρξει πολιτική ρύθμιση και διευθέτηση της όλης κατάστασης», ώστε «σιγά-σιγά να διαφανεί ο χάρτης πορείας που θα οδηγήσει στα θέματα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τι ακριβώς θα γίνει με τους πρόσφυγες, ποια θα είναι η θέση τους στη νέα αυτή κατάσταση. Και βεβαίως η όλη ανασυγκρότηση του κράτους».
Επίσης επανέλαβε ότι η απάντηση της Γαλλίας στο θέμα της χρήσης χημικών όπλων είναι πάντα η ίδια, σημειώνοντας ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί καμία παραβίαση της συμφωνίας».
Ερωτηθείς, επίσης, αν παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον και η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι «είναι απαραίτητο στην ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων». Όλα αυτά, βεβαίως, όπως υπογράμμισε «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους. Με το Νίκο, λοιπόν, αναφέραμε αυτή τη στρατηγική και συμφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργήσουμε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης