Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.7.19

Ο Ευρωπαίος αγρότης στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μελλοντική ΚΑΠ

Ο Ευρωπαίος αγρότης στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μελλοντική ΚΑΠ

Oι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.
   Στα βασικά σημεία παρέμβασής του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον Ευρωπαίο αγρότη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος ολοένα και πιο συχνά με αντίξοες καιρικές συνθήκες και καλείται να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι, προκειμένου να έχει επιτυχία η εφαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2020, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και αφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των πόρων αυτών.
   Όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη μελλοντική ΚΑΠ, θα μπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε. Προϋπόθεση για αυτό, τόνισε, αποτελεί η απλούστευση κάποιων στοιχείων της ενισχυμένης αιρεσιμότητας, καθώς και η αποφυγή των επικαλύψεων στα μέτρα που θα εφαρμόζονται, ενώ στήριξε και την προαιρετική εφαρμογή των οικολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους. Ο υπουργός επανέλαβε την θέση της χώρας για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που έχουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσης και τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης