Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.1.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ HERMAN VAN ROMPUY ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ


Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Herman Van Rompuy, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας, στην Ελλάδα, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι βεβαίως ένας νέος θεσμός, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2009.

Ο Herman Van Rompuy είναι ένας πολιτικός που φέρνει μαζί του ιδιαίτερη εμπειρία από τη χώρα του, όπου άσκησε τα καθήκοντά του σε πολλές πολιτικές θέσεις, αλλά βεβαίως και προσφάτως ως Πρωθυπουργός του Βελγίου. Και γνωρίζουμε ότι το Βέλγιο είναι μια χώρα, που ο ίδιος έχει οδηγήσει με τέτοια εμπειρία και γνώση, αξιοποιώντας και μια παράδοση, την ικανότητα της χώρας αυτής, να συγκεράζει αντικρουόμενες απόψεις με την εξεύρεση λύσεων.

Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαθέτει βαθιά γνώση, για να μπορέσει να συμβάλει στη συνοχή και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα κληθεί να χειριστεί και να διαμορφώσει, υπό το πρίσμα της νέας Συνθήκης, με την προσωπικότητά του, μια Ευρώπη της διαφάνειας, του σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών, της συνεργασίας, της συνοχής μεταξύ όλων των κρατών - μελών και των λαών.

Είναι μεγάλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρώπη, απ’ την οικονομία και τις κλιματικές αλλαγές, μέχρι το ρόλο μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και θέλω να ξέρει ο νέος Πρόεδρος ότι, η Ελλάδα θα συνδράμει στις προσπάθειές του, ότι θα βοηθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θα συνεισφέρουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο και, βεβαίως, και στην προσπάθεια που και αυτός, και όλοι εμείς κάνουμε, για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς μας, για τους λαούς της Ευρώπης.

Συζητήσαμε βεβαίως και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπα, και το έχω πει επανειλημμένως δημόσια, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων και το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας, την οποία εμείς εγγυόμαστε ότι θα κατακτήσουμε και πάλι, συστηματικά, βήμα-βήμα, πρώτα απ’ όλα απέναντι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και διεθνώς.

Τις επόμενες μέρες, καταθέτουμε υπεύθυνα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που για μας είναι και ένα Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του δημόσιου τομέα, των λειτουργιών του κράτους. Είναι ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να γίνουν και που ήδη έχουν ξεκινήσει τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής μας.

Προχθές, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, μια νέα αρχιτεκτονική στην κεντρική αλλά και στην περιφερειακή διοίκηση, που θα συμβάλλει στη διαφάνεια, στο χτύπημα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, θα δώσει μεγαλύτερη δημοκρατική εκπροσώπηση, αλλά και θα συμβάλλει πολύ σημαντικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων υπέρ της μείωσης του ελλείμματος, αλλά και υπέρ της σωστής χρήσης των χρημάτων για την ανάπτυξη της χώρας.

Έχουμε βάλει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε μία τριετία, αλλά και παράλληλα την σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων για την στροφή της χώρας μας σε ένα νέο ανταγωνιστικό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα το οποίο θα καταθέσουμε περιλαμβάνονται όχι μόνο οι στενά οικονομικές αλλαγές, αλλά και όλες οι βασικές θεσμικές αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Και εδώ προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως είχαμε και σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την κουβέντα που κάναμε, γιατί και ο ίδιος φέρνει μαζί του και την προσωπική του εμπειρία από τη χώρα του, από παρόμοιες κρίσεις που έχει περάσει στο παρελθόν το Βέλγιο. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σημαντικές απόψεις γι’ αυτό το θέμα.

Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί του και βεβαίως και με την Επιτροπή, για την περαιτέρω προώθηση αυτού του πολύ σημαντικού προγράμματος, που θέλουμε να αλλάξει το πρόσωπο και την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο.

Είχαμε την ευκαιρία επίσης να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, που δυστυχώς επιβεβαίωσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις, καθώς δεν κατέληξε σε μια νομική δέσμευση, αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρά ταύτα, η Κοπεγχάγη είναι και θα πρέπει να παραμείνει η μόνη οδός για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά, μετά από τις αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει, για την επόμενη συνάντηση στο Μεξικό, στο τέλος του έτους.

Η Ευρώπη έχει πρωτοστατήσει με τις θέσεις της γύρω απ’ το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εμείς, στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει και μια ευκαιρία για να στρέψουμε τις οικονομίες μας προς την πράσινη οικονομία, που μπορεί να είναι και θα είναι πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, και είμαστε ήδη σε επαφή και με άλλες μεσογειακές χώρες, για την υιοθέτηση περιφερειακών σχεδίων για την ευρύτερη περιοχή, με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για την περιοχή μας και ιδιαίτερα για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση, την οποία και ανέπτυξα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, για την ατζέντα 2014, όπως ονομάζεται. Δηλαδή, θέτοντας ως στόχο, και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την ίδια την Ένωση, αυτός ο κύκλος των 100 ετών, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε στο Σεράγεβο, να κλείσει εγγυώμενος σταθερότητα και κανόνες ευνομίας στην περιοχή, με την ένταξη αυτών των χωρών ως πλήρη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος προσανατολισμός θα συμβάλλει και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις των χωρών αυτών, για να ανταποκριθούν στις απαραίτητες προϋποθέσεις της Κοπεγχάγης και βεβαίως, θα συμβάλλουν και στην επίλυση διμερών ή και περιφερειακών πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η περιοχή να είναι πράγματι περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, όπου συμμεριζόμαστε κοινές αξίες και κοινούς στόχους.

Ένα άλλο θέμα το οποίο μας απασχόλησε ήταν το θέμα της μετανάστευσης, της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου. Σε λίγες ημέρες, θα είναι μάλιστα εδώ και ο Αντόνιο Γκουτέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα θέματα των προσφύγων. Έχουμε το ζήτημα της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, για το οποίο έχει ξεκινήσει η συζήτηση, το ζήτημα της FRONTEX, της κοινής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων από το φαινόμενο αυτό και βεβαίως, και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες, για τα θέματα της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Όπως βεβαίως και της ενσωμάτωσης των νομίμων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικά ζητήματα, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να ευχαριστήσω το νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου. Είχαμε μία εκτεταμένη και θα έλεγα πολύ φιλική συζήτηση για τις κοινές μας ανησυχίες, για τα ευρύτερα προβλήματα του κόσμου, αλλά και για την κοινή μας πεποίθηση ότι η χώρα μας είναι σε ένα δρόμο συστηματικό, υπεύθυνο, αποφασισμένο να συμβάλει στα ευρωπαϊκά πράγματα, στις μεγάλες αποφάσεις και στην πορεία της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και των σημαντικών διοικητικών αλλαγών που χρειάζεται αυτός ο τόπος.

Τον ευχαριστώ και του εύχομαι καλή επιτυχία, για τον ίδιο και για την Ευρώπη, στη θητεία του.

HERMAN VAN ROMPUY: Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, στην Αθήνα, γι' αυτή την πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση με εσάς και άλλα μέλη της Κυβέρνησής σας. Είμαστε και οι δυο καινούργιοι στη δουλειά που κάνουμε, παρόλο που φαινόμαστε μεγαλύτεροι.

Το 2010 θα είναι ένα έτος προκλήσεων. Θα έχουμε συγκεκριμένες αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και, μαζί με την Ισπανική Προεδρία, θα συνεργαστούμε στενά, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης, ούτως ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να λειτουργήσει με πιο συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να εξασφαλίσουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Πρέπει να υπερνικήσουμε τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και να προωθήσουμε τις ουσιαστικές αλλαγές που αρχίσαμε, με βάση τη στρατηγική της Λισαβόνας, για την εργασία, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε αυτή την ανάπτυξη, για να χρηματοδοτήσουμε το οικονομικό μας μοντέλο πάνω σε υγιή βάση και να βρούμε τον καλό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Χρειαζόμαστε νέα στρατηγική για το 2020, ούτως ώστε να έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεσματικό, που να αναλάβει τις ευθύνες του. Γι' αυτό, ανέλαβα την ευθύνη, αφού συνεννοήθηκα με τον κ. Θαπατέρο και τον κ. Μπαρόζο, να συγκαλέσουμε μία Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 11 Φεβρουαρίου.

Η ιδέα είναι να έχουμε μία ενδελεχή συζήτηση για την οικονομία της Ένωσης. Ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα παρουσιάσει τις αρχικές ιδέες της Επιτροπής, κι εγώ θα παρουσιάσω πιο εξειδικευμένες ιδέες, για το πώς να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της νέας στρατηγικής, δηλαδή, τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από τη στρατηγική της Λισαβόνας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη επίτευξη των στόχων μας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αφιερώσαμε κάποιο χρόνο στην ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ουσιαστικές προκλήσεις, οικονομικές, φορολογικές και δημοσιονομικές, και είναι θέμα κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος για όλη την Ευρώπη και κυρίως για τα μέλη της ευρωζώνης. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές τις προκλήσεις. Ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής Κυβερνήσεως απαιτείται κατεπειγόντως, για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν ν’ απαντηθούν αυτά τα προβλήματα.

Βεβαίως, έχει αρχίσει μια δράση, ούτως ώστε ν’ αρχίσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, μία δημοσιονομική παγίωση πρέπει να αρχίσει το 2010 και το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει κάτω από το 3% το 2012.

Αυτή η δέσμευση πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα, με ενίσχυση της όλης προσπάθειας. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που η ελληνική Κυβέρνηση θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα και, μετά τη συζήτησή μας, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική Κυβέρνηση ήδη λαμβάνει τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα, για να μπορέσει να καταπολεμήσει τα προβλήματα.

Για την κλιματική αλλαγή τώρα, που θα είναι ο επόμενος μεγάλος φάκελος με τον οποίο θα ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες, η Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι κινητήριος δύναμη στον τομέα αυτό. Υπήρξαν πάρα πολλές κριτικές σχετικά με τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, αλλά ας είμαστε σαφείς, χωρίς την Ένωση, τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης θα ήταν ακόμη πιο περιορισμένα.

Θα εξακολουθήσουμε να παίζουμε το ρόλο μας, γι’ αυτό πρότεινα να συζητήσουμε επίσης τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην Κοπεγχάγη, κατά τη διάρκεια της 11ης Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο, ως προς την κλιματική αλλαγή και ως προς τις στρατηγικές συνέπειες που προκύπτουν από τα μέτρα των βασικών παικτών.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης