Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.1.10

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ


Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2010
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισκέφθηκαν σήμερα, την Αρτέμιδα, η οποία επλήγη από τις πυρκαγιές.
Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενημερώθηκαν για το έργο οικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Αρτέμιδας, το οποίο πραγματοποιείται από την Κυπριακή Δημοκρατία.



Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να καλωσορίζω σήμερα εδώ, στην Αρτέμιδα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και όλη την αποστολή της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα, όταν αναφερόμαστε στα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Κύπρος, συνηθίζουμε να λέμε και να το εννοούμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, θα έλεγα ότι το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου του 2007, η Αρτέμιδα βρέθηκε στο μέτωπο μιας εθνικής τραγωδίας, της φωτιάς η οποία κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας, καθώς και ένα τόσο σημαντικό μέρος επίσης της Πελοποννήσου.

Προκάλεσε δεκάδες απώλειες συνανθρώπων μας, ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών και μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Η Αρτέμιδα ήταν το πρώτο χωριό που έκαψε η φωτιά, με απολογισμό δραματικό: 26 συνάνθρωποί μας χάθηκαν, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, ενώ οι ζημιές σε περιουσίες ήταν και είναι ανυπολόγιστες.

Τότε όλη η Ελλάδα, όλος ο Ελληνισμός συγκινήθηκε και έστερξε να βοηθήσει. Πρώτη απ’ όλους η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο τότε αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέλαβαν αμέσως να ανοικοδομήσουν με δαπάνες τους την Αρτέμιδα.

Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε εδώ με το σημερινό Πρόεδρο της Κύπρου, το Δημήτρη Χριστόφια, για να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη φιλίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Τους ευχαριστούμε όλοι, από την καρδιά μας, κι ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά αλλού, μια τέτοια τραγωδία, όπως αυτή των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία.

Φίλες και φίλοι,

Η ανθρώπινη και φυσική καταστροφή της Πελοποννήσου το 2007 ήταν μία από τις μεγαλύτερες της ιστορίας μας, μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας. Πόνος, άδικες απώλειες συμπολιτών μας, καταστροφή περιουσιών, που ούτε μπορεί ούτε πρόκειται να περάσει.

Και βεβαίως, τότε έλεγαν πολλοί με ανησυχία, θυμάμαι, διότι ήμουν εδώ κοντά σας, ότι "μόλις φύγουν οι κάμερες, τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η Πολιτεία θα τους ξεχνούσε". Δυστυχώς, πράγματι από το 2007 ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2009, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, όπως είχα δεσμευτεί, επέλεξα ως πρώτο μου προορισμό ως Πρωθυπουργός την Αρχαία Ολυμπία. Και είπα τότε, ότι οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα, ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας και το πάθημα του 2007 θα γίνει μάθημα, ούτως ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μη βρεθεί ποτέ ξανά απροετοίμαστος μπροστά σε μια τέτοια κρίση, τόσο μεγάλου μεγέθους.

Σήμερα, είμαι εδώ κοντά σας, για να σας πω ότι κάνω πράξη τη δέσμευση. Δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ, δίπλα σας και δουλεύουμε μαζί. Πρώτα απ’ όλα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 2007.

Ήδη στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε μια κατάσταση αναδιάταξης όλων των δυνάμεών του και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αντιπυρικής περιόδου.

Σε λίγες μέρες, αρχίζουν ασκήσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, στις οποίες θα εμπλακούν οι Υπηρεσίες του Σώματος σε όλη την Επικράτεια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη:

· Οι προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, για τον εξοπλισμό του προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα περιστατικά του καλοκαιριού.

· Συγκροτούνται και εκπαιδεύονται 16 ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δύσβατες περιοχές.

· Αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται τα σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και, ιδιαίτερα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων συντάσσονται ειδικά σχέδια προστασίας.

· Στη βάση του νέου δόγματος της διακλαδικότητας, θα έχουμε φέτος στη διάθεσή μας μεικτές περιπολίες από προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα μαζί και με τους εθελοντές.

· Σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζει ο έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου και η επισκευή των ζημιών που προκάλεσε ο χειμώνας.

· Στην επιτήρηση των δασών, φέτος θα συμμετέχουν και εναέρια μέσα, σε αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης. Ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης προετοιμάζεται, ούτως ώστε να είναι έτοιμος για τη διασπορά του σε περιφερειακά αεροδρόμια όλη της χώρας, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

· Προχωράμε στην έγκαιρη μίσθωση ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης από το εξωτερικό, για την κάλυψη ειδικών αναγκών.

· Δημιουργούμε μηχανισμούς επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων Νομαρχιών καθώς και των Δημοτικών και Αστυνομικών Αρχών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το φετινό καλοκαίρι, τα κινητά συντονιστικά Επιχειρησιακά Κέντρα, που με τόσο κόπο αποκτήσαμε το 2004, δεν θα μείνουν ακινητοποιημένα στην Αθήνα, θα συμμετέχουν σε όλα τα σημαίνοντα συμβάντα ανά την Επικράτεια.

Το φαινόμενο του 2007, όπου ο συντονισμός των επιχειρήσεων γινόταν από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν θα επαναληφθεί. Αυτό αποτελεί επίσης δέσμευσή μας. Υλοποιούμε την φιλοσοφία μας να δρούμε προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά. Γι’ αυτό το λόγο και για πρώτη φορά φέτος, η Πολιτεία δίνει έμφαση στην προληπτική δασοπροστασία και όχι μόνο στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παραδώσει το πόρισμά της η Ειδική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των εθελοντών, για την αναβάθμιση του τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι τον Απρίλιο προγραμματίζεται η σύνταξη Σχεδίων Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με κλίμακα αναφοράς σε επίπεδο του κάθε Δασαρχείου.

Επίσης, προβλέπεται σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υιοθέτηση χρήσης μέσων συντονισμού, σχεδιασμού και πλοήγησης, που θα αντανακλούν την τοπική γεωγραφία, αλλά και η οργάνωση των μέσων πυρόσβεσης που διαθέτουν οι Δήμοι, καθώς και η αξιοποίησή τους.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματός μας για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, αλλά και τη μετατροπή της περιοχής σε ένα πρότυπο αναπτυξιακό κέντρο για τη χώρα, όπου το περιβάλλον, η ιστορία, ο πολιτισμός και πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, θα γίνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στροφής σε ένα μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ήδη, βρίσκεται υπό επεξεργασία και επικαιροποίηση το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει ως Αντιπολίτευση από το 2008 στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί την αμέσως επόμενη περίοδο και να γίνει νόμος του κράτους, με τον οποίο θα δίνεται το έναυσμα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Παράλληλα, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία επεξεργάζονται μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περιοχή, για την όσο το δυνατόν συντομότερη περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Μέτρα όπως:

- Το πρόγραμμα χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων και το σχέδιο δασοπονικής προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής, με το οποίο θα δοθεί προτεραιότητα πρώτα απ΄ όλα στην αναδάσωση των περιοχών, όπου έχει αποτύχει η φυσική αναγέννηση του δάσους.

- Την αποκατάσταση του δάσους της κουκουναριάς στην περιοχή του Καϊάφα από την παρούσα αναδασωτική περίοδο.

- Τον προγραμματισμό παραγωγής φυταρίων κουκουναριάς, για να καλυφθεί το σύνολο της περιοχής με αναδασώσεις την ερχόμενη περίοδο στον Καϊάφα.

- Την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανά υδρολογική λεκάνη, που θα βοηθήσουν την πυροπροστασία της περιοχής.

- Και το πρόγραμμα κατάρτισης δασικών χαρτών σε όλη την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξετάζει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία πρότυπου Οικολογικού Πάρκου Ανάπτυξης Εναλλακτικών Δράσεων Τουρισμού, άθλησης, αναψυχής, παρατήρησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο ακίνητο της λίμνης Καϊάφα Ηλείας.

Και αυτά, σε συνέχεια της δέσμευσής μας για την ανάδειξη της Ολυμπίας σε πραγματικό φάρο των αξιών του Ολυμπισμού και της εκεχειρίας, την πλήρη αποκατάσταση και αποτελεσματική προστασία όλων των αρχαιολογικών χώρων και την ίδρυση ενός Μουσειακού και Θεματικού Πάρκου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα ήθελα επίσης να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά σήμερα στο Μουσείο του Πύργου. Πρόκειται για το συγκρότημα της παλαιάς αγοράς, έργο του Τσίλερ, το οποίο έχει ήδη αποκατασταθεί, όπως προαναφέρθηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σκοπό τη δημιουργία ενός Μουσείου Πόλης. Από το 2004 μέχρι σήμερα όμως, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σήμερα, με χαρά μπορώ να σας πω ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σε έναν χρόνο από την ένταξή του θα αποδοθεί στους πολίτες του Πύργου.

Τέλος, στο πλαίσιο των στόχων μας για τη νέα Ολυμπία, μελετάται η ίδρυση Σχολής, που θα συνδέεται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον Ολυμπισμό και την εκεχειρία, καθώς και την πράσινη τουριστική ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι,

Πολλά θα μπορούσα να πω για την Ηλεία και για τις πρωτοβουλίες μας, όμως σήμερα είναι μια μέρα τιμής για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ολοκληρώνει την ανακατασκευή της Αρτέμιδας και μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για τα αδέρφια μας της Κύπρου.

Στις δύσκολες στιγμές, δεν είμαστε μόνοι. Η Ελλάδα κ. Πρόεδρε, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, θα είναι πάντα μαζί σας, δίπλα σας, στους αγώνες που δίνετε, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειές σας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, τερματίζοντας την κατοχή του τουρκικού στρατού.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων, για την καίρια συμβολή σας στην προσπάθεια όλης της Ηλείας, όχι μόνο να επουλώσει τα τραύματά της, αλλά να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και αισιοδοξίας.

Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης