Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.11.09

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσκεψη του Γ. Γ. του ΟΗΕ στη Βουλή των Ελλήνων

Ο κ. Πετσάλνικος υποδέχθηκε τον κ. Μπαν εκφράζοντας τα αισθήματα τιμής της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς τον επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού, αλλά και τη σταθερή, διαχρονική προσήλωση της χώρας μας στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.



Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνθηκε στους Έλληνες βουλευτές από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας του Κοινοβουλίου, παρόντος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των πρώην Προέδρων της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το χρυσό μετάλλιο της Βουλής σε αναγνώριση του διαχρονικά σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για τη προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα προς την κατεύθυνση αυτή.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Γ. Γ. του ΟΗΕ

Στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν, παρευρέθησαν, επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Θάνος Παπαϊωάννου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Παπασπύρου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ. Αναστάσιος Μητσιάλης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν, ο οποίος είχε χθες την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της Ελλάδας στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Είχαμε και εμείς τη χαρά να ακούσουμε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα για θέματα μετανάστευσης και ανάπτυξης στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ. Σε λίγο, ο κ. Μπαν Κι Μουν θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερη τιμή για μας ότι για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε και να ακούσουμε τον Γενικό Γραμματέα του μεγαλύτερου παγκόσμιου οργανισμού».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα να βρίσκομαι εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, σε αυτή την πολύ σημαντική χώρα για τα Ηνωμένα Έθνη και υπό την ιδιότητά μου ως Γραμματέα του Οργανισμού.

Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος του ΟΗΕ, από τα ιδρυτικά του μέλη, και υποστηρίζει σθεναρά τις αρχές και τις ιδέες του. Αισθάνομαι, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι στη χώρα σας και έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους ηγέτες σας διάφορα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση και η ανάπτυξη.

Συζητήσαμε, επίσης, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ζήτημα της Κύπρου και του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας, οι προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και το πρόβλημα της πειρατείας. Για όλα τα θέματα αυτά η Ελλάδα έχει δείξει ότι την απασχολούν και ότι διατηρεί τις δεσμεύσεις της.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι βασίζομαι και υπολογίζω στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων βουλευτών.

Οι βουλευτές και το Κοινοβούλιο είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός για τη δημοκρατία, διότι αποφασίζουν, λαμβάνουν τις αποφάσεις και εκτελούν στη συνέχεια τις διάφορες πολιτικές. Εξακολουθώ, λοιπόν, να στηρίζομαι στην ηγετική ικανότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και στη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ελληνικού λαού για τα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συνόδευσαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στην αίθουσα Γερουσίας.

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής

Προσφωνώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Έχουμε σήμερα τη μέγιστη τιμή να υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων τον Γενικό Γραμματέα του μεγαλύτερου παγκόσμιου οργανισμού. Τον κ. Μπαν Κι Μουν.

Η τιμή είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισκέπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απευθύνεται διά των εκπροσώπων του στον Ελληνικό λαό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο εκπροσωπούνται 192 κράτη, διαδραματίζει από τη σύστασή του το 1945 σημαντικό ρόλο για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν, μαζί με τους περιφερειακούς Διεθνείς Οργανισμούς, το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στις ημέρες μας.

Προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου, τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό, αλλά και νέα μείζονα θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η μετανάστευση και, πρόσφατα, η διεθνής οικονομική κρίση.

Η παρουσία σας κύριε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Μια σημαντική συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κυότο, οι νέοι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί στόχοι, καθώς και οι δεσμευτικές πολιτικές, που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες για την επίτευξη των στόχων.

Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα από το 1945 στις εργασίες του, υποστηρίζοντας τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Υποστηρίζουμε διαχρονικά την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιδιώκουμε πάντοτε σχέσεις καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση των όποιων διαφορών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διαχρονικά συμμετείχε και συμμετέχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ζήτημα, για το οποίο θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς οι Μακεδόνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία.

Αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα, η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση τα διαχρονικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες, τις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια λύση που θα οδηγήσει στην πτώση του τελευταίου τείχους στην Ευρώπη, στην επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Απευθύνοντάς σας πρόσκληση για να απευθυνθείτε ενώπιον της Βουλής, υπογραμμίζουμε την αναγνώριση και την υποστήριξη του καθοριστικού ρόλου που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν και σας δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε εσείς προσωπικά για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όλοι οι Βουλευτές σας καλωσορίζουμε, με ιδιαίτερη εκτίμηση στο θεσμικό σας ρόλο και την προσωπική σας διαδρομή.

Σας καλώ στο βήμα για να λάβετε το λόγο».

Ομιλία του Γ. Γ. του ΟΗΕ

Ακολούθως, στο βήμα προσήλθε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος είπε:

«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων. Χθες, είχα το προνόμιο να επισκεφθώ το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα θαυμάσιο αμάλγαμα του αρχαίου με το σύγχρονο. Η Αθήνα όπου και να στραφώ, η Ελλάδα όπου και αν κοιτάξω. Για αιώνες ολόκληρους τα ελληνικά ιδεώδη διαμόρφωσαν τον κόσμο. Εσείς δημιουργήσατε το όραμα του Περικλή, τη σοφία του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και το ανήσυχο πνεύμα του Ομήρου.

Μας δώσατε το ολυμπιακό ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας και την πρακτική της αμφικτιονίας, την οποία κάποιοι αποκάλεσαν πρόδρομο των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά δώσατε στον κόσμο και κάτι ακόμη μεγαλύτερο: την έννοια της Δημοκρατίας, την πίστη και την εμπιστοσύνη στους λαούς. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας και στη Βουλή αυτή που τρέφει τη Δημοκρατία καθημερινά.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι είμαι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που απευθύνω χαιρετισμό στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μεγάλη τιμή για τον παγκόσμιο θεσμό που διευθύνω. Αλλά το προνόμιο αυτό με αγγίζει και με ένα βαθιά προσωπικό τρόπο. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και την ελευθερία, πάνω από 1.000 Έλληνες στρατιώτες ήρθαν στην Κορέα εκπροσωπώντας μια από τις 16 χώρες που προσχώρησαν στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας το 1950. Η θυσία του ελληνικού λαού συνέβαλε στην απελευθέρωση του δικού μου λαού. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με κάποιους από τους παλαίμαχους πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα.

Σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, φροντίζω ώστε ο ΟΗΕ να βοηθά τους λαούς όλου του κόσμου να οικοδομούν τη Δημοκρατία, να ενισχύουν την ειρήνη, να προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καλλιεργούν την ανάπτυξη.

Όπως γνωρίζετε, μόλις επέστρεψα από το Αφγανιστάν. Η κατάσταση εκεί αναδεικνύει, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη, τη σοβαρότητα του εγχειρήματος ενώπιών μας. Η ομάδα του ΟΗΕ δέχθηκε βάρβαρη επίθεση επειδή έκανε το καθήκον της. Πήγα ο ίδιος για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου. Επέστρεψα εμπνευσμένος από την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση όλων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό του Αφγανιστάν.

Εδώ, στην πόλη αυτή όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε το ζωτικής σημασίας έργο μας. Εσείς, ως κοινοβουλευτικοί, συμβάλλετε ουσιαστικά στην προώθηση των κοινών μας αξιών ανά τον κόσμο. Ως Νομοθετικό Σώμα, μεταφράζετε τα διεθνή πρότυπα και τις συμφωνίες σε εγχώριους κανονισμούς και νόμους. Εσείς αποτελείτε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παγκόσμιου και του τοπικού.

Αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη για τη συνεργασία μας. Η οικονομική κρίση έχει ταράξει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Η πανδημία της νέας γρίπης απειλεί κάθε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας. Η επισιτιστική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τους πλέον ευάλωτους. Και φυσικά, οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τους συνανθρώπους και τον πλανήτη μας. Αυτές οι πολλαπλές προκλήσεις αποκαλύπτουν την αλληλένδετη φύση του κόσμου μας σήμερα. Βρισκόμαστε όλοι μαζί στην ίδια κατάσταση. Και πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί από κοινού. Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προσκλήσεις. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πολυμερή συνεργασία. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Καμία χώρα, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν δύναται να αντιμετωπίσει μόνη της τις πολλαπλές προκλήσεις. Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως έχει έρθει η ώρα για μία ανανεωμένη πολυμέρεια - πολυμέρεια με άμεσα αποτελέσματα για την πραγματικότητά μας.

Η Ελλάδα δύναται να προσφέρει τα μέγιστα. Τέσσερα είναι τα βασικά μέτωπα, όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Η πρώτη ευκαιρία είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το βασικό γεωπολιτικό και οικονομικό θέμα του 21ου αιώνα. Οι ημέρες είναι κρίσιμες. Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη ξεκινά σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Από τη στιγμή που ανέλαβα τη θητεία μου, έχω παροτρύνει τους ηγέτες να θέσουν την κλιματική αλλαγή σε προτεραιότητα. Αναμφίβολα, οι διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης θα είναι πολύπλοκες με πολλούς πρωταγωνιστές και πολλούς ευμετάβλητους παράγοντες.

Οι αντικειμενικοί μας στόχοι είναι ξεκάθαροι.

Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές, οι οποίες προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν και να θέσουν φιλόδοξους στόχους προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση και σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να βοηθήσουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα πρέπει να βοηθήσουμε με χρηματοοικονομικά και τεχνολογικά μέσα τις αναπτυσσόμενες χώρες στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή. Και θα πρέπει να διαθέτουμε τις σωστές υποδομές για τη διαχείριση της βοήθειάς μας αυτής. Πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία - μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη, δίκαιη και δεσμευτική συμφωνία.

Συγχαίρω το ρόλο της ηγεσίας της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και αισθάνομαι αισιόδοξος με την πρόσφατη Διάσκεψη της Ε.Ε. όπου οι ηγέτες πραγματοποίησαν λεπτομερείς συζητήσεις επί πακέτου χρηματοοικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εδώ στην Ελλάδα βλέπω να αποκτά μορφή ένα όραμα πράσινης ανάπτυξης. Ενισχύετε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έχετε αρχίσει να εκμεταλλεύεστε το πλούσιο δυναμικό της περιοχής σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πως η Ελλάδα δημιούργησε το πρώτο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον, του περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα και αυτός είναι ο δρόμος προς την επιτυχία στην Κοπεγχάγη και πέρα από αυτή.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, συναντήθηκα με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Νέα Υόρκη, που έδωσε την εξής σοφή συμβουλή:«Η πίστη μας στην ενότητα και το αλληλένδετο όλων των πραγμάτων αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για άμεση δράση. Η κλιματική αλλαγή δύναται να καταπολεμηθεί μόνον εφόσον όλοι μας συνεργαστούμε για το κοινό καλό».

Έχει έρθει η στιγμή για δράση.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η ευρύτερη διασπορά των οικονομικών ευκαιριών.

Στερεύει ο χρόνος για την εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας.

Έχει τελεστεί πρόοδος - στην καταπολέμηση της ελονοσίας, της πολιομυελίτιδας και άλλων ασθενειών - ως προς τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών στη σχολική εκπαίδευση, ιδιαίτερα των κοριτσιών. Ωστόσο, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι στην ένδεια. Και η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δυσχεραίνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο για πολλούς ανθρώπους.

Η Ελληνική οικονομία έχει πληγεί. Όπως πολλές άλλες χώρες, έχετε να αντιμετωπίσετε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Το Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με την εξεύρεση της καλύτερης απάντησης στο πρόβλημα. Θα σας παρότρυνα να εστιάσετε στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Τα δικαιώματα των φτωχών, των γυναικών, των νέων και των εκτοπισμένων είναι συχνά και τα πιο ευπαθή.

Μόλις χθες, μίλησα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, εδώ στην Αθήνα. Ευχαριστώ την Ελλάδα που τόσο γενναιόδωρα φιλοξένησε το σημαντικό αυτό Φόρουμ.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη συνεισφορά των μεταναστών εργατών. Γνωρίζω επίσης, πως καταβάλλετε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανησυχίας ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται μετανάστες στην Ελλάδα και το πρόβλημα της κατάλληλης προστασίας των μεταναστών εργατών.

Ελπίζω, ειλικρινά, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού για τους μετανάστες εργάτες, θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Ελπίζω, επίσης, πως η Ελληνική κυβέρνηση θα δώσει συνέχεια στις συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Committee on the Elimination of Racial Discrimination) σχετικά με την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να αναφέρω, πως παρά τις προκλήσεις που επέφερε η παγκόσμια ύφεση στην Ελλάδα και αλλού, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την πολιτική και ηθική δέσμευση να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο παρελθόν, σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, η αναπτυξιακή βοήθεια είχε σταματήσει να προσφέρεται ακριβώς τη στιγμή που ήταν και πιο αναγκαία. Η παγκόσμια ύφεση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τις δεσμεύσεις μας.

Η τήρηση των δεσμεύσεών σας δεν αποτελεί αγαθοεργία. Είναι κρίσιμης σημασίας για ένα συντονισμένο σχέδιο παγκόσμιας ανάκαμψης. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί από την ύφεση στην ανάκαμψη και κατόπιν στην ανανέωση.

Η τρίτη πρόκληση, η ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Σημαντικές οι ευκαιρίες σε διάφορους καίριους τομείς. Π.χ. στον τομέα του αφοπλισμού, παρουσίασα ένα σχέδιο δράσης 5 σημείων, συμπεριλαμβανομένης πρότασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πραγματοποίηση Διάσκεψης για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό. Η ιστορική αυτή συνάντηση έλαβε πράγματι χώρα το Σεπτέμβριο υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα.

Ποτέ δε θα πετύχουμε πραγματικά την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας σε έναν κόσμο, ο οποίος απειλείται από τον εφιάλτη του πυρηνικού πολέμου ή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε αυτό είναι καθιστώντας την ίδια την ύπαρξη των όπλων αυτών παγκόσμιο ταμπού.

Από την αρχή της θητείας μου, έχω εργασθεί επίσης για την ενίσχυση της γενικότερης αρχιτεκτονικής για την ειρήνη στα Ηνωμένα Έθνη. Έχω εστιάσει στην ενίσχυση της ικανότητας (capacity) του ΟΗΕ σε θέματα πρόληψης συγκρούσεων και οικοδόμησης της ειρήνης σε περιόδους που ακολουθούν τις συγκρούσεις (post-conflict peacebuilding).

Έχουμε επίσης θέσει σε λειτουργία αυτό που αποκαλούμε Νέο Ορίζοντα για τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ.

Οι ανάγκες σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης αυξάνονται και γίνονται ολοένα πιο περίπλοκες. Θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε σε αυτές. Σήμερα, σώμα διατήρησης της ειρήνης μεγαλύτερο των 115.000 συμμετέχει σε 15 αποστολές. Σε μόνο μία από τις αποστολές μας - στο Νταρφούρ - βρίσκονται περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ απ’ ότι σε όλες τις αποστολές συνολικά πριν από 10 χρόνια.

Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί - να ενισχύσουμε τις εταιρικές σχέσεις και να συνδέσουμε πιο σωστά τη διατήρηση της ειρήνης με την οικοδόμηση της ειρήνης.

Η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο σε σειρά κρίσιμων αποστολών διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ. Σας παροτρύνω να εξετάσετε τη δυνατότητα αύξησης της δέσμευσής σας. Παρότι οι ειρηνευτικές μας προσπάθειες πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον στην ξηρά, ασφάλεια, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει και στη θάλασσα. Η Ελλάδα είναι ηγετική χώρα στον τομέα της ναυτιλίας και η συνεισφορά της στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και την οικονομία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας.

Με μεγάλη μου χαρά, μου δίνεται η δυνατότητα εδώ να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν. Έχετε προσφέρει στις θαλάσσιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., οι οποίες έχουν διασφαλίσει την αποστολή σημαντικής και ζωτικής σημασίας βοήθειας από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Σομαλία.

Η τέταρτη πρόκληση είναι η επιτυχής αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων που προκαλούν ανησυχία.

Όπως γνωρίζετε, τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ενεργά ψήφισμα επί του θέματος της Κύπρου. Διευκολύνουμε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών και στις συζητήσεις σημειώνεται σταθερή πρόοδος. Συγχαίρω τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την πολιτική τους ηγεσία και αποφασιστικότητα.

Ο Ειδικός μου Σύμβουλος, κύριος Alexander Downer, και εγώ ο ίδιος προσωπικά, είμαστε προσηλωμένοι στην υποστήριξη της επίτευξης λύσης, από τους Κυπρίους και για τους Κυπρίους. Παρά τις πολλές προκλήσεις, εξακολουθώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική διευθέτησης. Η στενή και μοναδική σχέση της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κύπρου καθιστά την υποστήριξή σας κρίσιμη.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το λαό της Κύπρου προκειμένου να επιτύχει το στόχο μιας αμοιβαίως αποδεκτής και ωφέλιμης διευθέτησης, για μία ενωμένη Κύπρο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διευκολύνει την κατάσταση και σε ένα άλλο θέμα: τη διένεξη μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της τελευταίας. Η επίλυση της διένεξης αυτής θα ανοίξει το δρόμο σε νέες προοπτικές για περιφερειακή συνεργασία και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη σταθερότητα και ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί στο εγγύς μέλλον. Είμαι βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου εδώ, με ενθάρρυνε η ξεκάθαρη υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης προς το συνεχιζόμενο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την παροχή βοήθειας προς τα μέρη τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι προσηλωμένα στην υποστήριξη των συνομιλιών. Ο προσωπικός μου απεσταλμένος, κ. Matthew Nimetz, είναι έτοιμος δοθείσης ευκαιρίας να συνεχίσει το έργο του και με τις δύο κυβερνήσεις.

Έχει έρθει η στιγμή για μία ουσιαστική αλλαγή σε όλα αυτά τα μείζονα θέματα. Ας αντλήσουμε δυνάμεις από το πνεύμα της δυνατότητας και της προόδου που τόσο πολύ χαρακτηρίζουν το ελληνικό έθνος. Το αισθάνομαι πολύ έντονα στο χώρο αυτό.

Το Ελληνικό αυτό πνεύμα το αισθάνομαι κάθε μέρα που εισέρχομαι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί, στο εμπρόσθιο μέρος του κτιρίου, βρίσκεται ένα μεγάλο σιντριβάνι. Οι πέτρες στη βάση δημιουργούν τη μορφή κυμάτων. Τα πανέμορφα μαύρα και άσπρα βότσαλα τα συγκέντρωσαν Ελληνίδες πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια. Προέρχονται από παραλίες της Ρόδου και αποτέλεσαν δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη. Όταν τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ακόμη ένας νέος Οργανισμός και η Ελλάδα βίωνε μία περίοδο αναταραχών, οι Έλληνες βρίσκονταν εκεί - και προσπαθούσαν να αποτελέσουν κομμάτι της νέας παγκόσμιας κοινότητας με έναν τόσο στοιχειώδη τρόπο. Όποτε βλέπω το σιντριβάνι αυτό, αισθάνομαι την Ελληνική αίσθηση αλληλεγγύης.

Αυτό είναι το πνεύμα της Ελλάδας. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν το πνεύμα αυτό και ας αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Αυτή είναι η ώρα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης