Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.11.18

Γ. Σταθάκης: Έργο που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά φυσικού αερίου η τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Γ. Σταθάκης: Έργο που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά φυσικού αερίου η τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα


Για έργο που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά φυσικού αερίου έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την τελετή εγκαινίων της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.
Αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου ότι ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε:
-Την διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και την επέκτασή τους σε 18 πόλεις της περιφέρειας.
-Την ενίσχυση των διασυνδέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων με έργα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό που προκηρύσσεται άμεσα και την πρόθεση της διασύνδεσης με τη FYROM
-Τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου, πού θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της ενέργειας και αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού. Στόχος για τον οποίο ο ΔΕΣΦΑ όπως επεσήμανε ο υπουργός, παίζει στρατηγικό ρόλο.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη ότι η ολοκλήρωση των έργων συμπίπτει με μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία του ΔΕΣΦΑ με την είσοδο τριών από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου στο μετοχικό του κεφάλαιο. Κάτι που όπως σημείωσε αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και δημιουργεί νέα δεδομένα για την εταιρεία.
Ο υπουργός μετέφερε εξάλλου τον χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τα εγκαίνια του έργου.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη του έργου που περιλαμβάνουν νέες θέσεις εργασίας, αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, μείωση των ρύπων και του κόστους του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, διαφοροποίηση των πηγών και οδών ενεργειακού εφοδιασμού. «Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ολοκλήρωση του έργου καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στην διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στο εγχώριο σύστημα όσο και στη διάχυση του στη Βαλκανική», τόνισε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, υπενθυμίζοντας ότι μόνο για την δεξαμενή της Ρεβυθούσας και την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβάλει χρηματοδοτικά με περισσότερα από 210 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του έργου τονίζοντας ότι ο Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα είναι ένας από τους 13 της Ευρώπης και ο μοναδικός στα Βαλκάνια. Με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής ΥΦΑ η δυναμικότητα του σταθμού αυξάνεται από 130.000 σε 225.000 κυβικά μέτρα και η δυνατότητα αεριοποίησης από 1.000 σε 1.400 κυβικά μέτρα την ώρα. Παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποδοχής μεγαλύτερων πλοίων (έως 260.000 κ.μ. έναντι 180.000 ως τώρα) .
«Καθίσταται δυνατή η ενεργοποίηση του εξαγωγικού ρόλου της χώρας καθώς από τα 7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που θα είναι η δυναμικότητα του σταθμού, τα 2 προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα 5 δισ. για τα Βαλκάνια, μέγεθος αντιστοιχεί στο 30% περίπου των αναγκών της περιοχής» τόνισε ο κ. Νίκας.
Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο καθώς και προβλήτας εφοδιασμού μικρών πλοίων, που θα επιτρέψουν τον εφοδιασμό απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο, καθώς και τη χρήση του ΥΦΑ ως καυσίμου πλοίων και βαρέων οχημάτων.
Αναφερόμενος εξάλλου στην είσοδο των εταιρειών Snam, FLUXYS και Enagas στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ ο κύριος Νίκας τόνισε ότι θα δημιουργήσει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες για την εταιρεία.
Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας κόστισε 143 εκατ. ευρώ τα οποία καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ με επιχορήγηση 35%, δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης