Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.9.20


Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για τα γεγονότα στη Μόρια

Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης -στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας- στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, Υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.

Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρείς διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.
Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν.

Από εκεί και πέρα η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία. Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα.

Σκοπός είναι να μπει μια τάξη. Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής.

Όσον αφορά το πρώτο, την αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα.

Β. Για τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας. Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε παράλληλα να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Κι αυτό, γιατί νοιαζόμαστε και μπορούμε.
Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Νοιαζόμαστε για τους άνεργους. Θέλουμε να κρατηθεί ο όρθιος ο παραγωγικός ιστός ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να μετάσχει στα οφέλη της. Και βέβαια, μπορούμε. Γιατί -εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού- η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,25%.
Η σημαντική αυτή οικονομική επιτυχία της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, λήξης Ιουνίου 2030, μέσω της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,187%. Επίσης το χαμηλότερο στην ιστορία της. Υποτριπλάσιο μάλιστα από την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Ινστιτούτο IMD (Institute for Management Development) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις. Η χώρα μας ανέβηκε στην 49η θέση, από την 58η που κατείχε την περσινή χρονιά, και συγκαταλέγεται στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρά την παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει για άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας.
Δ. Για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης
Παρά τις αντιξοότητες της συγκυρίας, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο και την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Χθες η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών για την απολιγνιτοποίηση. Την επόμενη εβδομάδα το masterplan θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η υποβολή του στην Κομισιόν θα γίνει στο τέλος του χρόνου.
Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν άμεσα και έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν :
1. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Δυτική Μακεδονία με ξεκίνημα από τη Δ.Ε.Η..
2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη Δ.Ε.Η..
3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.
4. Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.
6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.
7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία.
8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.
9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.
10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία.
11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, στη Δυτική Μακεδονία με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.
13. Θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.
14. Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.
16. Επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη.
Υπογραμμίζεται ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέγμα κινήτρων όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αλλά και δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού θα διατεθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα φτάσει στα 5,055 δισ. ευρώ.
E. Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε λίγη ώρα για την Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.
Στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.
Στις 5 μ.μ. θα μετάσχει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
Θα ακολουθήσει στις 7:30 μ.μ. κοινή συνέντευξη τύπου και στις 8:45μμ επίσημο δείπνο.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum». Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.  Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για τα γεγονότα στη Μόρια

Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης -στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας- στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, Υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.

Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρείς διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.
Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν.

Από εκεί και πέρα η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία. Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα.

Σκοπός είναι να μπει μια τάξη. Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής.

Όσον αφορά το πρώτο, την αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα.

Β. Για τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας. Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε παράλληλα να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Κι αυτό, γιατί νοιαζόμαστε και μπορούμε.
Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Νοιαζόμαστε για τους άνεργους. Θέλουμε να κρατηθεί ο όρθιος ο παραγωγικός ιστός ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να μετάσχει στα οφέλη της. Και βέβαια, μπορούμε. Γιατί -εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού- η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,25%.
Η σημαντική αυτή οικονομική επιτυχία της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, λήξης Ιουνίου 2030, μέσω της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,187%. Επίσης το χαμηλότερο στην ιστορία της. Υποτριπλάσιο μάλιστα από την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Ινστιτούτο IMD (Institute for Management Development) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις. Η χώρα μας ανέβηκε στην 49η θέση, από την 58η που κατείχε την περσινή χρονιά, και συγκαταλέγεται στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρά την παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει για άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας.
Δ. Για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης
Παρά τις αντιξοότητες της συγκυρίας, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο και την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Χθες η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών για την απολιγνιτοποίηση. Την επόμενη εβδομάδα το masterplan θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η υποβολή του στην Κομισιόν θα γίνει στο τέλος του χρόνου.
Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν άμεσα και έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν :
1. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Δυτική Μακεδονία με ξεκίνημα από τη Δ.Ε.Η..
2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη Δ.Ε.Η..
3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.
4. Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.
6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.
7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία.
8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.
9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.
10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία.
11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, στη Δυτική Μακεδονία με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.
13. Θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.
14. Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.
16. Επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη.
Υπογραμμίζεται ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέγμα κινήτρων όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αλλά και δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού θα διατεθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα φτάσει στα 5,055 δισ. ευρώ.
E. Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε λίγη ώρα για την Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.
Στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.
Στις 5 μ.μ. θα μετάσχει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
Θα ακολουθήσει στις 7:30 μ.μ. κοινή συνέντευξη τύπου και στις 8:45μμ επίσημο δείπνο.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum». Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης