18.5.09
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ MARGRETHE II κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΡΑ 21:00
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Μεγαλειοτάτη,
Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την υποδοχή και τη φιλοξενία που επιφυλάξατε, Εσείς και ο Υψηλότατος, σε εμένα και τη σύζυγό μου, καθώς και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Τα θερμά Σας λόγια εκφράζουν το άριστο κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών.
Είναι κοινή η βούληση για την ενίσχυση των δεσμών αυτών. Οι λαοί της Ελλάδας και της Δανίας, λαοί που η ιστορία τους συνδέθηκε με τη θάλασσα, συμμερίζονται τις αξίες και αρχές ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι κοινές αυτές αξίες αποτελούν τις πιο στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη και την επέκταση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας εποχής.
Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια, τη σταθερότητα και ανάπτυξη, τις φυσικές καταστροφές, τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Με θεμελιώδη αρχή το σεβασμό της διεθνούς έννομης τάξης, υπερασπιζόμαστε την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας. Είναι πεποίθησή μας ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, προϋποθέτει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Πιστεύουμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας. Στο πλαίσιο των αρχών αυτών συμβάλουμε στην ενίσχυση του ρόλου και της φωνής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο.
Με τα διδάγματα της ιστορικής διαδικασίας που ξεκίνησε για την Ευρώπη μέσα από τα συντρίμμια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση ενός αναχρονισμού, που δεν τιμά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατιωτική κατοχή, και μάλιστα, από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη από τείχη. Η παράταση της διχοτόμησης και της κατοχής προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ένωσης και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της.
Ελπίζουμε ότι η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα επιτρέψει στο λαό της νήσου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Μεγαλειοτάτη,
Η χώρα σας είναι στην πρωτοπορία αυτών που αγωνιούν για θέματα περιβάλλοντος. Και γι΄ αυτό έχετε κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό.
Πιστεύω ότι μια βιώσιμη δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι μια οικολογική δημοκρατία. Και ότι η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα του αξιακού ευρωπαϊκού συστήματος.
Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα νέο δεσμευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον. Αλίμονο αν τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη δεν κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε, έστω την ύστατη ώρα, το πλαίσιο αυτό που θα ανακόψει το δρόμο προς την καταστροφή.
Οι δύο χώρες μας διατηρούν άριστες σχέσεις. Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που τροφοδοτούνται από τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών, το κίνημα του φιλελληνισμού που εδραιώθηκε σ’ αυτή τη χώρα τον 19ο αιώνα. Το κτίριο του Πανεπιστημίου και το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, που σχεδίασαν οι Δανοί αρχιτέκτονες Χριστιανός και Θεόφιλος Χάνσεν, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σπουδαίων αρχιτεκτονικών κτισμάτων της πρωτεύουσας και αποτελούν μνημεία της ιστορικής μας φιλίας.
Οι Δανοί διανοούμενοι, οι καθηγητές και μελετητές της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και οι πολυάριθμοι Δανοί επισκέπτες που έρχονται να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, συμβάλλουν αναμφίβολα στην ενίσχυση του κλίματος φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επιθυμώ να μνημονεύσω τη συμβολή του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, στoν εμπλουτισμό των σχέσεων των δύο χωρών, στους τομείς της αρχαιολογικής έρευνας, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού.
Στον οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα, υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μας. Η σύγκληση του Επιχειρηματικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, επιβεβαιώνει την επιθυμία και τη βούληση και των δύο πλευρών για ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Θέλω να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και των λαών μας.
Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε Σας και στον Υψηλότατο υγεία και ευτυχία καθώς και πρόοδο και ευημερία στο φίλο λαό της Δανίας.
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης