Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.1.19

Δηλώσεις κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου

Δηλώσεις κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου


Υποδεχόμενος την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Ξέρω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, βεβαίως, που έρχεστε, έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης. Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά, που πάντοτε η Ευρώπη και στις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη ακολουθεί μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς, λύσεις, για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.

Και πιστεύω ότι σήμερα, είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση, που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η Ελλάδα πιστεύω ότι σιγά – σιγά, όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της κρίσης, σε μέρος της λύσης. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και βεβαίως μία δύναμη που προβάλλει πάντοτε την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Βεβαίως, έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας. Την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση, πιστεύω ότι πάλι όλοι όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα, θα ψάξουμε να βρούμε λύσεις.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλωσορίσω και να σας πω ότι είμαι βέβαιος, πως το ταξίδι σας, η επίσκεψή σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μία πιο αισιόδοξη προοπτική.

Κατά την αντιφώνησή της η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε (ακολουθεί άτυπη μετάφραση):

«Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ με μεγάλη ευχαρίστηση εδώ, για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας. Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο το οποίο καταφέραμε, είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να ασχοληθούμε με διάφορα προβλήματα τα οποία είχαν κάποια στιγμή έρθει στην επικαιρότητα και είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός πέρασε από μία πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, αλλά και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτά θα είναι βεβαίως και αντικείμενο των συζητήσεών μας, σε μία χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ λοιπόν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης