Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.11.19

Στ. Πέτσας: Η πολιτική ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί και στις πρόσφατες εκλογές

Στ. Πέτσας: Η πολιτική ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί και στις πρόσφατες εκλογές


«Θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια»: την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επισημαίνει ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη μέγιστη χωρητικότητα των κλειστών δομών και καθώς ο ίδιος εισαγωγικά είχε πει 5.000+ (για Λέσβο-Χίο-Σάμο) και 2.000+ (για Κω), ο κ. Στεφανής ανέφερε επί παραδείγματι ότι θα μπορεί να φτάνει τις 5.000 συν 40%, δηλαδή συν 2.000. Επ' αυτού έδειξε σχετική φωτογραφία της Μόριας, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της και τι έχει δημιουργηθεί δίπλα. «Δεν θέλουμε να μην έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα απορρόφησης παραπάνω ανθρώπων», ανέφερε.
Ο κ. Στεφανής είπε ακόμη ότι περισσότερο έτοιμη είναι η δομή στη Σάμο και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι δομές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου υπό διαχείριση και άλλες 15.000 που βρίσκονται στο β' στάδιο, και γι' αυτό άμεσα η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση του νόμου που επιταχύνει τις διαδικασίες και προχωρά στην πρόσληψη 500 ανθρώπων στις σχετικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου.
Αλκ. Στεφανής: «Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές»
«Σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.806 επιστροφές. Θέλουμε τα 3 χρόνια να τα κάνουμε 3 μήνες. Μπορούμε; Ναι θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ενώ επανέλαβε ότι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα, ο μεσοπρόθεσμος τη λειτουργία νέων δομών ενώ υπάρχει και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Έχουμε επιχείρηση σε εξέλιξη. Καθημερινά αξιολογείς την κατάσταση και αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου», συμπλήρωσε εξηγώντας πως καμία δράση δεν είναι μεμονωμένη. «Όλα είναι συνδεδεμένα. Αποτροπή, μεταφορές, άσυλο. Γι' αυτό και προχωράμε στον Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Συνόρων», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα λειτουργήσουν κέντρα και στην ενδοχώρα απάντησε πως «υπάρχει σχεδιασμός, ναι, ξέρουμε πού θα τους πάμε». Είπε επίσης ότι οι πόροι είναι και εθνικοί και ευρωπαϊκοί και σε ύψος θα φτάσουν όσο χρειαστεί ενώ για τη Frontex και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τους θέλουμε εκεί να βλέπουν την κατάσταση». Για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Στεφανής είπε ότι θα χτιστούν από την αρχή και στο εσωτερικό τους θα γίνεται διαχωρισμός "περιοχών", όπου θα διαβιούν μονογονεϊκές οικογένειες, άρρενες ή και διαχωρισμός κατά εθνικότητα.
«Έχει αλλάξει η κατάσταση βεβαίως. Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, ανακοινώσαμε ότι διαθέσαμε 14 εκατ. ευρώ αφού τα δώσαμε, προχωράμε στη συγκρότηση ενιαίου φορέα και σε κλειστές δομές, επιθυμούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κ. Στεφανής ενώ εξήγησε ότι ο Ενιαίος φορέας Φύλαξης των Συνόρων θα δώσει τη δυνατότητα να παρατηρούνται οι κινήσεις ακριβώς την ώρα που γίνονται κινήσεις από την απέναντι πλευρά και να φύγουμε από τη λογική του ελέγχου κυρίως με περιπολίες.
Από την πλευρά του, ειδικότερα δε, για τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αφορά όλους τους δήμους που σηκώνουν και θα σηκώσουν το βάρος.
Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας επανάλαβε πως «δεν μπορεί κανείς να απολαμβάνει τα προνόμια της συνθήκης Σένγκεν χωρίς να έχει υποχρεώσεις» και υπογράμμισε πως «επιμένουμε στη δίκαιη κατανομή των βαρών και σε μια νέα πολιτική ασύλου».
Τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και πως η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από το λαό και στις πρόσφατες εκλογές.
Ασφαλιστικό αγροτών - Συμφ. Πρεσπών -Συνέντευξη Τσίπρα
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό των αγροτών και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ενσωματώσει τις δύο βασικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας με βάση αποφάσεις του ΣτΕ. «Θα φροντίσουμε ώστε κανείς να μην έχει επιπλέον επιβάρυνση, αντίθετα να δει σημαντική μείωση», πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων και αν συνιστά μονομερή ενέργεια αντίθετη με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πέτσας είπε πως την απάντηση την έχει δώσει ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζαέφ όσο και στο Θεσσαλονική Summit. «Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο στους καταναλωτές της παγκόσμιας αγοράς ποια είναι η προέλευση των προϊόντων μας», τόνισε.
Τέλος, σε ερώτηση για όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ότι η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν αντικυβερνητική διαδήλωση αλλά και σχετικά με το νέο ποινικό κώδικα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν σχολίασε ούτε η "Αυγή", ούτε η "Εφημερίδα των Συντακτών". Δεν έχω επομένως κάποιο σχόλιο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης