Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.10.18

Η δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις

Η δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις


Η δημοκρατία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις, που φαίνεται να δυσκολεύουν την λειτουργική αποτελεσματικότητα του πολιτεύματος και να υπονομεύουν την ελκυστικότητα των δημοκρατικών ιδεωδών, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.
Από το βήμα του συνεδρίου, με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», που συνδιοργανώνουν τα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «οι κίνδυνοι αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν κατανοηθούν ως κρίσιμες προκλήσεις που μόνο η κριτική και συνεχής αποτίμησή τους μπορεί να οδηγήσει και να δώσει νέα πνοή προοπτικής για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων υπάρχουν εξελίξεις, που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την άνθηση αντιδημοκρατικών τάσεων και αντιλήψεων, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ακροδεξία, στην ΕΕ και διεθνώς.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει τους πολλαπλούς και πολυεπίπεδους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες, αλλά ταυτόχρονα να δει και τις αντίστοιχες προκλήσεις για εναλλακτικές επιλογές υπέρβασης αυτών των κινδύνων», σημείωσε. Επίσης, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι κίνδυνοι προκύπτουν από τον περιορισμένο και περιοριστικό ορισμό της έννοιας δημοκρατίας, μόνο ως απλής διαδικασίας ανάδειξης Κυβερνήσεων, κάτι που συχνά οδηγεί σε ταύτιση νομιμότητας και νομιμοποίησης.
Κίνδυνοι, σημείωσε, προέρχονται και από την επικράτηση μιας «ακραίας αγοραίας λογικής, ενός είδους φονταμενταλισμού των αγορών» που οδηγεί σε ολοκληρωτικές λογικές του τύπου "δεν υπάρχει εναλλακτική"». Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έδωσε έμφαση και στους κινδύνους, «που προκύπτουν από την υποβάθμιση της πολιτικής σε απλή τεχνοκρατική διαχείριση, καθώς και σε μετασχηματισμούς που περιορίζουν τη δημοκρατική λογοδοσία».
Τέλος, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν τέσσερις τόμοι του φακέλου της Κύπρου, με αυθεντικά ντοκουμέντα που συγκεντρώθηκαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων την περίοδο 1986-1988.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης