Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.2.10

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση", δήλωσε.

Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου στο BBC

H oικονομική κρίση οφείλεται στην ανεπαρκή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.



«Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση", δήλωσε.

Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τη Γερμανία για τη στάση της στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι "η Γερμανία στη ναζιστική περίοδο κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, παίρνοντας ό,τι χρήματα και χρυσός υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να τα επιστρέψει ποτέ".

Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στο Βρετανό δημοσιογράφο έχουν ως εξής: "Αυτό που βλέπουμε τώρα, και πιθανώς στις επόμενες μέρες, είναι μια ήπια κατάσταση. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση".

Σχολιάζοντας το επίπεδο των σημερινών πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης το χαρακτήρισε "πολύ, πολύ φτωχό" και τόνισε, ότι οι ηγέτες της δεκαετίας του ΄80 όπως ο Μιτεράν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Χέλμουτ Κολ δεν θα είχαν επιτρέψει να συμβεί η σημερινή οικονομική κρίση.

Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε την Ιταλία για ανακριβή στατιστικά στοιχεία και για τη Γερμανία είπε ότι δεν θα πρέπει να επικρίνει την Ελλάδα, γιατί η Γερμανία κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και σφαγίασε χιλιάδες Έλληνες στη διάρκεια της ναζιστικής εποχής. "Πήραν τις ποσότητες χρυσού που ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα χωρίς να τα επιστρέψουν ποτέ, και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον", δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου πήραν δημοσιότητα στο βρετανικό Τύπο, στον οποίο φιλοξενείται η θέση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε ότι "η αναδρομή στο παρελθόν δεν βοηθάει στη λύση των σημερινών προβλημάτων".

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Γερμανό Πρέσβη

Σε κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της ελληνικής Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δρα Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή προσβλητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Ο γερμανικός Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πετσάλνικος, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν μια εικόνα, που περιέχει αναλήθειες και ανακρίβειες».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο αυτό, έστειλα σχετική επιστολή στο περιοδικό "Stern" και θα το πράξω και για άλλα μέσα αν χρειαστεί. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία δεν ζητάμε χρήματα, αλλά αλληλεγγύη και στήριξη για να αντιμετωπίσει η χώρα μας την επίθεση, που δέχεται από κερδοσκόπους των διεθνών αγορών».

Από την πλευρά του ο πρέσβης δρ Σούλτχαϊς εξέφρασε τη λύπη του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που δημιουργούν αίσθημα προσβολής, αλλά πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα, που περιέχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Κατά τον Γερμανό πρέσβη, «η αντιπαράθεση των μέσων ενημέρωσης δεν θα επηρεάσει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις». Ο ίδιος δε, βεβαίωσε ότι υπάρχει αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος και απόλυτη εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε ο δρ Σούλτχαϊς επισημαίνει ότι «η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής» και προσθέτει: «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες πως «μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση».

Ο Αντρέας Πέσκε απέρριψε, επίσης, τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

«Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος "Μνήμη, ευθύνη και μέλλον".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Γερμανία χορήγησε, επίσης, μετά το 1960 βοήθεια ύψους "περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλριχ Βίλεμ, απαντώντας στον δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την προσβλητική στάση γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέσθηκε "την ελευθερία του Τύπου" στη Γερμανία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης