Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.9.19

RescEU - M. Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα ζητήματα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη

RescEU - M. Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα ζητήματα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη


«Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στα ζητήματα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την τελετή υποδοχής της ελληνικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας rescEU, που έγινε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, παρουσία του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστου Στυλιανίδη, του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και των χειριστών των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μοντέλο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», είπε ο κ. Στυλιανίδης, καλωσορίζοντας επίσημα την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει με 2,25 εκατομμύρια ευρώ την επισκευή δύο Καναντέρ που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του ελληνικού πυροσβεστικού στόλου.
«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να αισθάνονται ότι στις δύσκολες στιγμές θα αφήνονται μόνες και δεν πρέπει να επαναληφθεί το δράμα της αβοήθητης Πορτογαλίας, στις πυρκαγιές του 2017, το οποίο έγινε η αιτία να αναβαθμιστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Στεκόμαστε μπροστά σε δύο Καναντέρ, τα οποία η Ελλάδα έχει εντάξει στον ευρωπαϊκό στόλο rescEU, στο πλαίσιο του οποίου πριν λίγες βδομάδες ιταλικά και ισπανικά αεροπλάνα βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια», προσέθεσε για να τονίσει ότι «στην Εύβοια δοκιμάστηκε το rescEU πρώτη φορά -καθώς η εφαρμογή του άρχισε τον Μάρτιο- και «απέδειξε στην πράξη τον άψογο συντονισμό και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας και του πρωθυπουργού, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στις προσπάθειες αναβάθμισης του rescEU καθώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέδραμε για την ευόδωση των προσπαθειών πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός». Ήταν ένα θέμα, προσέθεσε, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του rescEU είναι «ένα στοίχημα για την Ευρώπη» -καθώς ακόμη βρίσκεται σε μεταβατική φάση- σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή και οι πυρκαγιές απειλούν όχι μόνον τις χώρες του Νότου αλλά και τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.
Κάνοντας έναν απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «φέτος ήταν μια καταπληκτική χρονιά» κατά την οποία αποδείξαμε ότι είμαστε μια οργανωμένη Πολιτεία που μπορεί να απαντά στις προκλήσεις. Αντιμετωπίσαμε δεκάδες πυρκαγιές. «Μια αξιόμαχη Πυροσβεστική, Στρατός, Αεροπορία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία, ΟΤΑ, Περιφέρεια, εθελοντές, ένα ολόκληρο στράτευμα έδωσε το "παρών"», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συγχαρεί ιδιαιτέρως τους χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών που κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλεύουν ακούραστα πολλές ώρες.
Τόσο ο υπουργός όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισαν ότι το rescEU είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα αλληλεγγύης. «Δεν είναι θεωρίες. Μπορούμε να σώζουμε ζωές και περιουσίες. Μιλάμε για μια Ευρώπη που θα είναι κοντά στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι με το rescEU «έγινε ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και ένα βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης