Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.11.09

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ.κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ GEORGI PARVANOV ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 24.11.2009

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που υποδέχομαι σήμερα, στην Αθήνα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ.Παρβάνοφ. Κατά τη συνάντησή μας, επιβεβαιώσαμε την άριστη συνεργασία των δύο χωρών μας σε όλα τα επίπεδα, προσδίδοντάς της νέα δυναμική στο πλαίσιο, πλέον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





Στη σημερινή συνάντηση, υπογραμμίσαμε την κοινή βούληση των χωρών μας να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, κυρίως την κατάσταση στο Κόσσοβο και στην Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Μιλήσαμε επίσης για το Κυπριακό, καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο Παρβάνοφ για τις θέσεις μας σχετικά με το ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.



Συζητήσαμε ζητήματα τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδος και της Βουλγαρίας με τη φίλη Ρουμανία, τόσο στην ΝΑ Ευρώπη όσο και στη νευραλγική περιοχή του Ευξείνου Πόντου και συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε τρόπους περαιτέρω διευρύνσεως της συνεργασίας αυτής και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με τη διμερή συνεργασία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ορισμένους τομείς προτεραιότητας για τις δύο χώρες, κυρίως στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας αλλά και στη διασυνοριακή συνεργασία. Συμφωνήσαμε ότι η μεθοριακή διάβαση Κομοτηνής-Μακάζα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2010, στόχος εφικτός δεδομένου ότι η κατασκευή του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.



Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο μου Πρόεδρο κ.Παρβάνοφ, τους κ.κ. Υπουργούς και τους συνεργάτες τους, για τις ιδιαιτέρως χρήσιμες και ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχαμε και να ευχηθώ ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών τους, για την πρόοδο και ευημερία του φίλου βουλγαρικού λαού.



GEORGI PARVANOV: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Πριν από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία που επιφυλάξατε σε μένα και στους αντιπροσώπους της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.

Συμμερίζομαι την άποψη του κ.Προέδρου ότι έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις, στις οποίες τώρα προσδίδεται ένα νέο περιεχόμενο. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μία αλληλουχία στις σχέσεις και στο διάλογο. Οι σχέσεις μας και ο διάλογος αυτός δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στην εκτελεστική εξουσία και εξακολουθούν με τον ίδιο δυναμισμό.

Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε ότι η Ελλάδα καταλάμβανε πάντα μία από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία και τις εμπορικές ανταλλαγές. Και το γεγονός αυτό εξηγείται όχι μόνο με τη γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θεσμικά από τις δύο πλευρές των δύο χωρών.

Πολύ υψηλό επίσης είναι το επίπεδο ανάπτυξης του τουρισμού. Ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο οι Βούλγαροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και αυτή η τουριστική κίνηση είναι και από τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό σ’αυτή την κατεύθυνση να δώσουμε μια καινούργια ώθηση στα εγκαίνια νέων μεθοριακών διαβάσεων, που θα ενισχύσουν όχι μόνο την επικοινωνία μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών, αλλά και νέες επιχειρηματικές σχέσεις. Και όταν αναφερόμαστε στη μεθοριακή διάβαση Κομοτηνή-Μακάζα θα πρέπει να πούμε ότι θα είναι καλό να δοθεί συνέχεια ώστε να ανοίξουν και άλλες προβλεπόμενες συμφωνίες για μεθοριακές διαβάσεις, που λίγο καθυστέρησαν, καθώς επίσης και τοπικές μεθοριακές διαβάσεις που είναι ίσως τοπικές για μας, αλλά πολύ σημαντικές για τον τοπικό πληθυσμό των περιοχών αυτών.



Πάντα έλεγα ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης ήταν η καλύτερη πράξη που είχε να πει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα δυτικά Βαλκάνια και καλό θα ήταν να δοθεί μια συνέχεια σ’αυτή την πολιτική. Και ήταν πολύ σημαντικό να ακούγεται ο λόγος των τριών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλγαρίας, της Ελλάδος και της Ρουμανίας, όσον αφορά την πολιτική αυτή και την άποψη των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης εκφράσαμε την άποψή μας για επίσπευση των εργασιών μεταφοράς φυσικού αερίου στο τμήμα από τη Στάρα Ζαγόρα προς την Κομοτηνή, το οποίο είναι και πολύ σημαντικό και το καταλάβαμε στην πρόσφατη κρίση παροχής φυσικού αερίου η οποία αντιμετωπίστηκε. Γενικά, η συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα θα ήταν πάρα πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες, ως μέρος του γενικότερου ευρωπαϊκού οράματος. Σας ευχαριστώ θερμά.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης