Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.2.19

Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.Το βραβείο «Ewald von Kleist» σε Τσίπρα-Ζάεφ

Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.Το βραβείο «Ewald von Kleist» σε Τσίπρα-Ζάεφ


Από τις 15 έως και τις 17 Φεβρουαρίου διεξάγεται η καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC), στο Μόναχο, όπου θα δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.
Στην ημερήσια διάταξη της MSC 2019 περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον ιστότοπο της διοργάνωσης, ιδιαίτερα τα ζητήματα της αυτοανάδειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατλαντική συνεργασία, καθώς και οι δυνητικές επιπτώσεις μίας νέας εποχής ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Πέραν αυτών, στη γερμανική πόλη θα βρεθούν ειδικοί από όλον τον κόσμο προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα σχετικά με το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών και τη συνεργασία στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας. Στην ατζέντα, επίσης, και το ζήτημα της σύμπραξης μεταξύ πολιτικής εμπορίου και πολιτικής ασφάλειας, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή των τεχνολογικών καινοτομιών στη διεθνή ασφάλεια.
Κατά τους διοργανωτές και στη φετινή Διάσκεψη οι διαβουλεύσεις γύρω από τις βασικές θεματικές του προγράμματος θα συνοδευθούν από τη διεξαγωγή περισσότερων από εκατό παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ενέργειας, υγείας, τεχνολογίας κλπ, κύκλοι συζητήσεων και workshops, καθώς και ειδικά events για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Προεδρεύων και επικεφαλής της διοργάνωσης από το 2008 έως σήμερα είναι ο Γερμανός πρώην διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
Οι συμμετοχές
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη φετινή Διάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 600 διεθνείς παράγοντες από όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων.
Ειδικότερα, αναμένονται συνολικά περισσότεροι από 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και 50 ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ισχυρή θα είναι επίσης η παρουσία σειράς διεθνών οργανισμών με εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο. Μεταξύ των υψηλόβαθμων παραγόντων που θα μεταβούν στο Μόναχο περιλαμβάνονται ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ), Τόμας Γκρέμινγκερ, ο ΓΓ της Interpol, Γιούργκεν Στοκ, o Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπέργκε Μπρέντε. Αναμένονται επιπλέον η αρμόδια Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενπεργκ, η εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και η μεταβατική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή της Γερμανίας, σημειώνεται ότι στις εργασίες της Διάσκεψης θα λάβει μέρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συμμετάσχει τελευταία φορά στη διοργάνωση του 2017. Ακόμη, από γερμανικής πλευράς, παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ, Χέικο Μάας, η ΥΠΑΜ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Αλτμάγιερ και ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς.
Ειδική μνεία γίνεται στον ιστότοπο της διοργάνωσης και στην παρουσία της αμερικανικής αποστολής, η οποία αναμένεται φέτος να είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στην ιστορία της διοργάνωσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν φέτος ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μάικ Πενς, ο εκτελεστικός ΥΠΑΜ, Πάτρικ Σάναχαν, καθώς και συνολικά 55 ακόμη μέλη της Γερουσίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Επισημαίνεται δε ότι στους συμμετέχοντες της αμερικανικής αποστολής συγκαταλέγεται και η κόρη του αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ.
Το βραβείο "Ewald von Kleist" σε Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τις Πρέσπες
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονείμει το φετινό βραβείο της στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, τιμώντας έτσι τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.
Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009 και με αυτό, σύμφωνα με τη Διάσκεψη, τιμώνται "ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών". Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.
Το προφίλ και η στοχοθεσία της διοργάνωσης
Σε ό, τι αφορά το γενικό προφίλ και την ευρύτερη στοχοθεσία της διοργάνωσης, στον επίσημο ιστότοπό της αναφέρεται σχετικά, ότι η Διάσκεψη του Μονάχου αποσκοπεί στην προώθηση της εμπιστοσύνης και στην ειρηνική διευθέτηση διενέξεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής ενός διαρκούς, επιμελημένου και ταυτόχρονα ενημερωτικού διαλόγου εντός της διεθνούς κοινότητας ασφάλειας. Σήμερα, η MSC αποτελεί ένα κορυφαίο φόρουμ σε διεθνές επίπεδο για διεξαγωγή διαβουλεύσεων σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας, έναν χώρο για την υλοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων, προκειμένου να προωθήσει την ειρήνη μέσω του διαλόγου.
Η διοργάνωση αντιλαμβάνεται τις εργασίες των συνεδρίων της ως μία ανεξάρτητη «αγορά ιδεών», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται προτάσεις και λύσεις και ανταλλάσσονται απόψεις. Παρέχει μία πλατφόρμα για επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, προς αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων και πιεστικών κινδύνων ασφαλείας στον κόσμο.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ετήσιας κεντρικής συνεδρίασης, η MSC διοργανώνει σε τακτική βάση εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για ειδικά θέματα και περιοχές ενδιαφέροντος και δημοσιεύει την έκθεση "Munich Security Report", ένα ετήσιο εγχειρίδιο των πλέον σχετικών αριθμητικών στοιχείων, πινάκων και αναλύσεων σχετικά με κεντρικές προκλήσεις στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η MSC εστιάζει και σε θέματα που μπορεί να μην βρίσκονται ακόμη ψηλά στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας ασφάλειας. «Η MSC αντιπροσωπεύει μία συνεκτική έννοια της ασφάλειας, που δεν περιορίζεται μόνον σε εθνικά και διεθνή θέματα ασφάλειας, αλλά περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων και τις οικονομικές, οικολογικές και ανθρώπινες διαστάσεις της», σημειώνεται επίσης.
Νίκος Λιονάκης

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης