Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.2.20

Στ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Δεν είναι η περίοδος διαπιστώσεων, αλλά λύσεων

Στ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Δεν είναι η περίοδος διαπιστώσεων, αλλά λύσεων


«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων. «Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Έχουμε πει ότι στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή», σημείωσε, τονίζοντας πως οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές, είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες.
«Επομένως, αυτήν τη στιγμή, με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτήν την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Έχουμε μία καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς. Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα "Αλληλεγγύης". Έγινε ήδη μία πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη. Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Οι απόψεις που έχει εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσης, είπε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περίπου 9.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και απομένουν άλλες 11.000 μετακινήσεις.
Ακόμη, μίλησε και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μέσα σε 2-3 εβδομάδες και για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως, θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, χτίσαμε το κανάλι επιστροφής, χωρίς αντιρρήσεις από τη γειτονική μας χώρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κάθε Παρασκευή, έχουμε πει, κάνουμε επιστροφές. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, μπορούμε, όμως, να δείξουμε απτά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες, για να τους πείσουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε, ήταν ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης».
Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας, έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την ώρα που μπορεί να αυξηθούν, δηλαδή μετά την άνοιξη. «Για να είμαστε έτοιμοι, θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε και τα δέκα νέα σκάφη, για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, από την χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλουμε το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. να έχει ξεμπλοκάρει και βέβαια να έχουμε δοκιμάσει αν δουλεύει το πλωτό φράγμα, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές. Όλα αυτά δουλεύουν μαζί», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Δεν αφορά καμία άλλη περιοχή, γιατί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε ένα νησί είναι πιο περιορισμένες οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία τέτοια κλειστή δομή. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να επιταχθούν άλλες περιοχές. Έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε στις κλειστές δομές να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να μην υπάρχει αυτή η αναρχία που υπάρχει σήμερα».
Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ευρώπη κινείται στο να αφήσει πίσω της το Δουβλίνο ΙΙΙ και να πάει σε ένα Δουβλίνο ΙV, σε αλλαγή, δηλαδή, του πλαισίου για τη μετανάστευση και την απονομή ασύλου. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε κορυφαίο επίπεδο ηγετών. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα όταν είχε επισκεφτεί Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη μέσα στο καλοκαίρι. Υπήρξε συναντίληψη με τις ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έχει ένα νέο Δουβλίνο IV. Επομένως, όλες οι ενέργειες που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού σχεδίου που περιλαμβάνει και ανακατανομή από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ προς το εσωτερικό της Ευρώπης- είναι στην κατεύθυνση που και εμείς θέλουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «περιμένουμε κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2020, που θα έχει την προεδρία η Γερμανία, αυτό το σχέδιο να ξεδιπλωθεί».
Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία ανακατανομή και είναι θετικό ότι η Κομισιόν -με πρωτοβουλίες της νέας επιτρόπου για τη Μετανάστευση και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά- προτίθεται προς το τέλος της άνοιξης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο.
«Όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η ΕΕ, γιατί αυτό είναι ένα θέμα ΕΕ-Τουρκίας και όχι μόνο Ελλάδας-Τουρκίας, έχουν διαμηνύσει ότι είναι άλλο πράγμα να δώσουμε στέγη, τροφή, φιλοξενία σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται ένας άνθρωπος ως γεωπολιτικό όπλο από την Τουρκία. Αυτό είναι σαφέστατο. Έχει δοθεί το μήνυμα από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους ηγέτες και την ΕΕ», συμπλήρωσε.
Για τις ΜΚΟ, είπε ότι είναι δεδομένο πως κάποιες προσέφεραν αλλά υπάρχουν και εκείνες που λειτουργήσαν παρασιτικά και «σύντομα θα δείτε στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους».
«Για αυτό προχωρήσαμε, με τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα, σε έλεγχο, ακόμη και μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, των συνεργαζόμενων με τις ΜΚΟ στο μεταναστευτικό, ώστε να δούμε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προβληματική συμπεριφορά», εξήγησε.
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η ρητορική της Άγκυρας είναι προκλητική και αυτή η προκλητικότητα έχει καταδικαστεί από όλους. Από την ΕΕ, από τις ΗΠΑ, από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και από τη Ρωσία. «Το ερώτημα είναι: "Υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε μία ατζέντα;". Εμείς λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπάρχει μία μόνο νομική εκκρεμότητα. Αυτή η νομική εκκρεμότητα λέγεται οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Για να καταλήξουμε στη Χάγη με σκοπό τη διευθέτηση αυτής της νομικής εκκρεμότητας πρέπει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να προχωρήσουν με ένα θετικό βηματισμό τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αν αυτά προχωρήσουν, να έχουμε τη δυνατότητα για διερευνητικές επαφές. Kαι αν αυτές προχωρήσουν, να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για αυτήν τη νομική εκκρεμότητα. Άρα, είναι ένας μακρύς δρόμος», υπογράμμισε.
Για τη Λάρκο, υποστήριξε ότι το σχέδιο εξυγίανσης που υπήρχε το 2014 εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτήν τη στιγμή η εταιρεία έχει χρέη πάνω από 600 εκατ., από τα οποία τα 350 είναι στη ΔΕΗ, χρέος το οποίο αυξάνεται προς τη ΔΕΗ κατά 5-5,5 εκατ. το, μήνα. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αν δεν κάνουμε τίποτα θα κληθούμε να επιστρέψουμε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
«Ένα εφιαλτικό πλέγμα. Λέμε και στους εργαζόμενους ότι υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία. Βάζουμε ειδικό διαχειριστή, ο οποίος οφείλει μέσα σε 12 μήνες και ενδεχομένως μία μικρή παράταση 6 μηνών, αλλά μέσα στους 12 μήνες -αυτό είναι το mandate που έχει από εμάς- να μπορέσει να βρει ιδιώτη-επενδυτή. Ο ιδιώτης-επενδυτής να μπορέσει να αναπτύξει την εταιρεία. Και για να γίνει αυτό, ζητάμε να βάλουν και οι εργαζόμενοι πλάτη. Για να μην υπάρξουν απολύσεις και να μη φτάσουμε σε ένα κλείσιμο και σε μία άτακτη χρεοκοπία της εταιρείας, να δεχθούν μία μείωση των αποδοχών τους κατά 25%"», εξήγησε.
Πρόσθεσε επ' αυτού ότι η μέση μισθοδοσία στη Λάρκο είναι πάνω από 4.000 ευρώ και επανέλαβε πως χωρίς το σχέδιο που προβλέπει μείωση 25% των αποδοχών θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία και δεν θα μείνουν μόνο χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο αλλά χιλιάδες άλλοι συνεργαζόμενοι μικρομεσαίοι της περιοχής θα δουν το εισόδημά τους να καταρρέει.
Για την πρώτη κατοικία, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά και την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση, το πλαίσιο προστασίας λήγει στις 30 Απριλίου και η κυβέρνηση καλεί όσους νιώθουν ότι έχουν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να μπουν στην πλατφόρμα. Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει και διαφημιστική καμπάνια για να προβλάβουν οι άνθρωποι την προθεσμία. «Από 1ης Μαΐου θα υπάρχει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα μπορεί να αποκαλύπτει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προστατεύει ή να δίνει ανακούφιση σε αυτούς που είναι αδύναμοι», σημείωσε.
«Είχαν γίνει ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μέχρι το τέλος του 2014. Χρειάστηκε να γίνει η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015 γιατί ο κ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να πάνε σε ένα δημοψήφισμα-παρωδία, έκλεισαν τις τράπεζες, έβαλαν capital controls και εξαφάνισαν περίπου 40 δισ. ευρώ περιουσίας από τις τράπεζες, από τα οποία τα 15 δισ. ήταν των μικρομετόχων και τα άλλα 25 δισ. ήταν η αξία που είχε το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Θα έπρεπε να απολογείται ο κ. Τσακαλώτος και όχι να κουνάει το δάχτυλο στον κ. Σταϊκούρα», δήλωσε, σχολιάζοντας δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Σχετικά με το ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η κίνηση της κυβέρνησης είναι πολιτική και όχι αθλητική και πως μετά τις επαφές του κ. Γεραπετρίτη με ανώτατα στελέχη της UEFA και της FIFA «έχουμε μια καλή μαγιά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της UEFA και ο αντιπρόεδρος της FIFA, προκειμένου αυτό το πλαίσιο να μπει μέσα σ' ένα μνημόνιο, ώστε UEFA-FIFA-κυβέρνηση και οι ελληνικές ποδοσφαιρικές Αρχές να μπορέσουν να έχουν ένα πλέγμα μέτρων για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.
«Σίγουρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η άμεση εμπλοκή -και αυτό είναι πολύ θετικό που βγήκε από τα ταξίδια του κ. Γεραπετρίτη- του κ. Γκρεγκ Κλαρκ. Είναι ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είναι αντιπρόεδρος της FIFA, ένας άνθρωπος εγνωσμένου κύρους και με πολύ χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα και στην καταπολέμηση της βίας και στην εκτόξευση των εσόδων του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια και προσβλέπουμε πάρα πολύ στις βέλτιστες πρακτικές, που οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Ν.Αρμένης

Α.Π.Ε

Στ. Πέτσας για μεταναστευτικό: Δεν είναι η περίοδος διαπιστώσεων, αλλά λύσεων

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης