Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.10.19

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ KΡΟΑΤΙΑΣ κ.ANDREJ PLENKOVIĆ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ KΡΟΑΤΙΑΣ
κ.ANDREJ PLENKOVIĆ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Αθήνα, 29.10.2019


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εύχομαι η επίσκεψή σας να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των, ήδη εξαιρετικών, σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας.
Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις σας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης θ’ αποβούν εξαιρετικά παραγωγικές. Περιορίζομαι, λοιπόν, να επισημάνω τα εξής:
· Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στεφθεί μ’ επιτυχία και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
· Υποστηρίζουμε σταθερά την προοπτική εισδοχής της Χώρας σας στην Ζώνη Schengen, στην Ευρωζώνη και στον ΟΟΣΑ.
· Ευνοούμε την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την είσοδο σε αυτήν Χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, υπό τον απαράβατο όρο ότι οι ως άνω Χώρες πληρούν, στο ακέραιο και δίχως καμία έκπτωση, τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, στο σύνολό του.
Και πάλι καλωσορίσατε.
κ.ANDREJ PLENKOVIĆ (Ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε τόσο σ’ εμένα όσο και στην αντιπροσωπεία μου. Θα ήθελα να πω ότι έχετε αναφέρει όλα τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία τα οποία διέπουν τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κροατία και που είναι άριστες όπως τονίσατε κι εσείς. Και ενθυμούμαι με μεγάλη χαρά την επίσκεψη που είχατε πραγματοποιήσει στο Ζάγκρεμπ κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας της κυρίας Κιτάροβιτς. Είναι κάτι το οποίο θυμάμαι πάντα με μεγάλη χαρά.
Επομένως θα ήθελα να αναφερθώ τώρα σε τρεις βασικούς στόχους και πολιτικές προτεραιότητες για την χώρα μου την Κροατία, που είναι η προσχώρηση στην Ζώνη Σένγκεν, στην Ζώνη του Ευρώ, και στον ΟΟΣΑ όπως πολύ σωστά αναφέρατε κι εσείς. Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι τους οποίους χαίρομαι που ανακοινώνω εδώ ενώπιόν σας.
Τώρα όσον αφορά τις προτεραιότητές μας για τους έξι μήνες κατά τους οποίους θα προεδρεύουμε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ένωσης, θα ήθελα να πω ότι αποτελούνται από τέσσερις διαφορετικές πτυχές, τις οποίες θα σας αναφέρω αμέσως. Η πρώτη είναι ότι επιθυμούμε να υπάρχει μία πολύ γερή, σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης στο πλαίσιο μίας πολιτικής σύγκλισης και της Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να υπάρχει μια αλληλοδιασύνδεση ανάμεσα στα έργα υποδομής, στα έργα ψηφιακής ανάπτυξης και στα έργα ανάπτυξης των μεταφορικών υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τον χρόνο που έχουμε χάσει σε σχέση με άλλες πολιτικές δυνάμεις όσον αφορά τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που είναι μπροστά μας.

Ο τρίτος μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σ΄όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σ΄ένα θέμα το οποίο ξέρω είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε όσον αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε.

Και ο τέταρτός μας στόχος είναι η παγκόσμια θέση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξακολουθεί να είναι εξ΄ίσου επιδραστική, αν και πλέον δεν θα έχει ως μέλος της το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θέλουμε λοιπόν μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να επιδρά στα παγκόσμια γεγονότα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ζάγκρεμπ γίνεται είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη προσχώρηση χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα ήθελα να πώ ότι θα είμαστε παρόντες έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις χώρες της Βαλκανικής που πλέον είναι η σειρά τους να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις υποστηρίξουμε σ΄αυτήν την προσπάθεια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης