Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.9.19

Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη


Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη






Δ.Τ.: Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Κ.Χ.: Καλημέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Δ.Τ.: Είστε στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κ.Χ.: Έχω έρθει νωρίτερα γιατί εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία της παρουσίας μας εδώ στη Διεθνή Έκθεση. Θα πάω στο δάσος του Σέιχ Σου τώρα, γιατί εκεί έχουμε ένα μεγάλο θέμα με κάποια φλοιοφάγα έντομα που καταστρέφουν το δάσος σε σημαντική έκταση. Και μετά θα πάω στη λίμνη Κορώνεια όπου είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία εδώ και αρκετά χρόνια που κάποτε ήταν κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Κάποια στιγμή ξεράθηκε τελείως. Έχουν γίνει κάποια έργα αποκατάστασης, αλλά υπάρχουν προβλήματα ακόμα. Και πάω να δω τι γίνεται για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Δ.Τ.: Τρέχετε εσείς αριστερά και δεξιά. Τώρα πριν πάμε στα δικά σας τα ζητήματα. Επειδή διάβασα μία είδηση που μας έρχεται από τη Γερμανία και η αντίστοιχη συνάδελφός σας, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας έφερε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τελείως τις πλαστικές σακούλες από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στη Γερμανία, είτε βιοδιασπώμενες, είτε πλαστικές. Εδώ ξέρουμε ότι έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα για περιορισμό της σακούλας. Και με τα μικρά ποσά που μπορεί να πληρώσει κανείς στο σούπερ-μάρκετ. Σκέφτεστε και εσείς ενδεχομένως να κάνετε κάτι τέτοιο προοδευτικά;

Κ.Χ.: Σίγουρα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα που πρέπει να δούμε. Τις επόμενες μέρες θα δω και την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα. Και σύντομα θα μπει ένας συντονιστής της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλαστικών στην Ελλάδα. Δηλαδή θα μπει ένας συντονιστής στο υπουργείο, για να δούμε πώς μπορούμε να πάμε γρήγορα, όχι στην κατάργηση των πλαστικών, αλλά στον περιορισμό των πλαστικών. Και, εν πάση περιπτώσει, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης. Όλο αυτό πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την λεγόμενη κυκλική οικονομία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο του μέλλοντος αλλά και του παρόντος. Είναι ένα ζήτημα της καθημερινής ατζέντας στην Ευρώπη. Έχει και μια προσωπική ευαισθησία για το θέμα αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί να ασχοληθώ προσωπικά με το ζήτημα αυτό. Και για αυτό έχω κρατήσει και στο δικό μου προσωπικό «χαρτοφυλάκιο» τα θέματα του περιβάλλοντος.

Δ.Τ.: Άλλωστε τα θέματα του περιβάλλοντος είναι πια θέμα πρώτης προτεραιότητας για όλη την Ευρώπη. Και βλέπουμε πόσο ευαισθητοποιημένες είναι κυρίως οι νέες ηλικίες γύρω από αυτό το θέμα. Τώρα πριν φύγουμε μια τελευταία κουβέντα για αυτό. Επειδή το είπατε και πριν για την ανακύκλωση. Σκοπεύετε και εσείς και ως κυβέρνηση να κάνετε κάποιες πιο συντονισμένες δράσεις για το θέμα των σκουπιδιών; Γιατί είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών.

Κ.Χ.: Μπορώ να σας πω δύο πράγματα για να μην κουράζω με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Η μια μας πρωτοβουλία έχει να κάνει με το λεγόμενο καφέ κάδο. Δηλαδή, τώρα έχουμε τον πράσινο κάδο όπου μπαίνουν όλα μέσα. Έχουμε επίσης τους μπλε κάδους ανακύκλωσης -αναφέρομαι στο γυαλί, στο χαρτί, το πλαστικό. Εμείς με τον καφέ κάδο θέλουμε να δώσουμε μια προτεραιότητα στα λεγόμενα οργανικά απόβλητα. Εάν διευρυνθεί η χρήση του καφέ κάδου, θα έχουμε σε λίγα χρόνια ένα νέο τοπίο σε σχέση με την ανακύκλωση. Θα κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα μπροστά. Αυτό είναι η μια μας πρωτοβουλία.

Δ.Τ.: Στον καφέ κάδο τι θα μπαίνει δηλαδή για να καταλάβουν και οι ακροατές.

Κ.Χ.: Τα οργανικά απόβλητα. Τα τρόφιμα. Όχι μόνο, αλλά σας λέω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Από εκεί και πέρα έχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μέσω οργανωμένων μονάδων, όπως αυτές που λειτουργούν στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία. Εκεί οι περιφέρειες έχουν βάλει τα γυαλιά στις υπόλοιπες περιφέρειες και στους δήμους της χώρας, διότι είναι σύγχρονες, ευρωπαϊκές μονάδες που έγιναν με ΣΔΙΤ. Και έτυχε και με τις δυο να έχω προσωπική ανάμειξη όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2012-2014. Τότε μπήκαν τα θεμέλια. Ενώ στην Αττική δυστυχώς η κ. Δούρου είχε ακυρώσει μία αντίστοιχη προσπάθεια που είχαμε κάνει με τον τότε περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό. Και τώρα είμαστε μπροστά στην πιθανότητα να βρεθούμε με λόφους σκουπιδιών στην Αττική. Η μονάδα που υπάρχει στη Φυλή αντέχει για ένα χρόνο ακόμα, το πολύ. Επομένως, θα συννενοηθούμε με τον κ. Πατούλη για να δούμε ποιες προσωρινές, εμβαλωματικές- λυπάμαι που το λέω- λύσεις θα βρούμε εν τω μεταξύ. Και παράλληλα θα δουλέψουμε για να κάνουμε πράξη τέτοιες μονάδες [όπως αυτές που ανέφερα] και στην Αττική.

Δ.Τ.: Άρα το πρότυπό σας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι οι μονάδες που έχουν γίνει στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία.

Κ.Χ.: Ναι. Αλλά θέλει πολύ δουλειά και πολύ προσπάθεια και αντοχή απέναντι στις διάφορες διαμαρτυρίες γιατί με όλα αυτά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Δ.Τ.: Αυτές τις πρόχειρες λύσεις που είπατε πριν ότι θα συζητήσετε μαζί με τον κ. Πατούλη, τις έχετε βρει προκειμένου να μην δούμε αυτά τα βουνά των σκουπιδιών από τα τέλη του χρόνου;

Κ.Χ.: Υπάρχουν κάποιες μελέτες και κάποιες ιδέες για την ίδια τη Φυλή, με κάποιες δυνατότητες να γίνει εκμετάλλευση κάποιων εναπομείναντων χώρων. Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα αποφασίσουμε, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και τεχνικά, με βάση όλα τα επιστημονικά στοιχεία, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ, τον διαβαθμικό φορέα που ασχολείται στην Αττική από πλευράς αυτοδιοίκησης με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι κάτι το οποίο με κάνει εξαιρετικά χαρούμενο, αλλά δεν έχουμε και εναλλακτική λύση. Δηλαδή είναι ένα πρόβλημα μεγάλο το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά. Οι ιδεοληψίες και ο λαϊκισμός πληρώνονται.

Δ.Τ.:  Τώρα πάμε στο δύσκολο θέμα που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε. Που είναι το θέμα της ΔΕΗ. Βλέπω σήμερα ένα πρωτοσέλιδο της KONTRA News που λέει ότι θα στηθούν εξεταστικές για τη ΔΕΗ και τη NOVARTIS προκειμένου να τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς ομηρίας. Ήσασταν ο πρώτος που στην Βουλή είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή. Και μετά από αυτή την τοποθέτησή σας είχαν βγει στην δημοσιότητα δύο έγγραφα που έδειχναν ότι από τον περασμένο Μάρτιο και Μάιο, και η ηγεσία της ΔΕΗ, και η πολιτική ηγεσία είχαν δεχθεί οχλήσεις και είχαν δεχθεί και εσωτερικά σημειώματα ότι η εταιρεία είναι στα κακά της τα χάλια και ότι είναι λίγο πριν την καταγγελία των δανείων της. Αυτά τα δύο έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, μαζί με τη συνολική εικόνα που έχετε εσείς, φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ανάγκη να γίνει εξεταστική για τη ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Εγώ δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας.

Δ.Τ.: Αυτή είναι πολιτική απόφαση να γίνει εξεταστική επιτροπή. Δεν είναι δικαστική.

Κ.Χ.: Θα σας πω. Θα σας πω τελείως ξεκάθαρα ότι δεν θα δώσουμε σε καμία περίπτωση συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς του στη ΔΕΗ. Το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά, χωρίς καμία αμφιβολία. Θα το δούμε. Δεν μπορώ να πω σε αυτή τη φάση κάτι παραπάνω. Θα το δούμε όμως.

Δ.Τ.: Εγώ αυτό που ρωτώ είναι αν αυτά τα δύο έγγραφα έχουν βαρύνει ακόμη περισσότερο προς αυτή την απόφαση, αυτό ρωτώ.

Κ.Χ.: Σίγουρα υπάρχει και ένα θέμα ευθυνών και υπάρχει και ένα ζήτημα θράσους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αντί να αντιμετωπίζει το ζήτημα με μία θα έλεγε κανείς αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, βγαίνει και παριστάνει τον κατήγορο. Δεν είναι κατήγοροι. Είναι κατηγορούμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Επομένως το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά. Και επίσης επαναλαμβάνω τη θέση μας ότι σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, αν προκύψουν ζητήματα, προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκαλύψει τίποτα. Αλλά όλα αυτά θα κριθούν με βάση τους κανόνες ενός κράτους δικαίου.

Δ.Τ.: Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την διοίκηση της ΔΕΗ. Είδαμε και τη δική σας τοποθέτηση στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες. Μιλούσα χθες, προχθές με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τον κ. Αδαμίδη, ο οποίος μου είπε 2-3 θέματα και μάλιστα μου είπε και να σας τα ρωτήσω επειδή του είπα ότι θα έχουμε σήμερα τη συζήτησή μας. Το πρώτο είναι ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών δεν θα είναι τα 2,5 ευρώ που είπατε εσείς στη Βουλή, αλλά θα είναι 9 ευρώ το μήνα. Πρώτον να μου πείτε αν αυτό είναι αληθές ή όχι.

Κ.Χ.: Θα έρθουν καινούργιοι λογαριασμοί. Τι να πω εγώ; Εμείς πήγαμε με βάση τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης. Εν πάση περιπτώσει, κοντός ψαλμός αλληλούια. Ό,τι κι αν συμβαίνει, θα το αντιληφθούν οι καταναλωτές στην τσέπη τους. Να σας πω την αλήθεια, από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική, έχω βαρεθεί να απαντώ σε πράγματα τα οποία δεν έχουν βάση. Βγαίνει ο καθένας, λέει ότι νομίζει. Θα φανεί ποιος έχει δίκιο, κ. Τάκη.

Δ.Τ.: Ένα δεύτερο που μου είπε ο κ. Αδαμίδης είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς η ΔΕΗ έχει φτάσει σε μια τόσο κακή κατάσταση, όταν 23 εκατ. ευρώ μπαίνουν κάθε μήνα στα ταμεία της επιχείρησης. Και το τρίτο που μου είπε – για να σας τα βάλω όλα μαζί- ότι κατά τη δική του άποψη δέχεται ότι η επιχείρηση έχει οικονομικό και ταμειακό πρόβλημα, αλλά όχι στο ύψος των 900 εκατ. Που είπατε εσείς αλλά στο ύψος των 300 εκατ.

Κ.Χ.: Ναι, ναι, ναι, εντάξει! Εμείς ζούμε με την αγωνία κάθε μέρα, ζούσαμε όλο αυτό το διάστημα, για το τι θα γίνει η ΔΕΗ και τώρα λέμε ότι το πρόβλημα είναι 300 εκατ. Όχι, είναι αυτό που σας λέω και το υπογραμμίζω. Είναι μετρημένα, είναι επίσημα στοιχεία, είναι ισολογισμοί. Και καλό είναι να συμφωνήσουμε ότι τώρα που μιλάμε είναι Σεπτέμβριος και είμαστε στην Ελλάδα και δεν είναι Χριστούγεννα στο Ελσίνκι. Κάποτε πρέπει να μάθουμε, ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε πολιτικά, να συμφωνούμε στα βασικά δεδομένα. Τόσα λεφτά λείπουν και δεν είναι δικοί μου λογαριασμοί. Είναι εταιρεία εισηγμένη και είναι εταιρία που βγάζει επίσημους ισολογισμούς. Ας μη διαφωνούμε επί των πραγματικών στοιχείων. Και να σας πω και κάτι, με συγχωρείτε. Κάποιος πρέπει να μας πει και από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αν είναι αλήθεια ή όχι ότι λόγω των περιβόητων ΝΟΜΕ που τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των δημοπρασιών, η επιχείρηση ζημιώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια 600 εκατ. ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών της, δηλαδή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία υποτίθεται ότι πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΓΕΝΟΠ τι λέει για αυτό; Θέλω ξεκάθαρες κουβέντες. Να μας πουν: ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ευθύνεται; Μην κοιτάνε μόνο προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά θα τα λέω συνεχώς και αδιαλείπτως. Ο καθένας θα τοποθετείται ανοιχτά, δεν θα παίζουμε πολιτικό θέατρο.

Δ.Τ.: Για αυτά τα 23 εκατ. που λέει ο κ. Αδαμίδης ότι μπαίνουν κάθε μήνα στα ταμεία της ΔΕΗ είναι έτσι; Και αν είναι έτσι, που πάνε αυτά τα 23 εκατ.;

Κ.Χ.: Μα σημασία έχει πόσα χάνει η ΔΕΗ. Σε κάθε επιχείρηση μπαίνουν λεφτά. Στις αστικές συγκοινωνίες που ζημιώνονται, μπαίνουν λεφτά, κ. Τάκη. Σε όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν μπαίνουν [λεφτά]. Το ζήτημα είναι, έχει ζημιές 900 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ ή δεν έχει; Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν μπορούμε να το μεταθέτουμε. Και να σας πω και κάτι άλλο: οι λιγνιτικές μονάδες. Δείτε αυτή την εβδομάδα την έκθεση μιας ΜΚΟ που σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ μόνο από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έχει ζημιωθεί 683 εκατ. ευρώ. Άλλα [χρήματα] αυτά, έτσι; Ξέρουμε μετά βεβαιότητος – αυτό δεν το αρνείται κανείς– αν είχαμε τις παλιές τουλάχιστον λιγνιτικές μονάδες κλειστές αυτή την ώρα και πληρώναμε τους εργαζομένους κανονικά με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα ήταν χαμηλότερο το κόστος. Λοιπόν, αυτά είναι παραλογισμοί. Δεν δικαιούται κανένας να μην τα βλέπει και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Δ.Τ.: Θεωρείτε ότι με βάση αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν, έστω κι αν εσείς λέτε ότι είναι 2.5% και όπως είπατε στο τέλος του μήνα ή του επόμενου θα το δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς, θα σωθεί η επιχείρηση από τα χειρότερα; Οι μετρήσεις που έχουν γίνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση;

Κ.Χ.: Εμείς έχουμε μπροστά μας δυο τεστ αυτή την ώρα. Το πρώτο τεστ είναι στις 24 Σεπτεμβρίου, σε είκοσι δηλαδή μέρες περίπου, οπότε θα βγει ξανά η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή κι εκεί πρέπει να υπάρξει πράσινο φως και πιστεύουμε ότι το πράγμα θα πάει καλά. Για αυτό άλλωστε ελήφθησαν και όλα αυτά τα μέτρα. Διαφορετικά θα βρισκόμασταν μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, διότι από εκεί και πέρα ο ελεγκτής θα ζητούσε μόνο σκληρά μέτρα βάσει της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς: καταγγελία δανείων, θα σταματούσε η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, θα υπήρχαν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ούτω καθεξής. Και το δεύτερο τεστ είναι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους θεσμούς, που θα έρθουν τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου στην Ελλάδα και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το τοπίο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Επομένως, αυτή είναι η προσπάθεια μας, να περάσουμε αυτούς τους δύο σκοπέλους, έτσι ώστε η ΔΕΗ να πάρει το δρόμο της. Η εξυγίανση της ΔΕΗ, επειδή η επιχείρηση δεν είναι περίπτερο, έχει έναν ορίζοντα θα έλεγε κανείς τριετίας, αλλά σημασία έχει τώρα να μπουν γερές βάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά και με όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε πει, δηλαδή την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, τη μεγαλύτερη ευελιξία μεσα στην επιχείρηση μέσω ενός νομοσχεδίου που θα καταθέσουμε σε ένα μήνα περίπου, λίγο παρακάτω, λίγο παραπάνω από σήμερα, και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με βάση αυτά που είχαμε πει ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις. Για αυτά όλα εργαζόμαστε και προχωρούμε.

Δ.Τ.: Άρα, πιο καθαρή κι ασφαλή εικόνα θα έχετε μετά τις 25 Σεπτεμβρίου με βάση και τη νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή. Σωστά;

Κ.Χ.: Ναι, τότε είναι ο πρώτος σκόπελος και ο δεύτερος περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Δ.Τ.: Μάλιστα, επειδή υπάρχουν ερωτήματα από ακροατές, είχαν γίνει και τις προηγούμενες μέρες, και επειδή υπάρχει και μια φιλολογία για τα πόσα χρωστάει το κράτος στη ΔΕΗ, αν χρωστάνε τα κόμματα στη ΔΕΗ. Μάλιστα, κάποιοι ακροατές μου λένε αν χρωστάει η Νέα Δημοκρατία στη ΔΕΗ. Τι γίνεται με αυτά;

Κ.Χ.: Αυτοί που χρωστάνε βασικά είναι, οι περιφέρειες λιγότερο - αν δεν απατώμαι καμιά εξηνταριά εκατ. ευρώ- και οι δήμοι πιο πολύ 100 εκατ. Ευρώ, μέσω των ΤΟΕΒ οι περιφέρειες, και των ΔΕΥΑ [οι δήμοι], δηλαδή των επιχειρήσεων για την ύδρευση και την άρδευση. Και συζητάμε μαζί τους, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ίσως και μέσω κάποιας συνεννόησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο μπορεί να διευκολύνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Από δημόσιους φορείς αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποιο χρέος από την ΣΤΑΣΥ, δηλαδή το Μετρό. Και από τα κόμματα μπορώ να σας πω για τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία δεν χρωστάει. Έχει ρυθμίσει τις οφειλές της στη ΔΕΗ και μένουν προς πληρωμή δύο δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία, μία τώρα τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο και κλείνει. Βέβαια, στο Facebook και το Twitter γίνεται χαμός εδώ και πέντε-έξι μήνες ότι η Νέα Δημοκρατία, με τα δώδεκα χιλιάρικα που χρωστάει ακόμα, έχει καταστρέψει τη ΔΕΗ. Σας είπα ότι είναι ρυθμισμένα, ήδη ήταν ρυθμισμένα.
Δ.Τ.: Χαμός γίνεται γιατί μιλούσαν για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν ξέραμε και γι’ αυτό και σας ρώτησα.

Κ.Χ.: Ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του.

Δ.Τ.: Άρα δώδεκα χιλιάδες είναι το συνολικό χρέος που θα πληρωθεί στους επόμενους δύο μήνες.

Κ.Χ.: Είναι ρυθμισμένο, σας είπα. Υπάρχουν διαδικασίες ρυθμίσεων για όλους που θέλουν να ρυθμίσουν το χρέος τους.

Δ.Τ.: Είναι ρυθμισμένο, μάλιστα. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου προς την επιχείρηση ποιος είναι, Υπουργέ; Έχετε τα στοιχεία;

Κ.Χ.: Σας είπα. Οι δήμοι.

Δ.Τ.: Οι δήμοι και οι περιφέρειες. Κι από Υπουργεία;

Κ.Χ.: Ελάχιστα όποιος χρωστάει. Δηλαδή αυτή την ώρα δεν θέλω να κάνω κάποιο λάθος αλλά σας λέω τη μεγάλη εικόνα.

Δ.Τ.: Επειδή το έχετε ανεβάσει πολύ ψηλά κι εσείς το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, αυτών που κρύβονται στους αδύναμους και γλιτώνουν, που έχουν πισίνες και άλλα διάφορα πράγματα. Αυτή η προσπάθεια εντοπισμού, εξεύρεσης κι αποκάλυψής τους θα έχει κάποια καινούργια όπλα;

Κ.Χ.: Το πρώτο που κάνουμε είναι να αυξάνουμε την πίεση με αποκοπές ρεύματος, διότι τα μισά χρήματα από αυτά που μπορεί η ΔΕΗ να περιμένει να εισπράξει τα οφείλουν 60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 30.000 αποκοπές, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε μόνο να μιλάμε θεωρητικά για αυτό το θέμα. Θέλουμε να υπάρξει και συγκεκριμένη δράση και θα υπάρχει κι ένα μήνυμα γενικότερα ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά. Τη λέω αντικοινωνική, γιατί δεν μιλάω για ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Γι’ αυτούς υπάρχουν ειδικά μέτρα και θα υπάρχουν αυτά τα μέτρα κι αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης. Υπάρχει και το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, δηλώνει φεσώνει κάποιος τη ΔΕΗ και πάει σε έναν άλλο πάροχο ιδιώτη, φεσώνει και τον άλλο πάροχο και μετά ψάχνει να βρει τρίτο πάροχο. Θα δούμε με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Δ.Τ.: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των παρόχων και της ΔΕΗ να δουν αν ένας έχει φεσώσει να μη μπορεί να πάει αλλού;

Κ.Χ.: Στις τηλεπικοινωνίες υπάρχει ένα πλαίσιο που ρυθμίζει τα πάντα. Στην ενέργεια δεν υπάρχει. Νομίζω ότι ως προς αυτό υπάρχει κι ένα θέμα με την ίδια την κοινοτική νομοθεσία αλλά προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, διότι ηθικά είναι απαράδεκτο.

Δ.Τ.: Ε, βέβαια. Το αυτονόητο είναι αυτό. Μια τελευταία κουβέντα, για να κλείσουμε, σε αυτό το θέμα που μου είπατε πριν, στις διακοπές ρεύματος που έχουν γίνει. Είπατε γύρω στις 30.000; Αυτοί είναι κακοπληρωτές, πονηροί και έχοντες;

Κ.Χ.: Γύρω στις 30.000. Έχει δοθεί εντολή διακοπής. Προφανώς η προσπάθεια ξεκινάει από εκεί. Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω ότι μπορεί να γίνει και κάποιο λάθος αλλά αν γίνει κάποιο λάθος, είμαστε εδώ να το αντιμετωπίσουμε. Το λέω γιατί καμιά φορά γίνεται εκμετάλλευση ενός αρχικού ισχυρισμού. Είμαστε εδώ κι αυτή είναι η κατεύθυνση της ΔΕΗ, να αντιμετωπίζονται αμέσως όποια τέτοια ζητήματα, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε, δεν μπορεί κι η ΔΕΗ να παραμείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτό.

Δ.Τ.: Και κρατώ κι αυτό το πολύ σημαντικό που είπατε: το τέλος του ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή ότι φεσώνει κάποιος τη ΔΕΗ, πάει και φεσώνει και τη δεύτερη και την τρίτη επιχείρηση και μετά το παίζει και μάγκας.

Κ.Χ.: Ναι, δεν γίνεται έτσι.

Δ.Τ.: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ, κ. Υπουργέ, για την επικοινωνία που είχαμε. Να είστε καλά, καλημέρα.

Κ.Χ.: Να είστε καλά, καλημέρα!

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης