Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.10.19

Κωστής Χατζηδάκης: Στην κορυφή της ατζέντας μας, η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας

Κωστής Χατζηδάκης: Στην κορυφή της ατζέντας μας, η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας


«Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
   Ο υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2028, την οποία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
   «Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει καν για αυτό το ζήτημα, όμως εμείς το έχουμε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας μας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
   Επιπλέον ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, που παρουσίασε επίσης στη Σύνοδο του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα το 2020. Η ελληνική πρόταση έχει ήδη υποστηριχθεί από την UNESCO, το ICOMOS και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό καθώς και από περισσότερες από 40 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
   Ο υπουργός ανέφερε ακόμη τα εξής :
   Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της εθνικής στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα, «αυξάνουμε τους στόχους για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (από το 31% στο 35%), ενώ προωθούμε σημαντικά κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και γενικότερα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της κυκλικής οικονομίας».
   Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050 πρέπει να διασφαλίσει μια δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή πορεία για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλίες και να καθορίσουμε τα οικονομικά εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή, μεταξύ άλλων μέσω ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή.
   Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό υπουργό Περιβάλλοντος, Σέρτζιο Κόστα και τον Γερμανό υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιόχεν Φλάσμπαρθ.
   Επίσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφίν, τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Καλέγια και τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης για το Κλίμα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάουρο Πετριτσιόνε.
   Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Λουξεμβούργου, τον μεγαλύτερο οργανισμό έρευνας και τεχνολογίας της χώρας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που δραστηριοποιείται στους τομείς του περιβάλλοντος, των υλικών και των νέων τεχνολογιών. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ινστιτούτο εργάζονται και Έλληνες ερευνητές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης