Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.1.19

Χαιρετισμός της Υπ. Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη

Χαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα Αστυνόμευση: Μεταχείριση Ατόμων υπό Κράτηση και Συνέπειες, που διοργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης


Θέλω να χαιρετίσω και να συγχαρώ την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της διάσκεψης.
Η συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το θέμα της συζήτησης και η συμμετοχή έγκριτων νομικών και στελεχών πεδίου, υπόσχονται υψηλό επίπεδο προσδοκιών από τις σημερινές και αυριανές εργασίες σας.
Η χώρα μας, με την βιωμένη ιστορική της εμπειρία, έχει κάθε λόγο να δείχνει ευαισθητοποιημένα αντανακλαστικά σε ότι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντίστοιχα λοιπόν το νομικό μας σύστημα είναι σε πλήρη στοίχιση και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Ο σεβασμός στο ανθρώπινο σώμα, στη προσωπικότητα του ατόμου, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της αξιοπρέπειας είναι αρχές απαραβίαστες.
Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία, διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις και τον γενετήσιο προσανατολισμό δεν έχουν την παραμικρή θέση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτρέψει την παραμικρή επίνευση ή συγκατάβαση σε πρακτικές βασανισμού και κακομεταχείρισης.
Ανοχές, συνενοχές και «συναδελφική – θεσμική» αλληλεγγύη στην κάλυψη τέτοιων πρακτικών δεν έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος.
Συμβαίνει να ζούμε μια εποχή βίαιης πληθυσμιακής «μόχλευσης». Έχουμε μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων, αδύναμων, βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων.
Ένα περιβάλλον ευάλωτο και που από τη φύση του μπορεί να γίνει θερμοκήπιο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπεριφορών κακομεταχείρισης.
Η χώρα μας, από τη γεωγραφική θέση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βρέθηκε στον πυρήνα του προβλήματος.
Παρά ταύτα επέδειξε ανθρωπισμό και αλληλεγγύη.
Το αστυνομικό και νομικό μας σύστημα, παρά τις όποιες αρνητικές εξαιρέσεις, λειτούργησε με αποτελεσματικότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.
Δύσκολα θα μπορούσε να μας προσάψει κάποιος το αντίθετο.
Αναδείχθηκαν ωστόσο κενά, ελλείψεις, αδυναμίες. Έχουν εντοπισθεί:
Αλλαγή του ορισμού των βασανιστηρίων στον ελληνικό ποινικό κώδικα, προθεσμίες παραγραφής έκνομης συμπεριφοράς από του υπαλλήλους επιβολής το νόμου, αναλογικότητα ποινής - εγκλήματος, καταλληλότητα μηχανισμών καταγγελίας έρευνας, ουσιαστικές διοικητικές διαδικασίες, πρόσβαση του κρατουμένου σε δικηγόρο και γιατρό, εξασφαλισμένο δικαίωμα για επικοινωνία με τρίτο.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που χρήζουν αλλαγές.
Για κάποια εξ αυτών τις έχουμε δρομολογήσει. Για άλλα επεξεργαζόμαστε τις λύσεις.
Η συνεισφορά εξάλλου των εργασιών σας αυτό το στόχο έχει: Η μεταχείριση των Ατόμων υπό Κράτηση να γίνεται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μεγαλύτερη όμως μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την συνολική κουλτούρα εναντίωσης και καταπολέμησης των βασανισμών και της κακομεταχείρισης.
Τα ακροδεξιά γρυλίσματα στη χώρα μας και στην Ευρώπη πρέπει να μας βάλουν σε επαγρύπνηση.
Αυτό αρμόζει στον πολιτισμό μας, το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τις παραδόσεις του λαού μας.
Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης