Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.10.19

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα παρουσίασε ο Μ. Βορίδης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα παρουσίασε ο Μ. Βορίδης


Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Γεωργίας, που διοργάνωσε η Gaia Επιχειρείν.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα σημεία, στα οποία υπάρχει συμφωνία με τους ετέρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε όμως και τις διαφωνίες.
Στα θέματα όπου υπάρχει σύμπνοια απόψεων είναι η ύπαρξη ενός δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς. Επίσης, άπαντες συμφωνούν στον κοινό τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Η γεωργική παραγωγή πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο της στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει πάρα πολύ σημαντική αύξηση των ζημιών κάθε χρόνο και ένα τεράστιο κόστος, στο οποίο καλείται να ανταπεξέλθει ο αποζημιωτικός μηχανισμός», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος μίλησε και για δεδομένη συμφωνία για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα που αξιώνουν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική πλευρά διαφωνεί στη μείωση των πόρων της ΕΕ προς την αγροτική πολιτική. «Δεν μπορεί και να περικόπτεται ο προϋπολογισμός αλλά ταυτόχρονα να μιλάμε για υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας είναι ότι ο προϋπολογισμός για την περιβαλλοντική πολιτική δεν πρέπει να μειωθεί», είπε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, στάθηκε στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, τονίζοντας πως η πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Διευκρίνισε ότι το κριτήριο που χρησιμοποιείται για τη χρηματική ενίσχυση είναι λάθος, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει κριτήριο ανά αγροτική εκμετάλλευση, δηλαδή ανά φάρμα και όχι ανά έκταση.
Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μικροί καλλιεργητές στη χώρα μας θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλιώς οι ποινές για τη μη τήρηση των απαιτήσεων μετατρέπονται σε μέτρα «τιμωρητικού χαρακτήρα».
Για τις παρενέργειες της κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν πολύ οι επιχορηγήσεις. Γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με υπογραφή συμφωνίας, στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως εξήγησε, η συμφωνία είναι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών φθηνά δάνεια στους παραγωγούς.
Παρουσιάζοντας ορισμένες πτυχές του έργου της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούσαν την κτηνοτροφική παραγωγή, κίνδυνοι οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται (αφρικανική πανώλη των χοίρων). Χαρακτήρισε, επίσης, ως «μεγάλη επιτυχία» τον αξιόπιστο μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί για τη διανομή των ενισχύσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης