Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.5.16

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ TRANS-ADRIATIC PIPELINE (TAP)



ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ TRANS-ADRIATIC PIPELINE (TAP)

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες, αξιωματούχους, εκπροσώπους κυβερνήσεων που βρίσκονται σήμερα εδώ. Και ασφαλώς, να ευχαριστήσω θερμά την κοινοπραξία TAP για την άρτια οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Δια-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή, ιδιαίτερα κομβική για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας.
Ως προς την ελληνική οικονομία, τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας μας.
Και λαμβάνουν χώρα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη, σε ένα σημαντικό λιμάνι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε μια πόλη που ανακτά με γοργά βήματα, τον κεντρικό της ρόλο ως κόμβος ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την ευρύτερη περιοχή μας, η έναρξη των εργασιών του ΤΑΡ λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Οι χώρες μας- οι χώρες από τον Καύκασο ως την Κεντρική Μεσόγειο, που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη - καλούνται να υποστηρίξουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την περιφερειακή συνεργασία, σε μία ευρύτερη περιοχή κρίσεων, συγκρούσεων και αναδυόμενων προκλήσεων.
Κρίσεις και συγκρούσεις στον Βορρά- στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στον Νότο – στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι χώρες μας, στην οικονομία, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής, αλλά και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Ως προς την οικονομική διάσταση, η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού.
Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση, το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας.
Και όχι εφαλτήριο για αποκλεισμούς, επικυριαρχία, κρίσεις και συγκρούσεις.
Ο αγωγός προορίζεται, σε αρχική φάση να μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.
Μελλοντικά δε, η ικανότητα του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο.
Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως σε ενεργειακό επίπεδο αυτήν την περίοδο.
Κατά μήκος της διαδρομής του, ο TAP μπορεί να διασυνδεθεί με υφιστάμενους ή σχεδιαζόμενους αγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αγορές.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιαζόμενος Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός Φυσικού Αερίου (IGB), έργο που και αυτό έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Στη βάση αυτού του πλαισίου, η Ελλάδα προχωράει μεθοδικά στην οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, μέσα από την ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών, αλλά και την υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές δυνατότητές της, ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.
Έργα όπως οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, όχι μόνο αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα, αλλά, την ίδια στιγμή, συνιστούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης  παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.
Με προϋπολογισμό λοιπόν που υπερβαίνει το 1,5 δις. ευρώ, ο ΤΑP είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, βάζοντάς τη για πρώτη φορά, με όρους κατασκευής, και όχι απλώς σχεδιασμού, στον ενεργειακό χάρτη, στον χάρτη των αγωγών.
Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία.
Ιδιαίτερα σημαντική δε, είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας των υλικών για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα.
Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών μήκους περίπου 500 χλμ., αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι ελληνικές βιομηχανίες της περιοχής θα επωφεληθούν από την επικείμενη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ νέες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για οικονομίες φάσματος, που διανοίγονται.
Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου θα ωφελήσουν μια πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη, που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά και τους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ταυτόχρονα με την κατασκευή του αγωγού, θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες.
Θέλω δε να σημειώσω ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αφορούσε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά και πλέον πρόκειται να αποτυπωθεί σε πολύ συγκεκριμένα έργα, προς όφελος όλων των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός.
Ταυτόχρονα, και προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος του έργου, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.
Όπως ανέφερα και εισαγωγικά, φίλες και φίλοι, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, του προγράμματος στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η αισιοδοξία, η ελπίδα ότι περνάμε την πιο δύσκολη στιγμή, τον πιο δύσκολο κάβο και ανοιγόμαστε σε ένα πλαίσιο, σε μια προοπτική σταθερότητας, η επιτυχημένη, λοιπόν, ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί την ελληνική οικονομία, δημιουργεί –θα έλεγα- ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά, χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση έχοντας κρατήσει την οικονομία, αλλά και την κοινωνία όρθια.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν άμεσα θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά.
Ταυτόχρονα, η ανεργία αποκλιμακώνεται. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού υπεραπόδωσαν των προκαθορισμένων στόχων.
Παρεμβάσεις όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, που θα ψηφιστεί αρχές του Ιούνη, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας, που τόσο το έχει ανάγκη, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πατάσσει τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια διατηρήσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης.
Παράλληλα, η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.
Και αυτό -ξέρετε- θα σηματοδοτήσει κάτι πολύ ουσιαστικότερο.
Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους, η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μία νέα εποχή.
Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων.
Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του ΤΑΡ, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή τη νέα εποχή, στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, προαναγγέλλουμε σήμερα με τα εγκαίνια του ΤΑΡ. Και γι’ αυτό το λόγο, γι’ αυτή την ευτυχή συγκυρία, τη σύμπτωση, τα εγκαίνια του ΤΑΡ συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Και γι’ αυτό ακριβώς το γεγονός έχουμε σήμερα –θα έλεγα- διπλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι, αλλά και αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο.
Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που βρισκόσαστε εδώ. Να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να ευχηθώ καλές εργασίες ενός αγωγού, που θα φέρει τις χώρες μας και τους λαούς μας σε μια ταραγμένη περιοχή, αλλά μια περιοχή που χρειάζεται συνεργασία, ανάπτυξη, ειρήνη, πρόοδο, θα φέρει λοιπόν αυτός ο αγωγός τους λαούς μας και τις χώρες μας πιο κοντά σε μια εποχή ευημερίας, συνεργασίας και προόδου, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.
Σας ευχαριστώ θερμά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης