Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.9.09

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Σας ευχαριστώ, γιατί το μέγεθος, ο παλμός, το πάθος της συνάντησης αυτής δείχνουν το δρόμο της νίκης. Το δρόμο της σιγουριάς. Το δρόμο που έχει ανάγκη η Πατρίδα μας. Τα Γιάννενα, η πόλη της Ιστορίας και του Πολιτισμού, βρίσκονται, ήδη, στην πρωτοπορία. Η Ήπειρος, η Πατρίδα των μεγάλων ευεργετών στέλνει σ’ ολόκληρη τη Χώρα ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Ναι στην σιγουριά. Ναι στην υπευθυνότητα. Ναι στην προοπτική για το καλό του Τόπου. Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Με αυτοπεποίθηση, με σθένος, με ψυχή.

Ιωάννινα, 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Σας ευχαριστώ, γιατί το μέγεθος, ο παλμός, το πάθος της συνάντησης αυτής δείχνουν το δρόμο της νίκης. Το δρόμο της σιγουριάς. Το δρόμο που έχει ανάγκη η Πατρίδα μας. Τα Γιάννενα, η πόλη της Ιστορίας και του Πολιτισμού, βρίσκονται, ήδη, στην πρωτοπορία. Η Ήπειρος, η Πατρίδα των μεγάλων ευεργετών στέλνει σ’ ολόκληρη τη Χώρα ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Ναι στην σιγουριά. Ναι στην υπευθυνότητα. Ναι στην προοπτική για το καλό του Τόπου. Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Με αυτοπεποίθηση, με σθένος, με ψυχή.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Η Πατρίδα μας διανύει την πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η Οικονομία μας αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη πίεση που γνώρισε στα τελευταία 80 χρόνια. Περιέγραψα, με βαθιά συναίσθηση ευθύνης, την πραγματικότητα. Ανέφερα ρητά και ξεκάθαρα τα δύσκολα μέτρα, που είναι απαραίτητα για τον Τόπο. Ανέπτυξα με ευθύτητα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε τρεις άξονες:

- Ναι, έχουμε στόχο να περιορίσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου.

- Ναι, έχουμε σκοπό να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή.

- Ναι, είμαστε αποφασισμένοι να τολμήσουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Λέμε ανοιχτά την αλήθεια. Σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις δεν χωρούν στρογγυλέματα και υπεκφυγές. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα πάντα. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τί αποφασίζουν. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τί ακολουθεί. Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Αν δεν τολμήσουμε τις αναγκαίες πολιτικές τα προβλήματα θα διογκώνονται. Αν δεν δράσουμε άμεσα τα μέτρα που θα χρειαστούν σε λίγο καιρό θα είναι δυσβάσταχτα για όλους. Ευχάριστες συνταγές δεν υπάρχουν. Εύκολες λύσεις δεν είναι διαθέσιμες. Υποσχέσεις για όλα και σε όλους είναι εξωπραγματικές, είναι κάλπικες, είναι παραπλανητικές. Μόνο με δύσκολες αποφάσεις μπορεί να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε τη Χώρα από το αδιέξοδο της παγκόσμιας συγκυρίας. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νέα προοπτική, τη νέα ελπίδα.

Φίλες και φίλοι,

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιβάρυναν, ακόμη περισσότερο, τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δημιούργησαν, όπως σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, βαρύ κλίμα στην Κοινωνία. Γνωρίζουμε την πραγματικότητα και ακούμε καθαρά τους προβληματισμούς σας. Το λέω, όμως, ευθέως: Αλίμονο εάν η παγκόσμια κρίση έβρισκε τη Χώρα με το έλλειμμα και την ανεργία του 2004. Αλίμονο αν δεν τολμούσαμε στα προηγούμενα χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας και θωράκισαν, σε μεγάλο βαθμό, την Κοινωνία μας.

- Ποιος μπορεί να ξεχνά ότι η ανεργία ήταν στο 3% το 1981 και την έφτασαν στο 11,3% το Μάρτη του 2004;

- Ποιος δεν γνωρίζει πως με τη δική μας στρατηγική η ανεργία μειωνόταν σταθερά, για να φτάσει το Μάιο του 2008, στο 7%; Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Ποιος μπορεί να αγνοεί την άμεση αντίδρασή μας σε κάθε φάση της παγκόσμιας κρίσης;

Ø Όταν το πρόβλημα αφορούσε τη χρηματοπιστωτική πίστη…

- εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις και αποτρέψαμε τον πανικό.

- Θεσπίσαμε ρυθμίσεις πρόσθετης προστασίας για τους δανειολήπτες.

- Προωθήσαμε πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας.

Ø Όταν η κρίση πέρασε στην πραγματική Οικονομία βάλαμε σε εφαρμογή συμπληρωματικά πακέτα δράσεων:

· Εθνικό Σχέδιο, πάνω από 3,2 δις ευρώ, για την απασχόληση και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

· Δράσεις στήριξης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και τη νέα, τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

· Προγράμματα εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ, μέσα από τα οποία δανειοδοτούνται περίπου 80 χιλ. μικρές επιχειρήσεις, με 9,5 δις ευρώ.

· Πρόγραμμα εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια σε κάθε επιχείρηση, με μία και μόνο προϋπόθεση: Να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, τους απασχολούμενούς τους δηλαδή, για δύο χρόνια.

· Πρόγραμμα 1,3 δις ευρώ, για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

· Ειδικά πακέτα δράσεων για την Τουριστική Βιομηχανία μας, τις κατασκευές, τις εξαγωγές.

Όλα αυτά ενίσχυσαν Οικονομία και Κοινωνίας. Όλα αυτά πρόκειται να αποδώσουν ακόμη περισσότερα, στο επόμενο διάστημα.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,

Είμαστε τώρα στο μέσο ενός ανηφορικού δρόμου. Τα επόμενα δύο χρόνια είναι δύσκολα. Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα:

- Να συνεχίσουμε το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή ή να γυρίσουμε πίσω;

- Να απαλλάξουμε τη Χώρα από τα βάρη και τις αγκυλώσεις ή να της φορτώσουμε και άλλα;

- Να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, ή να αφεθούμε στα ευχολόγια, που σημαίνουν σοβαρούς κινδύνους;

Προσωπικά δεν έχω κανένα δίλημμα. Επέλεξα το δρόμο της ευθύνης. Επέλεξα ασφαλή πορεία για το κοινό μέλλον. Επέλεξα τη διαδρομή που απαντά στις ανάγκες της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων.

Το ΠΑΣΟΚ, από τη μία κάνει δραματικές περιγραφές για την οικονομία και από την άλλη δεν λέει τίποτα για την αντιμετώπισή των προβλημάτων. Δεν τόλμησε και δεν τολμά να πει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. Ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα φτάνει στο 7%. Με τους δικούς του λογαριασμούς χρειαζόμαστε 10 δις ευρώ για να το μειώσουμε στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, τάζει αυξημένες δαπάνες παντού και υποσχέσεις για όλους. Μόνο αυτές που μπορούν να κοστολογηθούν ξεπερνούν τα 10 δις.

- Από πού θα βρει 20 δις ευρώ σε ένα ή δύο ή τρία χρόνια;

- Από πού θα τα πάρει;

Μιλά, βέβαια, για δανεισμό! Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το κόστος, για το μέλλον, θα γίνει τεράστιο. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν, όχι μόνο οι σημερινές, αλλά και οι μελλοντικές γενιές. Οι σημερινοί νέοι. Ένα είναι βέβαιο: Η Χώρα δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις αδιέξοδες συνταγές . Με μια φράση: Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί μια ανεύθυνη πολιτική. Το λέω έγκαιρα. Το λέω χωρίς περιστροφές. Εάν ποτέ εφαρμόζονταν όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγάλοι.

Εμείς, είπαμε ξεκάθαρα το σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση. Προτείνουμε δύσκολες αποφάσεις τώρα, για να εξασφαλίσουμε σίγουρη πορεία στα επόμενα χρόνια. Εργαζόμαστε με Σχέδιο και πρόγραμμα, ώστε να κλειδώσουμε με σιγουριά τη συμμετοχή της Πατρίδας μας στην κούρσα της ανάπτυξης, το 2011. Θέλουμε την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες, που θα ξεφύγουν από τη κρίση για να τραβήξουν μπροστά. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το Σχέδιό μας. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου.

Φίλες και φίλοι,

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Πετύχαμε, στα προηγούμενα χρόνια, ουσιαστικές λύσεις σε σοβαρές εκκρεμότητες.

· Δώσαμε στη Χώρα ολοκληρωμένο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Διευκολύνονται έτσι οι επενδύσεις και εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.

· Βάλαμε την Ελλάδα στην τροχιά της «πράσινης οικονομίας» και τριπλασιάσαμε την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

· Ανοίξαμε διάπλατα το δρόμο στην Οικονομία της Γνώσης: Ευρυζωνικότητα. Πόλοι Καινοτομίας. Σχέδιο για δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι.

· Απαλλάξαμε το φορολογούμενο από τα βάρη της Ολυμπιακής, που έφταναν το ένα εκ. ευρώ την ημέρα.

· Αναπτύξαμε σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες, όπως έγινε στον ΟΤΕ και το Λιμάνι του Πειραιά.

· Προετοιμάσαμε ριζικές μεταρρυθμίσεις για το επόμενο διάστημα:

- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

- Νέα οριοθέτηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από σύγχρονο σύστημα κανόνων.

- Απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

- Συνένωση ή κατάργηση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου.

- Ενιαία Αρχή για την καταβολή των μισθών στο Δημόσιο.

- Αλλαγή του Εξεταστικού Συστήματος και αναβάθμιση του Λυκείου.

- Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εξαιρετικά μεγάλη σημασία, για το επόμενο διάστημα, έχει η εφαρμογή των μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών, που πετύχαμε στα προηγούμενα χρόνια:

- Αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Πατρίδας μας.

- Φέρνουν μεγάλες επενδύσεις, μόνιμα έσοδα και νέες θέσεις δουλειάς.

Καλούμε, γι’ αυτό, τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει όσα διφορούμενα είπε για το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και να δηλώσει σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες.

Επιτέλους!

- Από πού κι ως πού ισχυρίζεται ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπηρετεί τα συμφέροντα της ρωσικής, τάχα, πλευράς;

- Τί συμβαίνει;

- Τί σκέφτεται;

- Σε τί επενδύει;

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα υποδομών και ξεκινήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, που δίνουν νέα πνοή στην Ελληνική Περιφέρεια. Είναι τα δεκάδες μεγάλα και μικρότερα φράγματα. Είναι η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών. Είναι, προπάντων, οι δρόμοι της ανάπτυξης, που αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Χώρας. Είναι το πιο μεγάλο πρόγραμμα υποδομών που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ποτέ. Αλλάζει την εικόνα της Χώρας. Αλλάζει τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου.

Η Ήπειρος διαπιστώνει και πιστοποιεί την αλλαγή που συντελείται. Μόνο τα έργα που κατασκευάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ήπειρο, φτάνουν τα 3 δις ευρώ.

Με την Εγνατία, την Ιόνια Οδό και τον Ε65, η Ήπειρος ξεφεύγει οριστικά από τη γεωγραφική απομόνωση του παρελθόντος. Μετατρέπεται, ήδη, σε σημαντικό οδικό, διαμετακομιστικό, αλλά και ενεργειακό κόμβο.

Ø Η Εγνατία Οδός, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιήθηκε στη Χώρα μας, συνδέει, πλέον, την Ανατολή με τη Δύση, τη Θράκη με τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Φέρνει, ταυτόχρονα, με τους κάθετους άξονές της, πιο κοντά όλους τους Βόρειους γείτονές μας. Από τα 947 χλμ. της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της έμεναν να κατασκευάσουμε από το 2004 τα 509 χλμ. (δηλαδή το 53,7% του έργου). Παραδώσαμε ήδη τα 410 χλμ. Σε 5 χρόνια, κάνουμε περισσότερο έργο από αυτό που έγινε σε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία.

Ø H Ιόνια Οδός, ο μεγάλος άξονας της Δυτικής Ελλάδας, ένα έργο προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δις, ξεκίνησε και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Δόθηκε, ήδη, στην κυκλοφορία η παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η παράκαμψη της Άρτας.

· Ολοκληρώνεται, σύντομα, η σύνδεση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με την Εγνατία και κατασκευάζεται η σύνδεση με το Καναλάκι.

· Δημοπρατήθηκαν, ήδη

- η κατασκευή του άξονα Ακτίου – Αβρακίας

- Η βελτίωση του δρόμου Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας.

- Ο άξονας Λάκκας Σουλίου – Εγνατίας.

· Συνδέθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων με το επαρχιακό δίκτυο.

· Προχωρούν σημαντικά έργα στη σύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, μέσω Άρτας.

· Ξεκινούν έργα αναβάθμισης στο δρόμο προς τα Τρίκαλα.

Ø Αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ø Πέρα από τα οδικά έργα, το ρόλο της Ηπείρου αναβαθμίζουν οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε και οι υποδομές ενέργειας, που σύντομα θα περνούν από εδώ.

- Αναφέρομαι, πρώτ’ απ’ όλα, στον αγωγό Φυσικού Αερίου Τουρκίας–Ελλάδας– Ιταλίας.

- Αναφέρομαι στο Southstream.

- Αναφέρομαι και στην επέκταση του αγωγού, που θα ξεκινά από εδώ, από την Ήπειρο, για να μεταφέρει φυσικό αέριο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αυστρία.

Η Ήπειρος, μέρα με τη μέρα, αλλάζει εικόνα και προοπτική.

· Εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα πάνω από 1.100 επενδυτικά σχέδια, που προσεγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ.

· Στα πέντε χρόνια του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Ηπείρου πήραν 230 εκ. ευρώ. Δυόμισι φορές περισσότερους πόρους απ’ ό,τι στα επτά προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια.

· Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις παίρνουν φέτος τετραπλάσιους πόρους, σε σχέση με το 2004.

· Στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων έχουν ενταχθεί 90 έργα, με προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ.

Ø Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

· Εγκρίθηκαν στο Νομό 600 δράσεις, περίπου 150 εκ. ευρώ.

· Δόθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ πάνω από 780 δάνεια, 75 εκ. ευρώ.

Ø Στον αγροτικό τομέα:

Ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται:

- Το μεγάλο αρδευτικό έργο στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

- Τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της Άρτας.

- Τα αρδευτικό έργο στην περιοχή Πέτα Κομποτίου, στη Λαμάρη και την Αμμουδιά, στο Χότχοβα.

- Εντάχθηκε επίσης για χρηματοδότηση το έργο για την άρδευση της Πεδιάδας της Κόνιτσας.

Ø Στο χώρο της Εκπαίδευσης…

- κατασκευάστηκαν ή επεκτάθηκαν 40 νέα σχολικά συγκροτήματα.

- Απέκτησαν όλα τα σχολεία της Ηπείρου αίθουσες πληροφορικής και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

- Χρηματοδοτήθηκε η επέκταση του Τεχνολογικού Πάρκου.

Ø Στην Υγεία:

- Εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μέσα τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και δημιουργήθηκαν περιφερειακά ιατρεία στην ευρύτερη περιοχή.

- Επεκτάθηκε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

- Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Κέντρο για Άτομα με Αναπηρία στην Άρτα.

Ø Στους τομείς του Πολιτισμού και της Τουριστικής ανάπτυξης:

- Κατασκευάστηκαν Αρχαιολογικά Μουσεία στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα.

- Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης, εδώ στο κέντρο της πόλης.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα πολιτιστικού Πάρκου στην αρχαία Νικόπολη.

- Εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των έργων στη Δωδώνη και την ανάδειξη της Πασσαρώνας.

Ø Στο τομέα του Περιβάλλοντος υπογραμμίζω:

- Κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.

- Νέοι ΧΥΤΑ.

- Έργα για την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, το βιολογικό καθαρισμό.

- Θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών.

Παρά τις πρωτόγνωρες διεθνείς αντιξοότητες, οι δεσμεύσεις μας για την Ελληνική Περιφέρεια γίνονται πράξη. Είμαστε Κυβέρνηση των έργων και όχι των λόγων. Σχεδιάσαμε και κατευθύνουμε εκτός Αττικής το 80% των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι πόροι που εμείς εξασφαλίσαμε. Είναι πόροι που δικαιούται η Ελληνική Περιφέρεια. Και για τους πόρους αυτούς η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποχρεούται να πάρει συγκεκριμένη θέση.

Ø Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι αγκαλιάζουμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες. Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

- Έχει χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και απλοποιούνται, με γρήγορους ρυθμούς, οι διαδικασίες πολιτογράφησης. Ανταποκρινόμαστε έτσι σε ένα αυτονόητο χρέος.

· Σημειώνω ακόμη τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, για τους ομογενείς μας Βορειοηπειρώτες, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, από τους 12 στους 3 μήνες.

· Σημειώνω την επίτευξη σημαντικών διμερών συμφωνιών με τη γειτονική Αλβανία:

- Τη συμφωνία για τα δύο Στρατιωτικά Νεκροταφεία.

- Την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στην περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

- Την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης. (Υποτροφίες, Νέες Τεχνολογίες, βιβλία μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.)

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Είναι πια φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποτάσσει τα πάντα στον κομματικό του βωμό. Δεν θα τα καταφέρουν, όμως! Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν, να ισοπεδώνουν, να αμφισβητούν τα πάντα. Δεν μπορούν να μιλούν για όλα και να μη λένε τίποτα.

Οφείλει ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να πει ρητά και ξεκάθαρα:

- Τί θα κάνει με την Ολυμπιακή;

- Θα την επανακρατικοποιήσει, επιβαρύνοντας με ένα εκ. ευρώ την ημέρα τους φορολογούμενους;

- Θα ξαναρχίσει το βόλεμα κομματικού στρατού σε βάρος των φορολογούμενων;

- Θα απολύσει όσους έχουν βρει δουλειά τώρα;

- Ισχύουν οι δηλώσεις τους για επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ;

- Στον ΟΣΕ, που έχει ζημιές δύο εκ. ευρώ την ημέρα, θα συνεχίσει ή θα εγκαταλείψει το σχέδιό μας;

Οφείλει ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να πει ρητά και ξεκάθαρα τί εννοεί όταν κατηγορεί την Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Όταν ψηφίζαμε τον τελευταίο νόμο ήταν βασικοί υποκινητές των αντιδράσεων που παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας!

Τώρα τί θα κάνει;

- Θα καταργήσει το νόμο;

- Θα διασπάσει ξανά τα Ταμεία από 13 σε 130;

- Για τα βαρέα και ανθυγιεινά τί σχεδιάζει;

- Για τις αναπηρικές συντάξεις τί λέει;

- Πέρα από τη γενικολογία, τί έχει στα συρτάρια του;

Να το πει ξεκάθαρα. Όχι γενικά και αόριστα. Όχι ευχολόγια. Αποφάσεις χρειάζονται. Αποφάσεις με τόλμη. Σαφείς και μετρημένες! Εάν τις ξέρει, εάν το μπορεί, να τις πει τώρα.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες

Οι επιλογές μπροστά μας είναι ξεκάθαρες:

Από τη μια είναι οι δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις. Οι αποφάσεις που οδηγούν με σιγουριά σε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Από την άλλη είναι τα ευχάριστα λόγια, που, αντί για λύσεις, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους. Επιλέξαμε το πρώτο. Επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Επιλέξαμε το δρόμο για μια ισχυρή και περήφανη Πατρίδα. Η εμπειρία, μας κάνει σίγουρους. Τα προβλήματα τονώνουν την αποφασιστικότητά μας. Όλα αυτά είναι όπλα για τις μάχες που δίνουμε. Μάχες για τα πραγματικά συμφέροντα του πολίτη. Μάχες για την Ελλάδα. Μια Ελλάδα αποφασισμένη να απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος. Μια Ελλάδα ικανή να προχωρήσει μπροστά. Μια Ελλάδα έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έρχονται από το 2011.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Στην πορεία αυτή, μας ενώνουν κοινοί αγώνες. Μας καλούν στον ίδιο δρόμο οι καθημερινές ανάγκες, οι σημερινές αγωνίες, οι αυριανές προσδοκίες κάθε πολίτη. Είμαστε περήφανοι, πολύ περήφανοι για την Παράταξη μας. Είναι η Παράταξη που αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται στο λαϊκισμό. Είναι η Παράταξη που οραματίστηκε και χάραξε το δρόμο της Ευρώπης, όταν το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε τρίτους δρόμους. Είναι η Παράταξη που βάζει, πάνω απ’ όλα, το συμφέρον των πολιτών, το συμφέρον των πολλών. Να είστε, λοιπόν, απόλυτα σίγουροι: Την Ελλάδα, εμείς θα τη βγάλουμε από την κρίση. Την Ελλάδα, εμείς θα την οδηγήσουμε στη νέα εποχή της ανάπτυξης.

Θέλω να ξέρετε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα είμαι και θα είμαι δυναμικά παρών. Είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είχα και έχω πάντα πυξίδα των αποφάσεων μου το εθνικό συμφέρον. Το συμφέρον κάθε ελληνικής οικογένειας. Το συμφέρον όλων των πολιτών. Μ’ αυτό το γνώμονα προχωρούμε. Μαζί θα προχωρήσουμε. Κανένας να μη λείψει. Κανένας να μη χαρίσει την ψήφο του.

Πάμε, όλοι και όλες μαζί, για να νικήσουμε. Όλοι παρόντες. Όλες παρούσες. Η νίκη αυτή μας ανήκει. Είναι στα δικά μας χέρια. Καλή δύναμη σε όλους.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Μεσολόγγι, 19 Σεπτεμβρίου 2009 Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Για την υποδοχή σας. Για τη θέρμη, τον ενθουσιασμό, την εμπιστοσύνη σας. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί. Μαζί πορευτήκαμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί καταφέραμε πολλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Στα δύσκολα για τον Τόπο μας. Ξέρουμε πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Πάμε για τη νέα νίκη. Για το μέλλον της Πατρίδας μας. Για το αύριο που χρωστούμε στα παιδιά μας. Σας βεβαιώνω: Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνεχίστε τον αγώνα. Με πίστη. Με πάθος. Με ψυχή. Η Πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η Οικονομία μας, αν και επέδειξε ισχυρές αντοχές, υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Σηκώνει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Τώρα! Όχι αύριο. Γνωρίζοντας σε βάθος τα προβλήματα, είπα όλη την αλήθεια. Εξήγησα ότι, τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά για το μέλλον του Τόπου. Ανέλυσα τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι ανάγκη να πάρουμε άμεσα. Θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν. Να είναι σε θέση να προγραμματίζουν. Ειδικά σε εποχές κρίσης. Ειδικά, σήμερα, στο μέσο της πιο σφοδρής μεταπολεμικής κρίσης. Οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Απαντήσεις χωρίς μισόλογα. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Ανταποκρίθηκα ευθέως στο αυτονόητο αυτό χρέος! Δεν ανταποκρίνονται, όμως, όλοι. Το ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά, μετά από μήνες άρνησης, παραδέχεται τη σοβαρότητα και την ένταση της κρίσης, παρουσιάζει μόνο ευχάριστες συνταγές. Ουσιαστικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε, αν ερχόταν στην εξουσία. Παραδέχεται ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το έλλειμμα. Δεν λέει, όμως, πώς θα το μείωνε. Εκείνο που λέει, είναι πώς θα το αυξήσει. Υπόσχεται παροχές, προσλήψεις, δαπάνες, που ξεπερνούν τα 10 δις. Πώς, τελικά, θα μειώσει το έλλειμμα; Πώς θα αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος; Από πού θα πάρει για να καλύψει τις υποσχέσεις που μοιράζει; Ένα είναι βέβαιο: Οι επιταγές που μοιράζει είναι ακάλυπτες. Ο δρόμος που δείχνει είναι αδιέξοδος. Οι εξαγγελίες του οδηγούν σε περιπέτειες, που δεν αντέχει ο Τόπος. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κρίνουν την έκταση, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης. Οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε, στα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τις αντοχές και θα ορίσουν τις προοπτικές της Οικονομίας μας. Από το δρόμο που θα διαλέξει η Κοινωνία, θα κριθεί το μέλλον του Τόπου, για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Με το μέλλον του Τόπου δεν παίζουμε. Με το αύριο των παιδιών μας, δεν παίζουμε. Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε συγκροτημένο Σχέδιο. Σχέδιο που εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εξασφαλίζει δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Σχέδιο που εγγυάται ότι, από το 2011, η Πατρίδα μας θα βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα παίρνουν το δρόμο της ανάκαμψης. Δημιουργήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μοχλούς δυναμικής ανάπτυξης: - Είναι τα μεγάλα έργα υποδομών (19 δις) που βρίσκονται σε εξέλιξη. - Είναι ο ολοκληρωμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός. - Είναι η επένδυση στην «πράσινη Οικονομία» και την Οικονομία της Γνώσης. - Είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, από τους οποίους το 80% κατευθύνεται στην Περιφέρεια. - Είναι, ακόμη, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για την ανάπτυξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συμφωνίες που καθιστούν τη Χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Συμφωνίες που υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, με τρόπο που μόνο το ΠΑΣΟΚ - γιατί άραγε; - αρνείται να καταλάβει. • Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής μας είναι η εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις, οι στρατηγικές συμμαχίες. Οι πολιτικές που… - λύνουν χρόνια προβλήματα, - απελευθερώνουν δυνάμεις, - δημιουργούν νέες προοπτικές. • Η λύση στην Ολυμπιακή σημαίνει όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο. • Η εξυγίανση του ΟΣΕ που, ήδη, ξεκίνησε βάζει φραγμό στις ζημιές που φτάνουν τα δύο εκ. ευρώ την ημέρα. Στο Σχέδιό μας προβλέπονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που αλλάζουν τις δομές της Οικονομίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της: - Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. - Απλούστερες διαδικασίες στην ίδρυση επιχειρήσεων. - Δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου. - Συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης. - Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. - Αναμόρφωση του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο για: - την αποκατάσταση της ρευστότητας, - τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, -τη στήριξη τομέων της Οικονομίας και ομάδων πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο... • Στηρίξαμε με ειδικά προγράμματα τον Τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές. • Εφαρμόσαμε προγράμματα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. • Δώσαμε αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο. • Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο (3,2 δις ευρώ) για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Οι έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα να περνούμε, σήμερα, την κρίση πολύ ηπιότερα απ’ ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, δεν είμαστε στη βαθιά ύφεση που μπήκαν οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας κρίσης, (στη χειρότερη διεθνή συγκυρία των τελευταίων 80 ετών) η ανεργία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που άφησαν πίσω τους, το 2004, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Στα προηγούμενα πέντε χρόνια έγινε παντού σημαντικό έργο. Η Περιφέρειά σας, η Αιτωλοακαρνανία άλλαξαν σελίδα. - Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δ. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, 900 εκ. ευρώ. - Οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού σας, πήραν από το Πρόγραμμα «Θησέας» πάνω από 85 εκ. ευρώ. Μεγάλα οδικά έργα δίνουν νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή. - Η Ιόνια Οδός ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχει ήδη, ξεκινήσει. - Δόθηκε στην κυκλοφορία η Ευρεία Παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί η παράκαμψη της Άρτας. - Σ’ ολόκληρο το Νομό υλοποιούνται οδικά έργα προϋπολογισμού 330 εκ. ευρώ. Ανάμεσα σ’ αυτά: • Η Παραϊόνια Οδός. • Η βελτίωση της Οδού Αγρίνιο-Νέα Γέφυρα Αχελώου. • Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία, που, ήδη, δημοπρατήθηκε. Κατασκευάζονται δεκάδες άλλα σημαντικά έργα. Ανάμεσά τους (με προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ) η ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση της διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας. Αλλά και το έργο που αφορά στο Φράγµα Αχυρών και τα αρδευτικά δίκτυα στο Κεντρικό Ξηρόμερο. Συνολικά από τα δύο αυτά έργα θα αρδεύονται 125 χιλ. στρέμματα. Πέρα από τα έργα αυτά, σημειώνω… - τον εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων στην πεδιάδα του κάτω Αχελώου, - τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, - την υλοποίηση περίπου 300 σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για την προστασία του περιβάλλοντος: Διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου, 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών, για αποχετευτικά δίκτυα. Θέλω, προπάντων, να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών. • Μία από αυτές είναι η νέα Μαρίνα Μεσολογγίου, εδώ, δίπλα μας. • Μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, θυμίζω: - Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. - Την προσθήκη νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα». - Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. -Το Πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας. - Τη Θεραπευτική Μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο. - Την κατασκευή και την αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας: Το αίτημά σας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, γίνεται, ήδη, πραγματικότητα. Δημιουργούνται, αρχικά, τέσσερα τμήματα και σχολές στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις του Νομού. • Θυμίζω, ακόμη, τη σύσταση του τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Σε όλους τους τομείς έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το έργο που ξεκινήσαμε δεν σταματά. Μαζί συνεχίζουμε! Από τις 5 Οκτωβρίου, ακόμη πιο δυνατά. Ακόμη πιο αποφασιστικά. Μιλούμε με την αλήθεια του έργου μας! Αποδεικνύουμε ποιοι έχουν Σχέδιο και ποιοι όχι. Ποιοι μπορούν να κάνουν τα αιτήματα των πολιτών πραγματικότητα και ποιοί μοιράζουν ακάλυπτες υποσχέσεις. Λέμε ανοικτά τί προτείνουμε. Λέμε καθαρά πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες: Ζητούμε να αποφασίσουν ελεύθερα. Για το μέλλον τους. Αυτό είναι το τελικό διακύβευμα: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει δρόμο σιγουριάς για το αύριο; Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Πατρίδα μας; Ποιος μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε; Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επιλέγετε, στις 4 του Οκτώβρη, πολιτικές. Εκλέγετε Πρωθυπουργό! Αποφασίζετε για την επόμενη μέρα. Αυτό ζητώ να σκεφτείτε. Μ’ αυτό το γνώμονα να κρίνετε. Ποιά θα είναι η επόμενη μέρα! Για τον Τόπο, για την Κοινωνία, για τον καθένα σας χωριστά. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες… - μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια. - Έχουν την ψυχή να επιλέγουν με υπευθυνότητα. - Ξέρουν να διακρίνουν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ουσίας. Οι πολίτες ξέρουν ποιά είναι η πολιτική δύναμη, που, πάνω απ’ όλα, βάζει το εθνικό συμφέρον. Είμαστε η αξιόπιστη πολιτική δύναμη του Τόπου. Είμαστε η Παράταξη που δίνει λύσεις, σε σύνθετους καιρούς. Είμαστε η Παράταξη που μπορεί να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον του Τόπου. Είναι ώρα συστράτευσης και συμμετοχής. Ζητείστε από όλους να κρίνουν με τη σκέψη στην επόμενη μέρα. Στο μέλλον της Πατρίδας μας. Ζητείστε να είναι όλοι παρόντες. Κανένας να μη λείψει. Καμιά ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Η νέα νίκη είναι στα δικά σας χέρια. Όλοι μαζί μπορούμε.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Μεσολόγγι, 19 Σεπτεμβρίου 2009 Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Για την υποδοχή σας. Για τη θέρμη, τον ενθουσιασμό, την εμπιστοσύνη σας. Οι δεσμοί μας είναι ισχυροί. Μαζί πορευτήκαμε σε δύσκολους καιρούς. Μαζί καταφέραμε πολλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα. Στα δύσκολα για τον Τόπο μας. Ξέρουμε πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Πάμε για τη νέα νίκη. Για το μέλλον της Πατρίδας μας. Για το αύριο που χρωστούμε στα παιδιά μας. Σας βεβαιώνω: Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνεχίστε τον αγώνα. Με πίστη. Με πάθος. Με ψυχή. Η Πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η Οικονομία μας, αν και επέδειξε ισχυρές αντοχές, υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Σηκώνει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Τώρα! Όχι αύριο. Γνωρίζοντας σε βάθος τα προβλήματα, είπα όλη την αλήθεια. Εξήγησα ότι, τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά για το μέλλον του Τόπου. Ανέλυσα τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι ανάγκη να πάρουμε άμεσα. Θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν. Να είναι σε θέση να προγραμματίζουν. Ειδικά σε εποχές κρίσης. Ειδικά, σήμερα, στο μέσο της πιο σφοδρής μεταπολεμικής κρίσης. Οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Απαντήσεις χωρίς μισόλογα. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Ανταποκρίθηκα ευθέως στο αυτονόητο αυτό χρέος! Δεν ανταποκρίνονται, όμως, όλοι. Το ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά, μετά από μήνες άρνησης, παραδέχεται τη σοβαρότητα και την ένταση της κρίσης, παρουσιάζει μόνο ευχάριστες συνταγές. Ουσιαστικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε, αν ερχόταν στην εξουσία. Παραδέχεται ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το έλλειμμα. Δεν λέει, όμως, πώς θα το μείωνε. Εκείνο που λέει, είναι πώς θα το αυξήσει. Υπόσχεται παροχές, προσλήψεις, δαπάνες, που ξεπερνούν τα 10 δις. Πώς, τελικά, θα μειώσει το έλλειμμα; Πώς θα αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος; Από πού θα πάρει για να καλύψει τις υποσχέσεις που μοιράζει; Ένα είναι βέβαιο: Οι επιταγές που μοιράζει είναι ακάλυπτες. Ο δρόμος που δείχνει είναι αδιέξοδος. Οι εξαγγελίες του οδηγούν σε περιπέτειες, που δεν αντέχει ο Τόπος. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κρίνουν την έκταση, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης. Οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε, στα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τις αντοχές και θα ορίσουν τις προοπτικές της Οικονομίας μας. Από το δρόμο που θα διαλέξει η Κοινωνία, θα κριθεί το μέλλον του Τόπου, για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Με το μέλλον του Τόπου δεν παίζουμε. Με το αύριο των παιδιών μας, δεν παίζουμε. Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε συγκροτημένο Σχέδιο. Σχέδιο που εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εξασφαλίζει δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Σχέδιο που εγγυάται ότι, από το 2011, η Πατρίδα μας θα βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα παίρνουν το δρόμο της ανάκαμψης. Δημιουργήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μοχλούς δυναμικής ανάπτυξης: - Είναι τα μεγάλα έργα υποδομών (19 δις) που βρίσκονται σε εξέλιξη. - Είναι ο ολοκληρωμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός. - Είναι η επένδυση στην «πράσινη Οικονομία» και την Οικονομία της Γνώσης. - Είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, από τους οποίους το 80% κατευθύνεται στην Περιφέρεια. - Είναι, ακόμη, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για την ανάπτυξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συμφωνίες που καθιστούν τη Χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Συμφωνίες που υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, με τρόπο που μόνο το ΠΑΣΟΚ - γιατί άραγε; - αρνείται να καταλάβει. • Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής μας είναι η εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις, οι στρατηγικές συμμαχίες. Οι πολιτικές που… - λύνουν χρόνια προβλήματα, - απελευθερώνουν δυνάμεις, - δημιουργούν νέες προοπτικές. • Η λύση στην Ολυμπιακή σημαίνει όφελος ενός εκ. ευρώ την ημέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο. • Η εξυγίανση του ΟΣΕ που, ήδη, ξεκίνησε βάζει φραγμό στις ζημιές που φτάνουν τα δύο εκ. ευρώ την ημέρα. Στο Σχέδιό μας προβλέπονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που αλλάζουν τις δομές της Οικονομίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της: - Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. - Απλούστερες διαδικασίες στην ίδρυση επιχειρήσεων. - Δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου. - Συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης. - Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. - Αναμόρφωση του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο για: - την αποκατάσταση της ρευστότητας, - τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, -τη στήριξη τομέων της Οικονομίας και ομάδων πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο... • Στηρίξαμε με ειδικά προγράμματα τον Τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές. • Εφαρμόσαμε προγράμματα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. • Δώσαμε αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο. • Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο (3,2 δις ευρώ) για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Οι έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα να περνούμε, σήμερα, την κρίση πολύ ηπιότερα απ’ ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, δεν είμαστε στη βαθιά ύφεση που μπήκαν οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας κρίσης, (στη χειρότερη διεθνή συγκυρία των τελευταίων 80 ετών) η ανεργία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που άφησαν πίσω τους, το 2004, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Στα προηγούμενα πέντε χρόνια έγινε παντού σημαντικό έργο. Η Περιφέρειά σας, η Αιτωλοακαρνανία άλλαξαν σελίδα. - Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δ. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, 900 εκ. ευρώ. - Οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού σας, πήραν από το Πρόγραμμα «Θησέας» πάνω από 85 εκ. ευρώ. Μεγάλα οδικά έργα δίνουν νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή. - Η Ιόνια Οδός ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχει ήδη, ξεκινήσει. - Δόθηκε στην κυκλοφορία η Ευρεία Παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί η παράκαμψη της Άρτας. - Σ’ ολόκληρο το Νομό υλοποιούνται οδικά έργα προϋπολογισμού 330 εκ. ευρώ. Ανάμεσα σ’ αυτά: • Η Παραϊόνια Οδός. • Η βελτίωση της Οδού Αγρίνιο-Νέα Γέφυρα Αχελώου. • Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία, που, ήδη, δημοπρατήθηκε. Κατασκευάζονται δεκάδες άλλα σημαντικά έργα. Ανάμεσά τους (με προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ) η ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση της διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας. Αλλά και το έργο που αφορά στο Φράγµα Αχυρών και τα αρδευτικά δίκτυα στο Κεντρικό Ξηρόμερο. Συνολικά από τα δύο αυτά έργα θα αρδεύονται 125 χιλ. στρέμματα. Πέρα από τα έργα αυτά, σημειώνω… - τον εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων στην πεδιάδα του κάτω Αχελώου, - τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, - την υλοποίηση περίπου 300 σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για την προστασία του περιβάλλοντος: Διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου, 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών, για αποχετευτικά δίκτυα. Θέλω, προπάντων, να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών. • Μία από αυτές είναι η νέα Μαρίνα Μεσολογγίου, εδώ, δίπλα μας. • Μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, θυμίζω: - Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. - Την προσθήκη νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα». - Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. -Το Πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας. - Τη Θεραπευτική Μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο. - Την κατασκευή και την αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας: Το αίτημά σας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, γίνεται, ήδη, πραγματικότητα. Δημιουργούνται, αρχικά, τέσσερα τμήματα και σχολές στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις του Νομού. • Θυμίζω, ακόμη, τη σύσταση του τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Σε όλους τους τομείς έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το έργο που ξεκινήσαμε δεν σταματά. Μαζί συνεχίζουμε! Από τις 5 Οκτωβρίου, ακόμη πιο δυνατά. Ακόμη πιο αποφασιστικά. Μιλούμε με την αλήθεια του έργου μας! Αποδεικνύουμε ποιοι έχουν Σχέδιο και ποιοι όχι. Ποιοι μπορούν να κάνουν τα αιτήματα των πολιτών πραγματικότητα και ποιοί μοιράζουν ακάλυπτες υποσχέσεις. Λέμε ανοικτά τί προτείνουμε. Λέμε καθαρά πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες: Ζητούμε να αποφασίσουν ελεύθερα. Για το μέλλον τους. Αυτό είναι το τελικό διακύβευμα: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει δρόμο σιγουριάς για το αύριο; Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Πατρίδα μας; Ποιος μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε; Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επιλέγετε, στις 4 του Οκτώβρη, πολιτικές. Εκλέγετε Πρωθυπουργό! Αποφασίζετε για την επόμενη μέρα. Αυτό ζητώ να σκεφτείτε. Μ’ αυτό το γνώμονα να κρίνετε. Ποιά θα είναι η επόμενη μέρα! Για τον Τόπο, για την Κοινωνία, για τον καθένα σας χωριστά. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες… - μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια. - Έχουν την ψυχή να επιλέγουν με υπευθυνότητα. - Ξέρουν να διακρίνουν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ουσίας. Οι πολίτες ξέρουν ποιά είναι η πολιτική δύναμη, που, πάνω απ’ όλα, βάζει το εθνικό συμφέρον. Είμαστε η αξιόπιστη πολιτική δύναμη του Τόπου. Είμαστε η Παράταξη που δίνει λύσεις, σε σύνθετους καιρούς. Είμαστε η Παράταξη που μπορεί να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον του Τόπου. Είναι ώρα συστράτευσης και συμμετοχής. Ζητείστε από όλους να κρίνουν με τη σκέψη στην επόμενη μέρα. Στο μέλλον της Πατρίδας μας. Ζητείστε να είναι όλοι παρόντες. Κανένας να μη λείψει. Καμιά ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Η νέα νίκη είναι στα δικά σας χέρια. Όλοι μαζί μπορούμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης