Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.12.18

Σε «πολύ καλό κλίμα» η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - Δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων

Σε «πολύ καλό κλίμα» η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - Δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων


Στο «πολύ καλό κλίμα» της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη, στην ανάγκη ομοθυμίας, αλλά και στην ατζέντα της συζήτησης, με έμφαση τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις τους οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που συμμετείχαν.
Μαρία Τριανταφύλλου: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας
«Ήταν μια ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη ενημέρωση σχεδόν για όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, όμως υπήρχε επικέντρωση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, εξερχόμενη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε την ανάγκη η χώρα να βαδίσει τον δρόμο των στοχευμένων συμμαχιών. Αυτό υλοποιείται, όπως επισήμανε, τόσο με τις τριμερείς συμμαχίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με τις συμμαχίες που επικεντρώνονται στα βαλκανικά κράτη.
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρατήρησε πως διανύουμε δρόμους πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ότι είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας.
Στην ανάγκη της πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας την ασπίδα της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανδρέας Λοβέρδος: Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων»
«Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τουρκική ένταση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, επισήμανε πως ήταν τακτική και εξήγησε: «είχε ζητηθεί από εμένα προ μηνός και είχε οριστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν βασικό θέμα μας τα ελληνοτουρκικά και οι συγκεκριμένες προκλήσεις».
Σπύρος Δανέλλης: Ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα
«Η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Επιδεικνύουμε ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα όπως πάντα στο ΕΣΕΠ» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δαννέλης.
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, διαμήνυσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη ομόθυμη και ενιαία φωνή.
Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».
Με τη σειρά του, σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα.
Κ. Δουζίνας: Εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο
Εξαιρετική χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας. «Έγινε εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο και τον συγχαρήκαμε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, όπως και είχαμε μια αναγνώριση για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφυγε μετά από μια μεγάλη υπηρεσία στο υπουργείο» σημείωσε επίσης.
Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη, είπε πως τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό είχαν έναν κεντρικό ρόλο, αλλά το ΕΣΕΠ κάλυψε τα πάντα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αλβανία.
Γ. Κουτουλάκης: Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών
Το καλό κλίμα της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ επισήμανε επίσης από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κουτουλάκης.
Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβαν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ το πάγιο αίτημα του κόμματός τους για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης