Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.12.09

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ KAVAT SAUDABAYEV ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ Α. TURUNEV ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλώς ήρθατε. Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ πετυχημένη συνάντηση.

Χθες και σήμερα, η Ελλάδα φιλοξένησε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό γεγονός, ένα διεθνές γεγονός, την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Φιλοξενήσαμε τους Υπουργούς Εξωτερικών των 56 κρατών - μελών αυτού του Οργανισμού.



Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτή η μέρα είναι μια μέρα όπου ο ΟΑΣΕ γύρισε σελίδα: 56 χώρες δεσμευτήκαμε σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη για τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Αναγνωρίσαμε ότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, ότι μαζί πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να κάνουμε αμοιβαίους συμβιβασμούς, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Και ύστερα, ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη ειρήνη στην περιοχή μας.

Σήμερα, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ γράψαμε ιστορία. Είμαστε βέβαια στην αρχή, μια δύσκολη αρχή και γνωρίζουμε καλά ότι μας περιμένουν εμπόδια. Άλλωστε, αυτό είναι φυσικό σε έναν Οργανισμό που απλώνεται από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Η Ελλάδα όμως κατάφερε, ως έντιμος διαμεσολαβητής, να δώσει ουσία στις συζητήσεις μας. Τα μέλη του ΟΑΣΕ δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια πολιτική διακήρυξη εδώ και 7 χρόνια.

Έτσι λοιπόν, χαιρόμαστε ιδιαίτερα ότι αυτή η ανεκπλήρωτη προσδοκία έγινε στην Αθήνα πραγματικότητα. Όταν αναλάβαμε την Προεδρία του ΟΑΣΕ, κυριαρχούσε η απαισιοδοξία. Συζητούσαμε για να διαφωνούμε και πράγματι κανένας δεν περίμενε κάτι καλύτερο, ούτε από εμάς.

Δεν παραγνωρίζω την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια των προηγούμενων προεδριών. Ξέρω καλά πόσο δύσκολο ήταν το έργο τους και συνεχίσαμε μάλιστα πάνω στις βάσεις που έβαλαν αυτοί. Η Ελλάδα έθεσε τολμηρούς, φιλόδοξους στόχους, εκμεταλλευτήκαμε τις αλλαγές στη διεθνή συγκυρία -και υπήρξαν αλλαγές στη διεθνή συγκυρία- βάλαμε στοίχημα ότι αυτός ο θεσμός, που ο ρόλος του ήταν καταλυτικός για την επανένωση της Ευρώπης, την πτώση του τείχους του Βερολίνου, έχει ακόμα πολλά να δώσει.

Βάλαμε στοίχημα ότι μπορεί να μιλά και να σκέφτεται πολιτικά. Και το κερδίσαμε σήμερα αυτό το στοίχημα. Παραδίδουμε στο Καζακστάν, την επόμενη Προεδρία, έναν Οργανισμό πιο ζωντανό, πιο αποφασισμένο, που θα πάρει το μέλλον στα χέρια του. Παραδίδουμε στην επόμενη Προεδρία έναν Οργανισμό που μπορεί ξανά να οδηγήσει τις εξελίξεις στο πιο κρίσιμο θέμα για την Ευρώπη, που είναι το θέμα της ασφάλειας.

Ασφάλεια σημαίνει ειρήνη, ανάπτυξη, περιβάλλον, οικονομία και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια του καθενός από εμάς, το να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, το να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Το έργο του Καζακστάν είναι δύσκολο, αλλά θέλω να ξέρει ο συνάδελφος Υπουργός από το Καζακστάν, ο κ. Saudabayev, ότι θα είμαστε κοντά του, ότι μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε, θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Τρόικα.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ για τις προσπάθειές τους. Η τύχη και το μέλλον μας είναι στα χέρια μας. Σήμερα, αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε.

Αυτή η Υπουργική Σύνοδος δεν ήταν «business as usual» για τον εξής λόγο: Διότι το σημαντικό θέμα της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ ήταν η Διαδικασία της Κέρκυρας, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο και που στόχο είχε να προωθήσει και να ενισχύσει έναν ειλικρινή διάλογο σε σχέση με τις προκλήσεις για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα.

Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία αναζωογονεί τον πολιτικό μας διάλογο σε τομείς όπως η συνεργασία και η ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Το πρώτο απτό, συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν η πολύ θετική ατμόσφαιρα, η συναινετική στάση στις υπουργικές μας συναντήσεις. Και χάρη σε αυτό το συναινετικό πνεύμα, για πρώτη φορά από το 2002 εγκρίναμε μια πολιτική διακήρυξη, η οποία εστιάζεται στη Διαδικασία της Κέρκυρας.

Μιλήσαμε ενωμένοι, με μια φωνή. Αναφέραμε τον κοινό μας στόχο να επιτύχουμε τους στόχους του ΟΑΣΕ. Δηλαδή, μια Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική. Με την πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας εγκρίνουμε τη διακήρυξη και τις συνοδευτικές αποφάσεις. Πρόκειται για ένα γέννημα αν θέλετε, για ένα προϊόν κοινής προσπάθειας, όλων των αντιπροσωπειών, όλων των εταίρων.

Η διαδικασία βέβαια θα συνεχιστεί, θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο και επί Προεδρίας Καζακστάν. Άλλωστε, θετικά σημειώσαμε την πρόταση της επερχόμενης Προεδρίας του Καζακστάν, να οργανώσει την επόμενη χρονιά μια Διάσκεψη Κορυφής όπου θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στην Κωνσταντινούπολη, το 1999.

Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό φόρουμ αυτή η Διάσκεψη Κορυφής, διότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ευρώπη, οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Επίσης, υιοθετήσαμε μια σημαντική δέσμη διακηρύξεων και αποφάσεων και σε σχέση με τη διένεξη Ναγκόρνο Καραμπάχ, και σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια. Πήραμε μια απόφαση επίσης για την ενδυνάμωση του πολιτικού διαλόγου, για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Μια απόφαση για την προώθηση της γυναικείας συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες.

Επίσης, με την υπουργική μας διακήρυξη, θα εορτάσουμε επισήμως και την 65η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλες αυτές οι δηλώσεις όμως είναι ένα αποτέλεσμα και μια απόδειξη ότι δεν ήταν «business as usual» αυτή η Υπουργική Σύνοδος. Λάβαμε επίσης μια άλλη σημαντική απόφαση: μετά το Καζακστάν, την Προεδρία του ΟΑΣΕ θα αναλάβει το 2011 η Λιθουανία και το 2012 η Ιρλανδία.

Επίσης, υποδεχτήκαμε την Αυστραλία. Καλωσορίζουμε την Αυστραλία ως ένα νέο εταίρο συνεργασίας. Αυτή η συμφωνία ελήφθη εδώ, στην Αθήνα. Η Διαδικασία της Κέρκυρας τονίζει επίσης τη σημασία αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας και εντός και εκτός περιοχής ΟΑΣΕ.

Υπάρχουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες πραγματικά δεν γνωρίζουν σύνορα. Η Υπουργική Σύνοδος θα συνεργαστεί με τους 12 εταίρους μας από τη Μεσόγειο και την Ασία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Είναι η Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, η Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες.

Θα δώσω το λόγο τώρα στον κ. Kavat Saudabayev.

K. SAUDABAYEV (ΥΠΕΞ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ): Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Διακεκριμένοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κυρίες και κύριοι, ευθύς εξαρχής θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη φιλοξενία, για την υποδοχή στην Υπουργική αυτή Σύνοδο.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για μια εντυπωσιακή Προεδρία που άσκησε η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του έτους. Έχουμε λοιπόν με τις αποφάσεις που λάβαμε σήμερα μια πολύ καλή αφετηρία, ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για την επερχόμενη Προεδρία, την Προεδρία του Καζακστάν.

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι, να τοποθετηθούμε σωστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Το Καζακστάν πραγματικά αμετακίνητα θα προασπίσει τις αρχές του ΟΑΣΕ, τις αρχές όλων των εταίρων για προώθηση του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης όλων των χωρών, από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Θέλουμε πραγματικά να υπάρχει ειρηνική διαβίωση, θα υπάρξει ισομερής κατανομή των εργασιών σε όλες τις περιοχές και πρέπει να πω ότι σηματοδοτείται ο ΟΑΣΕ και οι δραστηριότητές του από τον ανανεωμένο διάλογο, από τη λεγόμενη Διαδικασία της Κέρκυρας.

Οι αποφάσεις που λάβαμε σήμερα στην Υπουργική Σύνοδο πραγματικά νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας και όλων όσοι συνεργάστηκαν. Σήμερα ο ΟΑΣΕ, όσο ποτέ μέχρι τώρα, είναι απαραίτητος.

Είναι απαραίτητος, ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την εφαρμογή περιφερειακών μηχανισμών σε τομείς όπως είναι η πολιτικοστρατιωτική ασφάλεια, η διευθέτηση διενέξεων, η αποκατάσταση μετά το τέλος των συρράξεων, η περιβαλλοντική συνεργασία, η στήριξη και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Τις απειλές, που προέρχονται από το Αφγανιστάν. Ο ΟΑΣΕ μπορεί και πρέπει να ασκήσει το δικό του ρόλο σε αυτά τα πλαίσια. Κοινό μας καθήκον, κοινός μας στόχος να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε έτι περαιτέρω τις θετικές τάσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν. Θα απαιτηθεί συλλογική προσπάθεια για να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες αυτές, για να βελτιωθεί ο αλληλοσεβασμός, για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη επίσης στον Οργανισμό μας.

Βάση της αλληλοκατανόησης και της κατανόησης, το Καζακστάν πρότεινε, κατά την 25η επέτειο από την υπογραφή της τελικής πράξης του Ελσίνκι, που είναι και η 65η επέτειος από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η 20η επέτειος από το Χάρτη των Παρισίων, να οργανωθεί η Διάσκεψη Κορυφής με θέμα όχι ακόμη καθορισμένο, αλλά θα μπορούσε να είναι η συνέχεια που θα δοθεί στη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οικοδόμηση μιας ενιαίας υποδομής ασφάλειας, χωρίς διακρίσεις, στην ασιατική, ευρωπαϊκή και αμερικανική ήπειρο.

Υπήρξε η υπογραφή χθες στην Καμπούλ μιας συμφωνίας για τους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων. Το Καζακστάν έδωσε 50 εκ. δολάρια για την εκπαίδευση, την κατάρτιση εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών πολιτών σε διάφορες ειδικότητες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με στόχο να συμβάλουμε και εμείς στην ελάφρυνση των προβλημάτων, στην καταπολέμηση των δεινών που αντιμετωπίζει τόσα χρόνια η χώρα αυτή.

Βέβαια, θα απαιτηθεί και μια υψηλού επιπέδου ανάλυση και αξιολόγηση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας στον τομέα της ασφάλειας και της συνεργασίας, σε αυτή την περιοχή που εκτείνεται από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ.

Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου σε όλες τις χώρες, σε όλους τους εταίρους που συνεργάστηκαν και που συμφωνούν με την πάρα πολύ εύστοχη και επίκαιρη πρόταση για την σύγκληση αυτής της Διάσκεψης Κορυφής από το Καζακστάν το 2010.

Και προσβλέπουμε και εμείς σε μια μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία για θέματα όπως η οργάνωση της Διάσκεψης Κορυφής, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση και ανάπτυξη του Οργανισμού μας.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι το Καζακστάν, ως χώρα ασκούσα την Προεδρία του ΟΑΣΕ, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι δραστηριότητες του Οργανισμού να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, αλλά να λάβουν υπόψη και τις ανησυχίες όλων των εταίρων. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους ευγενείς στόχους του Οργανισμού μας, δηλαδή την προώθηση της ευημερίας και της ασφάλειας για όλους τους λαούς μας. Σας ευχαριστώ.

A. TURUNEV (ΥΠΕΞ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ): Εξοχότατοι κυρίες και κύριοι, ως το απερχόμενο μέλος της Τρόικα θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Προεδρία για την επιτυχή διοργάνωση της Υπουργικής Συνόδου εδώ, στην Αθήνα.

Νομίζω ότι η ατμόσφαιρα είναι πλέον πολύ καλύτερη από πολιτικής πλευράς από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο στο Ελσίνκι, που είχε επισκιαστεί από τον πόλεμο στη Γεωργία. Οι σπόροι οι οποίοι σπάρθηκαν εκεί, στο Ελσίνκι, έδωσαν την αρχή για να φτάσουμε στα επιτεύγματα της Αθήνας και τις διακηρύξεις και τις εγκρίσεις των αποφάσεων που συμβάλλουν στην προώθηση του διαλόγου.

Βλέπουμε ότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και υπάρχει πλέον δυνατότητα βελτίωσης της συνεργασίας σε πολυμερή βάση. Αυτό φέρνει πολλές ελπίδες και βλέπουμε ότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά αυτές τις δυο ημέρες στην Αθήνα, ώστε να βελτιώσουμε τη δυνατότητα αντιμετώπισης πραγματικών θεμάτων μέσω του ΟΑΣΕ.

Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο μέρος για την πολυμερή συζήτηση για την ασφάλεια. Δεν πετύχαμε τα πάντα, δεν πετύχαμε συναίνεση σε όλα τα θέματα που είχαν εγερθεί. Προσωπικά, λυπάμαι που δεν εγκρίθηκαν για παράδειγμα θέματα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τη διακίνηση ανθρώπων, το κράτος Δικαίου, την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά δεν έτυχαν της ίδιας επιτυχίας τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, πρέπει να δεχόμαστε κάποιους συμβιβασμούς και η πρόοδος σε ορισμένα θέματα παίρνει χρόνο. Συνολικά όμως, θα έλεγα ότι ο Οργανισμός είναι σε καλά χέρια και αυτή είναι μια πολύ καλή προοπτική για την επερχόμενη Προεδρία του Καζακστάν. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάντες για την βοήθειά τους, την Τρόικα, τους διπλωμάτες, τους διερμηνείς και φυσικά τους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («AL JAZEERA»): Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται η Ελλάδα να πάρει καμία πρωτοβουλία σχετικά με το Μεσανατολικό.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως ξέρετε, ο ΟΑΣΕ έχει ως κύριο αντικείμενο τα θέματα της ευρύτερης Ευρώπης. Βεβαίως, συμμετέχουν και χώρες από τη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων είναι και το Ισραήλ.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και να συζητήσω για την προσπάθεια η οποία γίνεται από τη διεθνή κοινότητα, βεβαίως και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών, ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά οπωσδήποτε η συζήτηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη Ευρώπη επηρεάζει και τις περιοχές της Μεσογείου.

Άρα λοιπόν, ναι μεν δεν υπάρχει ως άμεσο θέμα στην ατζέντα μας, αλλά εκ των πραγμάτων, όπως είπαμε, η ασφάλεια είναι μια γενικότερη υπόθεση και πιστεύουμε ότι οι εργασίες εδώ, σε αυτόν τον Οργανισμό, συμβάλλουν και διευκολύνουν και άλλες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές, όπως της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ANSA ITALIAN NEWS AGENCY»): Το ερώτημά μου είναι το εξής, ξεκινήσατε ένα νέο πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας, γιατί όμως δεν υπάρχει μνεία από ό,τι βλέπω τουλάχιστον των ιδεών για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια της Ρωσίας; Δεν αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως γνωρίζετε, η όλη Διαδικασία της Κέρκυρας ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία Μεντβέντεφ-Σαρκοζί, να γίνει λόγος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εργαζόμαστε, θα συμπεριληφθεί δηλαδή η συζήτηση αυτού του θέματος στη Διαδικασία της Κέρκυρας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, εξ ου και δεν υπάρχει συγκεκριμένη μνεία. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν θέλουμε να αναφέρουμε βέβαια τις ιδέες αυτές, κάθε άλλο, είναι η βάση της διαδικασίας, είναι η αφετηρία της Διαδικασίας της Κέρκυρας και χαιρετίζουμε τις σκέψεις και τις ιδέες αυτές ως ΟΑΣΕ. Πιστεύουμε ότι το όλο ζήτημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας τίθεται πλέον σε συζήτηση, συζητείται σε διάφορους Οργανισμούς και οι ιδέες αυτές θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες.

Φυσικά και θα συζητηθούν και συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και νομίζω ότι θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες οι ιδέες αυτές για τη Διαδικασία της Κέρκυρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ στην Αθήνα στη συνάντηση αυτή ειπώθηκαν πάρα πολλά αναφορικά με το Αφγανιστάν και την επίλυση του προβλήματος, επίσης και ότι η επίλυση του προβλήματος θα απαιτήσει νέες προσεγγίσεις. Κύριε Saudabayeν, ως Πρόεδρος στην περιοχή και Υπουργός μιας χώρας στην περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το γεγονός ότι χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα στείλει περαιτέρω δυνάμεις στο Αφγανιστάν, κάτι το οποίο αυξάνει τη στρατιωτική πτυχή της αντιμετώπισης του προβλήματος;

Κ. SAUDABAYEV: Θα ήθελα να σας πω ότι το Αφγανιστάν σήμερα είναι μία από τις πιο πολύπλοκες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η περιοχή μας, και όχι μόνο η δική μας περιοχή, αλλά και όλη η περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΕ, γιατί δυστυχώς για πολλά χρόνια η χώρα αυτή ήταν βυθισμένη σε μία κατάσταση μόνιμου πολέμου και ήταν πηγή διεθνούς τρομοκρατίας, ένας από τους βασικούς παρόχους ναρκωτικών στις αγορές της Ευρώπης.

Και φυσικά το Καζακστάν έχει ήδη εμπλακεί στη διαδικασία αυτή, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει παράσχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα έχουμε οικοδομήσει σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια με την παροχή τροφίμων, καλαμπόκι και σιτάρι.

Στις 28 Νοεμβρίου επισκέφθηκα την Καμπούλ, συζήτησα με τον Πρόεδρο Καζάι και υπογράψαμε μία συμφωνία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δώσαμε 50 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση χιλίων Αφγανών, ώστε να γίνουν επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί, γεωπόνοι.

Αυτή είναι η συνεισφορά της χώρας μας στην αποκατάσταση του Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή των πολιτών του Αφγανιστάν στο δρόμο προς την ειρηνική ζωή, γιατί δυστυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν αυτό και ζούσαν πάντα με ένα όπλο στα χέρια.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα τα οποία αναλαμβάνει σήμερα η ISAF στο Αφγανιστάν είναι πολύ σημαντικά μέτρα που χρειάζονται σαφέστατα, αλλά αυτό είναι μονάχα μία προϋπόθεση για την παροχή σταθερότητας και ειρηνικής ζωής σε αυτή τη χώρα.

Και μέσα από αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών. Θεωρούμε ωστόσο ότι η πιο σημαντική συνιστώσα της προσπάθειας στο Αφγανιστάν είναι η συνιστώσα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανθρώπινης πλευράς.

Εμείς λοιπόν, μέσα από την Προεδρία του ΟΑΣΕ, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό και τις δυνατότητες του ΟΑΣΕ, που είναι εξαιρετικές, ώστε να συμμετέχουμε και να κάνουμε μία ανθρωπιστική συνεισφορά προς την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Αφγανιστάν. Για παράδειγμα, θα παρέχουμε εκπαίδευση, κατάρτιση, προσωπικό και άλλα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας στον τομέα αυτό.

Και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το Αφγανιστάν είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε θέσει πολύ ψηλά στη Σύνοδο Κορυφής, που είναι μία πρωτοβουλία της δικής μας Προεδρίας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ για την υποστήριξή τους σε αυτή την πολύ σημαντική και επίκαιρη πρωτοβουλία. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τον κ. Παπανδρέου. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, πρόκειται για διμερές θέμα, ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη σημερινή συνάντησή σας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νταβούτογλου, αν συζητήσατε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι η δεύτερη φορά που συναντώ τον κ. Νταβούτογλου. Είχαμε σήμερα μια πολύ καλή και εποικοδομητική κουβέντα. Συζητήσαμε και αναζητήσαμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θέματα στα οποία θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε. Θέλω όμως να τονίσω, και να κλείσει αυτή η συζήτηση, ότι θέματα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν συζητούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΚΑΖΑΚ TV»): Έχω ένα ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Είπατε ότι "στη Διάσκεψη Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα συζητηθούν ορισμένα θέματα". Γιατί προτείνατε να γίνει Διάσκεψη Κορυφής και τι αποτελέσματα αναμένετε να επιτύχετε με την πρωτοβουλία σας;

Κ. SAUDABAYEV: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της Προεδρίας μας και ίσως είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα για έναν ηγέτη αυτό, είναι το εξής: Σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να μπορεί να βλέπει ποιο είναι το βασικό πρόβλημα, ποιος είναι ο βασικός κρίκος της αλυσίδας, που μπορεί να βασιστεί σε αυτόν για να κρατήσει ενωμένους τους άλλους κρίκους της αλυσίδας.

Δέκα χρόνια μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, δυστυχώς οι ηγέτες των συμμετεχόντων κρατών δεν κατάφεραν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μέχρι τώρα και να εξετάσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τα συμφέροντα των λαών των συμμετεχόντων κρατών.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια λοιπόν, που μεσολαβούν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη δική μας πρωτοβουλία, έχουν γίνει γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή μας. Είχαμε την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία πραγματικά άλλαξε, μεταμόρφωσε την παραδοσιακή θεώρηση και αντίληψη της έννοιας της ασφάλειας ή της απειλής, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν αυτές τις έννοιες κατά το παρελθόν.

Δεν υπάρχει ένα κράτος εχθρός, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη απειλή, η τρομοκρατική απειλή. Και βέβαια, είδαμε πολύ εύγλωττα να γίνονται κάποια γεγονότα την 11η Σεπτεμβρίου. Το Αφγανιστάν είναι πηγή απειλών, όχι μόνο για τη γειτονική περιοχή, για τη δική μας περιοχή, αλλά για όλη την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΕ.

Σήμερα, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανοχή, υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που θα μπορούσαν να προωθηθούν. Είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Έχει αλλάξει επίσης η ίδια η σύνθεση ορισμένων χωρών σε σχέση με συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία. Δεν θέλω να επεκταθώ βέβαια.

Πάντως, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες οι ηγέτες των συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ πρέπει να εξετάσουν, πρέπει να επανεξετάσουν και να αξιολογήσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Πρέπει να καθορίσουν τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τις μελλοντικές δράσεις του ΟΑΣΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για τον Υπουργό του Καζακστάν. Η χώρα σας έχει κατηγορηθεί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθώς αναλαμβάνετε την Προεδρία του ΟΑΣΕ τι θα κάνετε για να αλλάξετε την πορεία της χώρας σας στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Κ. SAUDABAYEV: Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα 18 χρόνια ανεξαρτησίας του Καζακστάν, στηρίζουμε και σεβόμαστε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σεβασμού της ζωής, το δικαίωμα ποιοτικής εκπαίδευσης, υγείας, έκφρασης ελευθερίας, ελευθερίας πίστης, ελευθερίας θρησκείας.

Το Καζακστάν είναι πιθανότατα η μόνη από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, όπου ζουν εκπρόσωποι περισσοτέρων από 140 εθνοτικών ομάδων και πολλές θρησκευτικές ομάδες και όπου υπάρχει η προώθηση της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Και επαναλαμβάνω ότι είναι πιθανότατα η μόνη μετασοβιετική Δημοκρατία, όπου δεν έχει υπάρξει καμία σύγκρουση επί εθνοτικής ή θρησκευτικής βάσης και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και με πολύ μεγάλη αξία.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ακούγεται από καιρού εις καιρόν κατά της χώρας μου, η κριτική αυτή δεν είναι κριτική επί των αρχών του δρόμου που επιλέξαμε για να χτίσουμε μια δημοκρατική κοινωνία, αλλά είναι μια κριτική αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται η πολιτική μας εξέλιξη, η πολιτική μας πρόοδος. Η ταχύτητα του εκδημοκρατισμού και των πολιτικών ελευθεριών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες πραγματικότητες στη χώρα μας. Και στη χώρα μας, και στη γειτονιά μας.

Ένα πράγμα θέλω να σας πω σήμερα, ότι έχουμε επιλέξει το δρόμο της ανοικοδόμησης από μόνοι μας, μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όχι γιατί θέλαμε να ευχαριστήσουμε κάποιον Οργανισμό. Γι’ αυτό, τα τελευταία 18 χρόνια έχουμε ακολουθήσει αυτό το δρόμο αυστηρά. Θεωρούμε ότι ο εκδημοκρατισμός είναι μια συνεχιζόμενη, μια διαρκής διαδικασία. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία χώρα στον κόσμο που σήμερα μπορεί να υποστηρίξει, να ισχυριστεί ότι έχτισε τη δημοκρατία κατά οριστικό και αμετάκλητο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω ένα ερώτημα για τον κ. Πρωθυπουργό το οποίο νομίζω τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, ιδίως με βάση τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν ξέρω αν θα μου απαντήσει, ίσως με εκπλήξει ευχάριστα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα μπορούσατε να μας πείτε πόσο κόστισε στους Έλληνες φορολογουμένους η Υπουργική Σύνοδος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπορώ να σας βρω τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία. Δυστυχώς, δεν τα έχω αυτή τη στιγμή διαθέσιμα.

Η Κυβέρνησή μας, η νέα Κυβέρνηση είπε ότι τα πάντα θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Πράγματι, στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει περάσει ένας νόμος, ότι οποιαδήποτε υπογραφή, οποιοδήποτε χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε χρήματα των φορολογουμένων, θα αναρτάται στο διαδίκτυο και θα μπορούν να το εξετάσουν και να ενημερώνονται γι' αυτό οι πολίτες.

Μόλις λοιπόν μάθω τα στοιχεία, θα σας τα δώσω αμέσως.

Κ. SAUDABAYEV: Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ κάτι σε όσα είπε ο διακεκριμένος συνάδελφός μου. Υπάρχουν πράγματα τα οποία πολύ απλά δεν μπορεί κανείς να τα αποτιμήσει με οικονομικούς όρους.

Σε όλη τη διάρκεια αυτού του έτους, η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία ενός Οργανισμού με 56 μέλη και μπορώ να σας πω ότι αυτή η Προεδρία υπήρξε πραγματικά ρηξικέλευθη, με την έννοια ότι πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα σε μια διαδικασία που γεννήθηκε στη νήσο των Φαιάκων, που πάντοτε θα είναι συνδεδεμένη με εσάς, με τη χώρα σας.

Έτσι λοιπόν εσείς, ως Έλληνες πολίτες, ως πατριώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι γι' αυτό που πέτυχε η χώρα σας φέτος. Για 56 χώρες ανά τον κόσμο το πέτυχε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να πω ότι τα χρήματα τα οποία επένδυσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι άξιζαν τον κόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με τη ρωσική πρόταση. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπήρχαν στοιχεία στη ρωσική πρόταση που θα μπορούσατε να επεξεργαστείτε ή αν υπήρχαν στοιχεία τα οποία δεν τα συζητούσατε καν.

Και θα ήθελα επίσης να ξέρω αν σε κάποιο σημείο το Ιράν τέθηκε ως θέμα συζήτησης και εάν συζητήθηκε, εάν εκφράστηκαν απόψεις για περαιτέρω μέτρα κατά του Ιράν. Είτε ο κ. Πρόεδρος, είτε ο κύριος Saudabayev.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, όπως ανέφερα, έχουμε αναλάβει το σχέδιο συνθήκης του Προέδρου Μεντβέντεφ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάτι το οποίο συζητήθηκε εδώ, γιατί φυσικά είναι καίριο θέμα του Οργανισμού μας η συζήτηση για το μέλλον της ασφάλειας, δηλαδή είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και γι' αυτό θέλαμε να το εξετάσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια.

Προφανώς, ο σκοπός δεν ήταν να καταλήξουμε σε κάτι σήμερα συγκεκριμένα και όπως είπα, η κεντρική ιδέα της Διαδικασίας της Κέρκυρας, εκτός του γεγονότος ότι μας επέτρεψε να προσεγγίσουμε θέματα με διαφορετικό τρόπο, μας επέτρεψε επίσης να είμαστε πιο ανοιχτοί, πιο ειλικρινείς στη συζήτηση των προβλημάτων μας και να γνωρίσουμε τις διαφορές μας.

Μερικές φορές, υποτιμούμε την ανθρώπινη διάσταση αυτών των Διασκέψεων, σκεφτόμαστε σαν «διπλωματικά ρομπότ», που μιλάμε μια επίσημη ξύλινη γλώσσα. Αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε είναι να φέρουμε μια βαθύτερη κατανόηση μέσα σ' αυτή τη διαδικασία και μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ημών, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο Οργανισμό, με τόσα πολλά κράτη - μέλη.

Η Διαδικασία της Κέρκυρας ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία και όπως είπα θα είναι στο επίκεντρο αυτού του Οργανισμού. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτηση στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, για να υιοθετήσουμε όσο περισσότερες εποικοδομητικές ιδέες γίνεται.

Πιστεύω ότι υπήρξε αυτό το πνεύμα εδώ, στην Αθήνα, και μας βοήθησε να πάμε μπροστά και να καταλήξουμε σε σημαντικά συμπεράσματα, προφανώς σε διμερείς συζητήσεις. Εγήρθη το θέμα του Ιράν, ωστόσο δεν είμαστε ο Οργανισμός που θα λαμβάνει αποφάσεις επί του θέματος αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο μετά από την - όπως όλα δείχνουν - επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία και ενδεχομένως και υπό το φως της Διαδικασίας της Κέρκυρας υπάρχει αίσθηση ότι η Ρωσία θα ήταν λίγο πιο διατεθειμένη από ό,τι ήταν στο παρελθόν να συζητήσει θέματα «soft security», συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μέρος της Διαδικασίας της Κέρκυρας είναι ακριβώς να είμαστε ανοικτοί σε όλα τα θέματα και, μάλιστα στις κουβέντες που είχα και εγώ με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Λαβρόφ, αλλά και στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια και κατά τη διάρκεια του γεύματος, ακριβώς αυτό είπε, ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα αντικείμενο ή «καλάθι» θεμάτων, αλλά στο σύνολο των θεμάτων της ασφάλειας. Άρα λοιπόν, και τη διασύνδεση των πιο ήπιων θεμάτων ασφάλειας, με τα πιο σκληρά ζητήματα ασφάλειας και συγκρούσεων.

Και νομίζω αυτό διαπνέει και το σύγχρονο πνεύμα που θέλει και αυτός ο Οργανισμός να δώσει στην προσέγγιση του προβλήματος της ασφάλειας, που πηγάζει βεβαίως από την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου και αφορά όλες τις πλευρές της ασφάλειας, της ευημερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αντιμετώπισης κρίσεων και συγκρούσεων, που μπορεί να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας.

Γι’ αυτό θα έλεγα ότι είναι μία ακόμη επιτυχία, το γεγονός ότι αυτή η προσέγγιση έγινε αποδεκτή. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση της Διαδικασίας της Κέρκυρας μπορεί να δώσει καρπούς, ακριβώς γιατί θα προσεγγίζουμε μεγάλα θέματα. Προηγουμένως, μίλησαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών του Καζακστάν και του Αφγανιστάν, για πολλά θέματα, με πολλές και θα έλεγα χρήσιμες και απαραίτητες προσεγγίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε ότι η επόμενη Προεδρία έχει τον φιλόδοξο στόχο να συγκαλέσει μια Διάσκεψη Κορυφής. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το βήμα που έγινε τώρα, είναι και ένα βήμα ώστε σε επίπεδο κορυφής πια να υπάρξουν με την επόμενη Προεδρία συγκεκριμένες δράσεις για μια αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό ελπίζουμε, να έχουμε ως στόχο τέτοια συμπεράσματα. Να δώσω όμως το λόγο στην επόμενη Προεδρία του Οργανισμού.

K. SAUDABAYEV: Σήμερα δήλωσα και το επαναλαμβάνω ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε έτι περαιτέρω τις καλές παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοί μας και δη τη Διαδικασία της Κέρκυρας που γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα.

Μια Διάσκεψη Κορυφής, η οποία συνήθως είναι μια συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ουσιαστικά είναι και η κορυφή κάθε διεθνούς διπλωματίας. Η Διάσκεψη Κορυφής λοιπόν, που θα λάβει χώρα του χρόνου, θα είναι το αποκορύφωμα, θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και των προσπαθειών προκατόχων της Ελληνικής Προεδρίας.

Και αν εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις, νομίζω ότι αυτές θα προσδιορίσουν τις δραστηριότητες του Οργανισμού μας για τα επόμενα χρόνια και αυτό θα είναι σίγουρα επιτυχία. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους και να ευχηθώ καλή επάνοδο σε όσους τους περιμένει μεγάλο ταξίδι επιστροφής. Καλό ταξίδι λοιπόν και σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Προεδρία του Καζακστάν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης