Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.1.19

Συνέντευξη Τύπου ΥΜΕΠΟ – Αρχική τοποθέτηση Δημήτρη Βίτσα

Συνέντευξη Τύπου ΥΜΕΠΟ – Αρχική τοποθέτηση Δημήτρη Βίτσα


Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, αναφέρθηκε στην αρχική του τοποθέτηση στα ακόλουθα:

«Καλή χρονιά σε όλους. Οργανώσαμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου κατά κύριο λόγο για να κάνουμε ένα αρχικό απολογισμό του τι έγινε το 2018 και βεβαίως να πούμε ορισμένα πράγματα για το τι θα γίνει το 2019. Ή τουλάχιστον τι προσδοκούμε, τι στόχους έχουμε.
Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2018 εισήλθαν στην επικράτεια της χώρας 47.929 άνθρωποι. Και πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν 32.115 από τα νησιά και 15.814 από τον Έβρο.
Το αντίστοιχο σύνολο του 2017 ήταν 34.707. Είχαμε μια αύξηση των εισροών στα νησιά της τάξης του 10%. Η αύξηση του 10% κατά κύριο λόγο σημειώθηκε την περίοδο του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο, ενώ είχαμε μια αύξηση εισόδων στον Έβρο κατά 284%. Δηλαδή, ήταν περίπου 5.500 το 2017 και 15.814 το 2018.
Έφυγαν από τη χώρα με βάση τα στοιχεία 6.558. Από αυτούς, 322 με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που καταδεικνύει και το γεγονός ότι θα πρέπει να εντείνουμε και να κάνουμε ταχύτερες τις διαδικασίες όσον αφορά τις επιστροφές. 1.004 με βάση οικειοθελείς αποχωρήσεις. Δηλαδή, επιστροφές στη χώρα τους οικειοθελώς. Διαχειριστής του προγράμματος είναι, όπως ξέρετε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά στην ουσία το πρόγραμμα το κάνουμε εμείς.
Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις οικογενειακές επανενώσεις, πήγαν 5.232 άνθρωποι μέχρι το Νοέμβριο 2018. Αυτό μας βγάζει και το συνολικό νούμερο που σας είπα, το 6.558. Από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, είτε γιατί πήραν άσυλο, αλλά κυρίως γιατί κρίθηκαν ευάλωτοι με βάση το πρωτόκολλο ευαλωτότητας, 29.090 άνθρωποι.
Και πιο συγκεκριμένα, από τη Λέσβο 14.887. Από τη Σάμο 5.611, από τη Χίο 5.031, από την Κω 1.724, από τη Λέρο 1.330 και από άλλα νησιά 507. Τα άλλα νησιά είναι βασικά η Ρόδος και κάποια από τα άλλα Δωδεκάνησα.
Αυτή τη στιγμή διαμένουν στην ενδοχώρα με βάση το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» σε διαμερίσματα, 22.686. Στα 26 κέντρα φιλοξενίας 18.369. Μιλάω πάντοτε για το τέλος του 2018, γιατί όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί, έστω και στις πρώτες 10 μέρες του 2019 έχουν γίνει κάποιες αλλαγές.
Με βάση το νέο πρόγραμμα προσωρινής στέγασης, που έχουμε φτιάξει μαζί με το ΔΟΜ, που ένα κομμάτι διαχειρίζεται το Υπουργείο και το άλλο το διαχειρίζεται ο ΔΟΜ, διαμένουν 6.793 άνθρωποι.
Στα νησιά αυτή τη στιγμή, γιατί μίλησα για την ενδοχώρα, συνολικά είναι 14.615 άτομα. Από αυτούς, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι 11.683. Οι άλλοι, οι υπόλοιποι μένουν σε σπίτια που έχει νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία.
Βεβαίως, ένας μεγάλος αριθμός διαβιεί στο Καρά Τεπέ, 1.150. Και ένας μικρότερος αριθμός στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου και της Λέσβου. Αλλά αυτοί είναι πολύ μικροί αριθμοί. Είναι 150 άτομα και στα δυο μαζί.
Άρα, αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή. Οφείλω να σας πω ότι στο τέλος του χρόνου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα έλεγε κανείς υπήρξε μια πολύ σημαντική βελτίωση από τον Ιούλιο – Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δηλαδή στο τέλος του Σεπτεμβρίου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν 18.107 και τώρα είναι 11.683. Λογικά, αύριο θα είναι 11.300 περίπου. Και ελπίζουμε μέσα στον Ιανουάριο να φτάσουμε κάτω από τις 11.000.
Θέλω να θυμίσω ότι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2018 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν 10.997, που ήταν ο μικρότερος πληθυσμός που είχαμε το 2018 στα ΚΥΤ. Ενώ το Σεπτέμβριο ήταν 18.107 και τέλος Δεκεμβρίου 11.683, όπως είπα. Βεβαίως η προσπάθειά μας για την επιπλέον αποφόρτιση των νησιών συνεχίζεται.
Έχουμε όμως και άλλα πράγματα να κάνουμε, ή κάναμε μαζί με τα άλλα υπουργεία το 2018. Αυτή τη στιγμή, 12.500 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο σε όλες τις τάξεις και στις ενταξιακές τάξεις. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τους νέους γιατρούς που θα πάνε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τουλάχιστον δύο σε κάθε κέντρο.
Τέλη Γενάρη αρχές Φλεβάρη θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γιατροί, όπως θα έχουν τοποθετηθεί και σε διάφορα κέντρα της ενδοχώρας.
Ως προς την εξέταση ασύλου, ήμασταν στις 124 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της προσφυγής μέχρι την έκδοση απόφασης, για τα νησιά μιλάμε πάντα, το έχουμε κατεβάσει στις 68 μέρες και ελπίζουμε ότι και με τις νέες Επιτροπές θα τα πάμε ακόμη καλύτερα στα νησιά.
Όπως καταλαβαίνετε στις προσπάθειές μας έχουμε δυο μεγάλες δυσκολίες. Το ένα είναι το φυσιολογικό, δηλαδή οι ροές και το άλλο είναι η γραφειοκρατία, δηλαδή το πόσο αργά κινείται η διαδικασία.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε τους εξής στόχους: δεν θα πω ως τότε, με την έννοια ότι πάντα υπάρχει η γραφειοκρατία, αλλά θέλω να πω ποια είναι τα βασικά. Κατ' αρχήν στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», να αυξήσουμε κατά 5.000 τη δυναμικότητά του. Συγχρόνως, στο πρόγραμμα ένταξης να δημιουργήσουμε ένα νέο οικιστικό πρόγραμμα, τυχαίνει να είναι πάλι 5.000, όπου θα πηγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν πάρει διεθνή αναγνώριση.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο, όπως το λέμε συνήθως, αλλά διαμένουν είτε στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», είτε σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σαν να μην το έχουν πάρει και περνάει ο χρόνος και έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα ενταξιακό, ώστε να παραμένουν για ένα εξάμηνο και μετά βέβαια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως έχουν και οι Έλληνες πολίτες. Όμως, όλα αυτά θα τα ακούσετε πολύ ανεπτυγμένα από τον Μιλτιάδη Κλάπα και από εμένα, την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει η παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη».
Θα ήθελα να θέσω ορισμένα πράγματα που κάναμε σε διεθνές επίπεδο. Επειδή γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση τι έχουμε εμείς σαν χώρα μεγαλύτερη ανάγκη. Η μεγαλύτερη ανάγκη μας δεν είναι τα λεφτά, πάντα χρειαζούμενα είναι. Η μεγαλύτερη ανάγκη μας είναι να υπάρχει μια ανακατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Για να σας δώσω το μέτρο: κάτω απ' όλες τις προσομοιώσεις που έχουμε κάνει, η Ελλάδα μπορεί να εξετάζει περίπου 20.000 αιτήσεις τον χρόνο. Όταν λέω «μπορεί να εξετάζει 20.000 αιτήσεις» δεν είναι αυτή η δυνατότητά της, αλλά αν πάρεις τον προηγούμενο χρόνο και κάνεις μια αντίστοιχη αναγωγή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης, βγαίνει 20.000.
Εμείς εξετάζουμε γύρω στις 50.000 το χρόνο. Πρέπει να ξέρετε ότι εμείς κατ' αρχήν είμαστε σταθερά υπέρ της ψήφισης και διαμόρφωσης του «Δουβλίνο IV», το οποίο θα λύσει σαν ένας νέος κανονισμός όλα αυτά τα ζητήματα και έχουμε προτείνει, αφού δεν προχωράει με ευθύνη κάποιων χωρών, έναν μεταβατικό, προσωρινό μηχανισμό, από αυτές τις χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Η Ευρώπη έζησε και ζει ακόμη το θλιβερό γεγονός να είναι άνθρωποι σε δυο καράβια, έξω από τη Μάλτα και να μην τους παίρνει κανένας, δηλαδή να παραμένουν εκεί. Οπότε, νομίζω ότι αυτό το κάνει ακόμη πιο αναγκαίο. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και υπάρχουν αρκετές χώρες που δέχονται αυτή την ιδέα -βάζοντας κι άλλα ζητήματα μερικές φορές παραδεκτά ή απαράδεκτα- και μπορούμε να στηρίξουμε μια τέτοια ιδέα, βέβαια με προτεραιότητα το «Δουβλίνο IV». Δεν θα χρειαστεί τέτοιος μηχανισμός, αν ψηφιστεί το «Δουβλίνο IV». Απλά λέω ότι αυτό δεν είναι εύκολο.
Το δεύτερο, έχουμε δημιουργήσει στην ουσία έναν συντονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και ο συντονισμός δεν είναι μόνο στις συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών, αλλά στη συνεργασία μέσω και των ειδικών Υπηρεσιών. Το Νοέμβριο ήρθε στην Ελλάδα ο Αρχηγός της Ακτοφυλακής της Τουρκίας και έκανε συζητήσεις με τον Έλληνα Αρχηγό του Λιμενικού, αλλά έχουμε δημιουργήσει και γραμμές επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή η Σάμος με απέναντι, η Λέσβος με απέναντι, οι αντίστοιχοι δηλαδή υπεύθυνοι σε σχέση με το Λιμενικό.
Αυτό μας βοήθησε τους τελευταίους δυο - τρεις μήνες να πέσουν αρκετά οι ροές, να πέσουν σημαντικά.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας σε επίπεδο αστυνομικών δυνάμεων στα χερσαία σύνορα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης