Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.12.18

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84


Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84


Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης συνέντευξη στο Ρ/Σ Αθήνα 9.84 και τους δημοσιογράφους Νεκτάριο Νώτη και Τζίνα Μοσχολιού.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλημέρα στην κυρία Κατερίνα Παπακώστα, είναι Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής. Τι κάνετε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας, καλά, εσείς;

Δημοσιογράφος: Καλά είμαστε και εμείς. Κυρία Παπακώστα, έχετε εικόνα από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εάν καταλήγουν στο συμπέρασμα προβοκάτσιας ή όχι;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, αυτή τη στιγμή γίνετε μία έρευνα για ένα πολύ σοβαρό χτύπημα το οποίο συνέβη. Τόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όσο και οι υποστηρικτικές Υπηρεσίες κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή την έρευνα στην οποίαν αναφέρεστε. Είναι πολύ πρόωρο κανείς να πει οτιδήποτε, αυτό που έχει σημασία είναι να μην μας ξανασυμβεί και να πούμε εδώ ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο εξτρεμισμός, οι ακραίες φωνές παντού γύρω σε όλη την Ευρώπη δυστυχώς εντείνονται και με έναν ακραίο τρόπο εκφράζονται οι απόψεις τους. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μη μας αφήσει, να το πω έτσι, αδιάφορους και να μην αποφασίσουμε εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε το σύνηθες, δηλαδή να επιρρίψουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε το πρωτότυπο πια για την ιδιοσυγκρασία μας, εννοώ ο πολιτικός κόσμος, να συνεννοηθούμε, να χαμηλώσουμε τους τόνους γιατί η ακραία πόλωση προφανώς εκτρέφει και προφανώς δίνει, [αν και] κατά τη γνώμη μου δε δίνει, ένα άλλοθι όμως θα το πω έτσι, σε εκείνους οι οποίοι επισημαίνουν ρωγμές με αφορμή την ακραία πόλωση να λειτουργούν με έναν τρόπο που είναι μακριά από τη δημοκρατία.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα όμως η πόλωση κατά την κρίση σας προέρχεται μόνο από την αντιπολίτευση; Διότι χθες στη Βουλή ακούσαμε και έναν Υπουργό της Κυβέρνησης στην οποία ανήκετε και εσείς να επικαλείται την ιδιότητα του θύματος προκειμένου να ψέξει τα θύματα ότι το κάνουν και μεγάλο θέμα. Αναφέρομαι στον Υπουργό Επικρατείας, τον Φλαμπουράρη. Η πόλωση αυτή τη στιγμή αφορά όλο το πολιτικό σύστημα; Μέρος του πολιτικού συστήματος; Διότι η δική μας εντύπωση είναι ότι είναι διάχυτη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, τα τανγκό θέλει δύο. Η πόλωση αφορά όλους. Όμως σημασία έχει τι σχεδιασμό κάνεις. Αν ο σχεδιασμός σου, εννοώ, το πολιτικό σύστημα, αν κάποιοι επενδύουν στην πόλωση για να κρύψουν ενδεχομένως, κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η αιτία, την έλλειψη πρότασης, πολιτικής πρότασης, δηλαδή δεν υπάρχει περιεχόμενο από εκείνους και επενδύουν απλώς στην πόλωση, αυτό είναι κακό, ασφαλώς. Εκεί, αυτός ο σχεδιασμός συμπαρασύρει όλους, διότι όταν εσύ ανεβάζεις τους τόνους, υποχρεώνεται, θεωρητικά υποχρεώνεται και η άλλη πλευρά, οι άλλες πλευρές να σε παρακολουθήσουν και αυτό είναι παθογένεια. Άρα λοιπόν αυτή τη παθογένεια πρέπει να την ανατάξουμε. Το περιστατικό που αναφέρατε , με συγχωρείτε πάρα πολύ, της περίπτωσης του Υπουργού Επικρατείας του κ. Φλαμπουράρη δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Ο κύριος Φλαμπουράρης έχει υπάρξει θύμα επιθέσεων πολλές φορές. Αυτό είναι μια πραγματικότητα αδήριτη. Αυτό πρέπει να το σέβεται ο καθείς, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να υψώνει τόνους και θα συμφωνήσω εδώ και με τον κύριο Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε αυτό που είπα και εγώ από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε δηλαδή αυτό το οποίο είπα εγώ από την πρώτη στιγμή όταν πήγα στον ΣΚΑΙ, ο οποίος υπέστη το χτύπημα. Είπα ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, οι πολιτικοί, ο πολιτικός κόσμος ότι δεν θα πρέπει με τον τρόπο μας, με τα λόγια μας, με την πρακτική μας και με τις συμπεριφορές μας να επενδύουμε στη στοχοποίηση είτε πολιτικών μας αντιπάλων, είτε σε προσωπικό επίπεδο να λειτουργούμε στην πολιτική μας ρητορική. Γιατί; Γιατί αυτόματα αυτό δημιουργεί μια ενέργεια η οποία λειτουργεί σε βάρος είτε του προσώπου στο οποίο απευθύνεται κανείς, είτε του συστήματος το οποίο υποτίθεται ότι κάποιος θέλει να αλλάξει και δημιουργεί γενικώς το έναυσμα να γίνει υποκείμενο ή αντικείμενο επίθεσης. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να κατεδαφίσουν το κράτος.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα, αν μου επιτρέπετε όμως με αυτά που λέτε είναι πράγματα τα οποία όταν λέγονται από μέρος της Αντιπολίτευσης, πράγματι λέγονται και από το Σταύρο Θεοδωράκη και από άλλο μέρος της Αντιπολίτευσης, από άλλους ανθρώπους, προκαλούν συνήθως την αντίδραση των ανθρώπων που πρόσκεινται αν θέλετε στην Κυβέρνηση στην οποία μετέχετε. Θέλω να πω ότι τα πράγματα που λέτε αυτά είναι προσωπική σας θέση. Αυτό ήθελα να ξεκαθαρίσω, σωστά; Καταλαβαίνω καλά;


Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι λέω άλλο πράγμα. Λέω το εξής. Ότι θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις διαφορές μας τις πολιτικές, οι οποίες στη δημοκρατία είναι θεμιτές και πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί και ο πολίτης να επιλέγει ακριβώς τη θέση, τη πολιτική πρόταση που τον εκφράζει, που τον αντιπροσωπεύει. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Είναι όμως τελείως διαφορετικό πράγμα να επενδύεις σε μια ακραία ρητορική, παράδειγμα, η οποία δημιουργεί πόλωση, η οποία απευθύνεται και κατευθύνεται εναντίον όλων και κατά πάντων και αυτό δεν είναι θεμιτό και είπαμε λοιπόν και είπα και προσωπικά, πιστεύω απολύτως, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει διότι δημιουργεί υπέδαφος.

Δημοσιογράφος : Βεβαίως σε αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σας αλλά ο μέσος ακροατής που μας ακούει θα θυμηθεί ότι στην πόλωση αυτή πόνταρε και με την πόλωση αυτή και σε ένα τέτοιο κλίμα μας προέκυψε η Κυβέρνηση που έχουμε τώρα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει και θα το θυμηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται προφανώς ο καθένας να χτυπάει οποιονδήποτε. Δεν το συζητάμε αυτό και αυτό σας είπα και πριν, ο κύριος Φλαμπουράρης, δεν το συζητάμε, την ιδιότητα του την εκμεταλλεύτηκε και την καταδικάσαμε όλοι. Ο ίδιος όμως είπε μετά.. συζητάμε ότι ο κύριος Φλαμπουράρης ας πούμε με την ιδιότητα του θύματος είπε χθες ότι και εμένα με χτυπήσανε και δεν το έκανα θέμα. Εσείς γιατί το κάνετε; Αυτό δεν είναι συμπαράσταση. Δεν το επικαλέστηκε για να εκφράσει τη συμπαράσταση του.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φαντάζομαι, θέλετε τη γνώμη μου για το φαινόμενο. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση, το είπατε δύο φορές και καλά κάνετε που το είπατε εσείς, μου δίνετε την ευκαιρία να σας απαντήσω μια φορά εγώ, ότι η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ανήκουμε όλοι, όπως ξέρετε είναι συγκυβέρνηση, δεν ανήκουμε όλοι στην ίδια πλευρά ιδεολογικά, ούτε προερχόμαστε από την ίδια αφετηρία. Απλώς ενώνουμε δυνάμεις, όπως έγινε και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία τότε, απλώς ενώνουμε δυνάμεις για τη χώρα, αυτό να το υπενθυμίσω. Άρα λοιπόν, ο καθένας έχει το διακριτό του ρόλο, την ιδεολογική του αφετηρία και την πολιτική του πρόταση. Πολύ σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως ότι υπάρχει ένα νέο κόμμα, το Ν.Ε.Ο. του οποίου είμαι Πρόεδρος, θέλω λοιπόν να σας πω..

Δημοσιογράφος : Ως Πρόεδρος αυτού του κόμματος η στάση σας για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι ποια κυρία Παπακώστα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τώρα συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα, θα σας πω για το θέμα.

Δημοσιογράφος : Ναι, περνάω σε ένα άλλο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ένα λεπτό μόνο αν μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την προηγούμενη σκέψη μου.

Δημοσιογράφος : Παρακαλώ.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, ακούστε. Καμία αντιπαράθεση, αυτό που είπατε προηγουμένως κυρία Μοσχολιού, δηλαδή τι πράγμα; Ότι στο παρελθόν υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση. Δεν είναι πολύ μεγάλη ένταση οι φωνές των ανθρώπων που συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται εκείνες που ρίχνουν τις κυβερνήσεις, αλλά οι κυβερνήσεις πέφτουν από μέσα. Πέφτουν όταν δεν επιχειρούν σωστά, όταν δεν πολιτεύονται σωστά και όταν κάπου στραβά αρμενίζουν. Άρα λοιπόν όσο και να ανεβάσεις τους τόνους ο πολιτικός αντίπαλος, δεν σε ρίχνει αυτό, σε ρίχνει το δικό σου έλλειμμα πολιτικής ή οι δικές σου πράξεις ή συμπεριφορές. Για να το κλείσουμε αυτό. Εδώ στην τρομοκρατία συζητάμε για άλλο πράγμα. Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ενώσει δυνάμεις. Το πώς το διατυπώνει ο καθένας, αναφερθήκατε στην περίπτωση του Υπουργού Επικρατείας προηγουμένως, είναι δικό του θέμα, δεν είναι δικό μου.

Δημοσιογράφος : Είναι μέλος της Κυβέρνησης….

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δικό μου θέμα είναι πρώτον να ερευνήσουμε, δεύτερον να βρούμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν να πλήξουν τη Δημοκρατία και τρίτο να μπορέσει ο πολιτικός κόσμος να ωριμάσει πολιτικά, να συνεννοηθεί και να ομονοήσει για να μη δίνει τροφή σε αυτούς που δημιουργούν, όπως σας είπα προηγουμένως, πάνω στο υπέδαφος που δημιουργείται από το φανατισμό και την πόλωση και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι άρα ότι με εύσχημο τρόπο καλείτε όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ασφαλώς. Και θέλω να πω ότι δεν θα έπρεπε, διότι εγώ μίλησα μιας και αναφερθήκαμε στο ΣΚΑΪ, στον οποίο συμπαριστάμεθα όλοι, δεν νομίζω ότι η κατεύθυνση της δήλωσης του κυρίου Αλαφούζου, διότι εγώ μίλησα με τον κύριο Αλαφούζο για να δω τι χρειάζονται, αν υπάρχει ανάγκη κάποιων πραγμάτων κ.τ.λ. Δεν νομίζω ότι η κατεύθυνση στη λογική ότι υπάρχει ηθικός πολιτικός αυτουργός, αυτή τη στιγμή είναι ορθή. Εκτιμώ ότι ήταν μέσα στα πλαίσια της συναισθηματικής πίεσης την οποία κατανοώ απολύτως, την οποία δέχτηκε μετά το χτύπημα του σταθμού και μένω σε αυτό. Γιατί αναφερθήκατε προηγουμένως σε κάτι το οποίο διατυπώθηκε.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα, ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο) θα υπερψηφίσετε την συμφωνία των Πρεσπών;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ όπως διαπιστώσατε, τόσο διάστημα που γίνεται αυτή η υπόθεση αντικείμενο, όχι ορθής αντιμετώπισης, πολιτικά ορθής αντιμετώπισης, κατά τη γνώμη μου, από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος και ως πολιτικός, 18 χρόνια βρίσκομαι στην κεντρική πολιτική σκηνή και με τη λογική ότι στα εθνικά θέματα δεν χωράει η κομματική, ας το πούμε έτσι και η ιδεολογική σκέψη, αλλά χωράει μόνο το αν συμφέρει την πατρίδα ή όχι, απέφυγα να γίνω μέρος του προβλήματος.
Θεωρώ ότι εμείς θα γίνουμε μέρος της λύσης και αυτό θα συμβεί παρακολουθώντας και παρατηρώντας με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Παρατηρώντας και παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη προσοχή το έκανα πρώτη και μόνη, επιτρέψτε να το πω, το διάβημα μέσα από το βήμα της Βουλής προς την Αλβανία, η οποία κλιμακώνει με πράξεις και συμπεριφορές την επιθετικότητα απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα την οποία έχει αναγνωρίσει και την οποία οφείλει να σέβεται. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να λειτουργήσουμε με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών με ενιαία ολιστική αντιμετώπιση του θέματος, η οποία θα περιλαμβάνει, τι θέλουμε να γίνει στα Βαλκάνια, τι θέση πρέπει να έχει η Ελλάδα, αν θα είναι περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη ή όχι και τρίτον αν θέλουμε ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή και πως τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσα από αυτή την ολιστική προσέγγιση.
Εάν αυτό το περιφρουρήσουμε νομίζω ότι όλοι θα καταλήγουμε στην εθνικά ωφέλιμη απόφαση. Άρα λοιπόν επιτρέψτε μου να ολοκληρωθεί ο κύκλος, όλος αυτός που σας περιγράφω, οι ενέργειες που κάνει η γειτονική χώρα. Χθες υπήρξε μία τροπολογία την οποία θα δούμε στη γειτονική χώρα, αναφέρομαι στη FYROM, η οποία αναφερόταν, ακριβώς, στο θέμα που μας απασχόλησε και δίχασε, τον πολιτικό κόσμο και την Ελλάδα, τον κόσμο στην χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο από τη δική μας μεριά ό,τι πούμε δεν αλλάζει.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιτρέψτε μου. Όχι, όχι, τι θα πει η συμφωνία δεν αλλάζει; Αφού…

Δημοσιογράφος: …. αφού το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι το τελικό κείμενο;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: ….είναι λάθος αυτό. Όχι δεν είναι.

Δημοσιογράφος: αυτό είναι καινούριο. Με συγχωρείτε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι καινούριο. Το είχα πει ήδη σε ανύποπτο χρόνο και θυμάμαι το είχα πει στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1, όταν είχα ερωτηθεί, πολύ πριν, στην αρχή, 2 μήνες πιο πριν. Είχα πει, ακούστε, δεν είναι τίποτα δεσμευτικό για την Ελλάδα, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τις οποίες έχει βάλει η Ελλάδα και οι Εταίροι. Εδώ δεν είναι μόνο η Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Το λέω γιατί στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας των Πρεσπών το κείμενο προσδιορίζεται ως τελικό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι ακούστε με να σας πω. Αν ήταν το τελικό, δεν θα υπήρχαν τροποποιήσεις, τροπολογίες, τις οποίες ήδη η εταιρική χώρα οργανώνει, φέρνει στους βουλευτές της για το Σύνταγμά τους, που είναι κατ’ επιταγήν και μετά από συμφωνία της Ελλάδος, των εταίρων της και της γειτονικής χώρας. Αυτό μη το ξεχνάμε. Το κάνουνε μεν, αλλά τους το έχουμε βάλει μέσα στον οδικό χάρτη τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σας πω, ότι εκεί είχα προτείνει, επίσης σε ανύποπτο χρόνο, ότι ακόμα και να ολοκληρωνόταν η συνταγματική τους αναθεώρηση, υπήρχε έλλειμμα στο ζήτημα της αποσαφήνισης της εθνότητας. Λιγότερο της γλώσσας, η πρόνοια της οποίας υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ότι δηλαδή δεν είναι Μακεδονική, αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας την αρχαία Μακεδονική, την ελληνική δηλαδή. Και το δεύτερο, που αποτέλεσε όπως σας είπα το αντικείμενο του διχασμού και σηκώθηκαν οι τόνοι στο θέμα αυτό ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.
Διότι θεωρώ η πρόταση που είχα κάνει, δηλαδή τι, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα περιβαλλόταν του τύπου συμφωνίας, ειδικότερα στο θέμα της εθνότητας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί αφορά στο nationality, στο ethnicity όπως λέμε, φαίνεται ότι εισακούστηκε διότι είδα χθες στο κοινοβούλιο τους να κατατίθεται από βουλευτή της κυβερνώσας παράταξης τροπολογία επί του θέματος αυτού.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της πόλωσης και του διχασμού ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο που δίχασε και τον κόσμο κάτω στην κοινωνία. Αυτό εφόσον επιλυθεί φαντάζεστε ότι είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Άρα τότε θα έχετε και εσείς άποψη, τελική.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τότε θα σας πω ότι αυτό κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση που είχα επισημάνει, δηλαδή ως Ν.Ε.Ο είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ερμηνευτική συμφωνία οπωσδήποτε ή αλλιώς αναφορά σε δύο σημεία και εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό τότε απεμπλέκεται και το πολιτικό σύστημα, ηρεμεί και η κοινωνία και εμείς αυτό που θέλουμε τι είναι;

Δημοσιογράφος: Είναι λοιπόν μία παρέμβαση του Ν.Ε.Ο η οποία εισακούστηκε και κινητοποιήθηκε με την τροπολογία.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν και εφόσον εισακουστεί, νομίζω ότι είναι μία θετική συμβολή ήδη ενός νέου κόμματος το οποίο μας απασχόλησε. Θέλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά και νομίζω ότι πρέπει να υπερβούμε και τις κομματικές γραμμές και τις προσωπικές μας απόψεις και την κοσμοθεωρία μας όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

Δημοσιογράφος: Το οποίο νέο κόμμα θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές κυρία Παπακώστα ή θα συνεργαστείτε;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εμείς σκεφτόμαστε αυτοτελώς, αυτόνομα, όπως το είπατε, να κατέβουμε στις εκλογές. Αλλά επειδή πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και οι κυβερνήσεις είναι πολύχρωμες, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει και εμείς να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο συνεργασιών, τις οποίες θα δούμε ποιες θα είναι, θα δούμε δηλαδή με ποιους ταιριάζουν τα χνώτα μας, να το πω πάρα πολύ απλά, όπως το λέει ο λαός.

Δημοσιογράφος: Με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΑΝΕΛ, δηλαδή; Δεν βλέπετε τώρα; Δεν είναι μία δοκιμαστική περίοδος;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, αναμφίβολα είναι μία δοκιμαστική περίοδος κατά πόσο συγκλίνουμε, μα κοιτάξτε εμείς με προγραμματική σύγκλιση μετέχουμε στην Κυβέρνηση, για δύο ζητήματα. Το πρώτο και το υπέρτερο για μας είναι η κοινωνική ατζέντα, η οποία μέσω του προϋπολογισμού υλοποιείται και μας ικανοποιεί∙ και το δεύτερο ήταν η ασφάλεια και τα εθνικά της θέματα. Δηλαδή σε αυτά τα ζητήματα εστιάσαμε την προσοχή μας να συνεννοηθούμε και να συμβάλλουμε. Αυτός είναι ο στόχος, στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι δικές μας ενέργειες. Η πρόθεσή μας είναι να κατέβουμε αυτοτελώς στις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ. Καλή σας μέρα. Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές.

Δημοσιογράφος: Επίσης.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης