Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.10.18

Σ. Φάμελλος: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε παραγωγή, αξιοποιώντας το άριστο ανθρώπινο δυναμικό»

Σ. Φάμελλος: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε παραγωγή, αξιοποιώντας το άριστο ανθρώπινο δυναμικό»


Στα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν τοποθετηθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας το μεσημέρι στο 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στην παγκόσμια συζήτηση για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τη Συμφωνία των Παρισίων, η Ελλάδα έχει πάρει θέση. Αυτοί οι στόχοι, μαζί με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν τη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει.
«Η εθνική στρατηγική ανάπτυξης δεν είναι μόνο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και ένα νέο πολιτικό μοντέλο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να προχωρήσουμε στην πραγματική παραγωγή, αξιοποιώντας ένα άριστο ανθρώπινο δυναμικό, μία νέα τεχνολογία και καινοτομία, η οποία βαθμιαία αναπτύσσεται και εδώ στην Ελλάδα».
Έκανε λόγο για τις ευκαιρίες που -όπως είπε- προσφέρει η κυκλική οικονομία. «Σε μία αναπτυξιακή πορεία της κυκλικής οικονομίας, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και το 11% έως το 2030 και κατά 27% έως το 2050, σε σύγκριση με το 4% και 15% στο σημερινό αναπτυξιακό σενάριο» επισήμανε.
Αναφερόμενος στα ως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος μνημόνευσε την έμφαση στην ανακύκλωση σε επίπεδο δήμων, τη νομοθεσία για τη συρρίκνωση στη χρήση πλαστικής σακούλας, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωσή της (κατά 75% μόνον στα σούπερ μάρκετ) αλλά και το Εθνικό Μητρώο Ψηφιακών Αποβλήτων, στο οποίο το τελευταίο έτος παρατηρήθηκαν 25% περισσότερες εγγραφές, και το ηλεκτρονικό σύστημα περιβαλλοντικών αδειών που επιτρέπει τόσο στη διοίκηση, όσο και στα ενδιαφερόμενα μέρη να εντοπίσουν τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Για τα επόμενα βήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερων οικονομικών εργαλείων, προκειμένου να επιτευχθεί ανάκαμψη των επενδύσεων. Μίλησε για κριτήρια αποτύπωσης άνθρακα, κριτήρια κλιματικών κινδύνων και κριτήρια βιωσιμότητας. Έκανε λόγο για σχέδια υπό συζήτηση που αφορούν ένα σαφές και λεπτομερές σύστημα ταξινόμησης για βιώσιμες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και μία νέα κατηγορία συγκριτικής αξιολόγησης, που θα παρέχει καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των επενδύσεων.
«Η Ελλάδα δεν βγαίνει απλά από τα μνημόνια. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δουλέψει και να δημιουργήσει» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ, Κώστας Σκρέκας
Στις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, εστίασε, στη δική του ομιλία, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να είναι βιώσιμο το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια από όλες τις χώρες του κόσμου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης