Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.7.20

Κ. Τασούλας: Στόχοι πάντα επίκαιροι, η ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, την ασφάλεια και την ευημερία

«Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την έδρα της Ολομέλεια για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τασούλας στην ομιλία του, και εκφράζοντας όλο το Σώμα, υπογράμμισε πως «η πρώτη φωτογραφία, μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι το προαύλιο της Βουλής κατειλημμένο από άρματα μάχης». Υπενθύμισε τα λόγια του 'Αγγελου Τερζάκη ότι «η Δημοκρατία είναι και αναβαθμός Πολιτισμού», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος στοχαστής κατά την ομιλία του στην πρώτη επέτειο της αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1975, στην εκδήλωση στην Πνύκα. Τόνισε ότι το θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι «η λαϊκή κυριαρχία», λέγοντας ότι -όπως έχει σημειώσει σε ένα βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου ο Αλέξανδρος Σβώλος- το κύρος του θεμελίου αυτού «προέρχεται και περιβάλλεται με το κύρος της θεϊκής αλήθειας».

Και κατέληξε: «Σήμερα είναι μια άλλη εποχή. Έχουμε βιώσει, με τα σκαμπανεβάσματα που όλοι γνωρίζουμε, την πιο μακροχρόνια περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην χώρα. Και καθήκον μας προβάλλει, έναντι εκείνης της αποκαταστάσεως, προφανώς η διαφύλαξη αυτής της θεϊκής αλήθειας» της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε από την έδρα της Ολομέλειας:

«Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου του 1974. Η πρώτη φωτογραφία, μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι το προαύλιο της Βουλής κατειλημμένο από άρματα μάχης.

Το πρώτο πράγμα που κατήργησε η δικτατορία ήταν η ελευθερίες των Ελλήνων και ο Κοινοβουλευτισμός. Το πρώτο πράγμα που άνοιξε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν το Κοινοβούλιο, το οποίο με Δ' Ψήφισμά του, διατράνωσε ότι "η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη".

Η δικτατορία εκείνη ήταν η μακροβιότερη, αλλά σίγουρα η τελευταία στη χώρα μας. Και σήμερα, έχοντας εξασφαλίσει αυτά που κατοχύρωσε εκείνη, η πρώτη, μεταπολιτευτική περίοδος, έχοντας εξασφαλίσει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, παλεύουμε, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, αλλά και με κοινές αναφορές, για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, προς την ασφάλειά της, προς την ευημερία της.

Η πρώτη επέτειος αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας , τον Ιούλιο του 1975, γιορτάστηκε σε ένα ιστορικό μέρος. Γιορτάστηκε στην Πνύκα, εκεί όπου ήταν η εκκλησία του Δήμου. Ομιλητής λοιπόν ήταν ένας σπουδαίος στοχαστής της Γενιάς του ΄30 ο 'Αγγελος Τερζάκης. Θυμάμαι από την ομιλία του εκείνη μια φράση η οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να μας συνοδεύει: ότι, δηλαδή, η Δημοκρατία πέρα από τις θεσμικές της προϋποθέσεις και τις θεσμικές της ρίζες, είναι και αναβαθμός Πολιτισμού, είναι σκαλοπάτι Πολιτισμού που πρέπει συνεχώς να το ανεβαίνουμε. Γιατί είναι μία υψηλής προδιαγραφής ανθρώπινη κατάκτηση.

Και θυμάμαι, επίσης, αυτήν τη στιγμή που σας βλέπω, ότι η λαϊκή κυριαρχία που είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Σε ένα σπουδαίο βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου του Αλέξανδρου Σβώλου περιγράφεται αυτό της το θεμέλιο, η λαϊκή κυριαρχία δηλαδή, ότι προέρχεται και περιβάλλεται, ακούστε αυτό, με το κύρος της θεϊκής αλήθειας. Η λαϊκή κυριαρχία δηλαδή και η ισχύς της είχε περιβληθεί στα μάτια των συνταγματολόγων το κύρος, την ακτινοβολία και το γόητρο μιας θεϊκής αλήθειας. Τόσο ακλόνητη, τόσο απρόσβλητη, τόσο ακαταμάχητη ήταν η ισχύς της λαϊκής κυριαρχίας. Σήμερα, λοιπόν, είναι μια άλλη εποχή. Έχουμε βιώσει με τα σκαμπανεβάσματα που όλοι γνωρίζουμε την πιο μακροχρόνια περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην χώρα. Και καθήκον μας προβάλλει, έναντι εκείνης της αποκαταστάσεως, προφανώς η διαφύλαξη αυτής της θεϊκής αλήθειας: Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και η κατάκτηση της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, αλλά είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης